Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Electronii ca sursa a campului magnetic

Creat de Virgil, Februarie 16, 2012, 10:05:02 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mircea_p

Citat din: Virgil din Februarie 26, 2012, 01:10:36 PM

Toata expunerea mea se refera la electron si nu la atomi. Dar daca ai adus vorba de atomi te rog sa-mi indici un experiment de forta Lorentz la atomi, asa cum sustii tu.

Am spus la ioni nu la atomi neutri.
Cauta si tu "spectrometrie de masa", pe Google sau intr-un manual de liceu.
Un experiment e mai tare decat o suta de speculatii fara sens.
Ti-am data mai multe exemple care sant in conflict cu asa zisa teorie.
Nu vad ce rost mai are sa te cramponezi. Eu nu mai vad nici un interes in discutie.

Virgil

Ok. mi-am dat seama ca nu stii cum sunt accelerate particulele, iar cand vorbim de particule, nu vorbim de ioni.

Electron

Citat din: Virgil din Februarie 26, 2012, 01:41:47 PM
[...] se cade sa fii mai prietenos, sau mai politicos, la alegere.
Daca te uiti mai atent, te-am rugat in mod politicos de o multime de ori sa aduci si argumente, nu doar vorbe in vant. Daca tot suntem la capitolul sfaturi, eu iti recomand sa nu mai vorbesti aiurea pe acest forum dedicat stiintei. 

Citatsi pentru ca nu-mi dai pace am sa-ti raspund la cateva intrebari.
Te asigur ca in masura timpului disponibil, nu voi "da pace" nimanui care emite atatea elucubratii fara argumente rationale pe acest forum.

CitatDepinde ce intelegi tu prin topologie.
Prin topologia campului magnetic ma refer la forma si distributia spatiala a liniilor de camp magnetic. Ce altceva s-ar putea intelege?

CitatCampul magnetic al unui magnet permanent seamana cu campul magnetic al unui solenoid. Dar cel mai simplu solenoid este format dintr-o singura spira, iar daca desfasori spira obtii un conductor liniar. Dupa cum stii in jurul uni conductor liniar campul magnetic este circular fapt demonstrat cu pilitura de fier si cu acul de busola.
Pana aici suntem de acord.

CitatDipolul electronului este asemanator cu dipolul unui magnet permanent.
Cum anume? Fa un desen sa fie cat se poate de clar. Multe seamana pe lumea asta, aici suntem pe un forum dedicat stiintei unde se cade sa fim rigurosi in exprimare si explicatii.

CitatDaca iei un magnet permanent bara, cu sectiunea rotunda, si il intersectezi cu un plan perpendicular la mijloc intre N si S, si presari pilitura de fier pe plan ai sa vezi niste cercuri concentrice in jurul magnetului, asa cum apar si in jurul conductorului electric. Adica nici o deosebire intre topologia celor doua campuri.
Ok, dupa 3 pagini de aruncat praf in ochi, iti dai in sfarsit arama pe fata. Adica tu aberezi pe aici fara macar sa stii ce vorbesti.
Iti recomand sa studiezi cu atentie topologia campului magnetic pentru diversele situatii si sa-ti corectezi erorile. Dupa aceea, te astept sa vii aici, sa-ti recunosti greseala. Ignoranta nu e un defect, insistenta in ignoranta in schimb, este.

Citat
CitatCam cu cat mai mic de 90 de grade e unghiul de care vorbesti? Prezinta te rog schematic ceea ce spui pentru ca nu e clar pentru mine.
Unghiul acesta este dependent de viteza de deplasare a electronilor prin conductor, si nu poate fi masurat in mod direct, tinand cont ca electronul prezinta si moment cinetic, iar vectorul momentului magnetic se roteste in jurul directiei de deplasare.
Cum depinde unghiul de viteza?
In plus, te-am rugat sa faci o schema prin care sa explici mai clar despre ce vorbesti. Ce e cu "rotatia in jurul directiei de deplasare"?  Cu vorbe in vant printre care introduci termeni stiintifici pe ici si colo nu demonstrezi nimic, decat eventual ca esti adeptul pseudostiintei, lucru foarte neplacut pe acest forum.

CitatCred ca proiectia vectorului camp magnetic al electronului epe directia de deplasare este cuantificata.
Eu cred ca elucubrezi cam mult pe aici. Te rog sa devii mai serios.

Citat
CitatSper ca ai demonstratia acestei afirmatii si ca o vei prezenta aici sa o vad si eu in postarea ta urmatoare.
Ti-am facut o demonstratie matematica mai inainte, si te-ai facut ca ploua;
Daca exprimam sarcina electrica in functie de magnetonul Bohr, avem; e=miu.m.c/h; inlocuind in expresia fortei lui Lorentz F=e.v.B; si F=m.a; se obtine;
a=(miu.c/h).v.B; De aici se vede foarte bine ca atunci cand sursa unui magneton Bohr miu, ( adica electronul) se misca cu viteza ""v"" intr-un camp ""B"" apare o acceleratie ""a"" care deviaza traiectoria electronului. Aceasta indica interactiunea dintre partea magnetica a unui electron si campul magnetic exterior.
Virgil, asemenea jonglerii matematice nu ma impresioneaza deloc, iar ele nu demonstreaza afirmatiile tale elucubrante despre forma campului magnetic in jurul curentului electric, obtinut pe baza analogiei cu conducta ce contine magneti. Acea afirmatie ti-am cerut sa o demonstrezi.

Intre timp insa, ti-ai dat arama (ignoranta) pe fata si acum am inteles de  ce faci asemenea afirmatii aberante aici. Iti recomand inca o data sa revezi aceste lucruri si sa te corectezi.

Citat
Citat
CitatUn flux de neutroni care sunt lipsiti de sarcini electrice, dar care au camp magnetic, ar putea dovedi ca nu sarcina electrica produce camp magnetic, ci componenta magnetica a electronului produce acest camp.
Cum anume?
Simplu, observand ca apare o forta Lorentz, in lipsa unei sarcini electrice.
Ai observat tu asa ceva pe undeva ? (In paranteza fie spus, logica ta este si ea complet gresita: daca de fapt "componenta magnetica a electronului" produce campul magnetic, de unde ar avea neutronul "camp magnetic"?)


e-
Don't believe everything you think.

Virgil

CitatDaca te uiti mai atent, te-am rugat in mod politicos de o multime de ori sa aduci si argumente, nu doar vorbe in vant. Daca tot suntem la capitolul sfaturi, eu iti recomand sa nu mai vorbesti aiurea pe acest forum dedicat stiintei. 
Tu vorbesti aiurea, pentru ca desi ti-ai luat pseudonimul de electron, nici macar nu stii ce inseamna asta. Politetea ta tine de cei sapte ani de acasa, asta ca sa nu mai spui ca arunc vorbe in vant si elucubratii. Respecta-ti interlocutorul, daca vrei sa fii respectat.
CitatPrin topologia campului magnetic ma refer la forma si distributia spatiala a liniilor de camp magnetic. Ce altceva s-ar putea intelege?
Distributia spatiala a liniilor de camp ale solenoidului este asemanatoare cu distributia spatiala a liniilor de camp ale magnetului permanent.
CitatCum anume? Fa un desen sa fie cat se poate de clar.
Deseneaza tu un electron, ca tot ii porti numele, si reprezinta campul electric, magnetonul Bohr, spinul, unda asociata, sarcina leptonica, momentul cinetic, masa de repaus si masa de miscare.
CitatOk, dupa 3 pagini de aruncat praf in ochi, iti dai in sfarsit arama pe fata. Adica tu aberezi pe aici fara macar sa stii ce vorbesti.
Iti recomand sa studiezi cu atentie topologia campului magnetic pentru diversele situatii si sa-ti corectezi erorile. Dupa aceea, te astept sa vii aici, sa-ti recunosti greseala. Ignoranta nu e un defect, insistenta in ignoranta in schimb, este.

Omule, tu nu poti sa intelegi ca un magnet permanent se aseamana cu un solenoid si nu cu un conductor liniar? Pilitura de fier este o demonstratie de clasa a patra. Asa ca mai priveste si tu la relatii matematice.
CitatIn plus, te-am rugat sa faci o schema prin care sa explici mai clar despre ce vorbesti. Ce e cu "rotatia in jurul directiei de deplasare"?  Cu vorbe in vant printre care introduci termeni stiintifici pe ici si colo nu demonstrezi nimic, decat eventual ca esti adeptul pseudostiintei, lucru foarte neplacut pe acest forum.

Atat in cazul atomului cat si in cazul electronului magnetonul Bohr se proiecteaza pe vectorul moment cinetic. In cazul electronului vorbim de momentul cinetic de spin. In cazul cel mai general, cei doi vectori fac un unghi intre ei. Proiectia momentului magnetic pe vectorul moment cinetic in cazul atomilor este cuantificata, si este posibil ca si in cazul particulelor sa fie cuantificata. Acest lucru nu s-a demonstrat inca, si constituie o tema de studiu.
CitatVirgil, asemenea jonglerii matematice nu ma impresioneaza deloc, iar ele nu demonstreaza afirmatiile tale elucubrante despre forma campului magnetic in jurul curentului electric, obtinut pe baza analogiei cu conducta ce contine magneti. Acea afirmatie ti-am cerut sa o demonstrezi.
Am observat, pe tine te impresioneaza cum se aseaza pilitura de fier.
CitatAi observat tu asa ceva pe undeva ? (In paranteza fie spus, logica ta este si ea complet gresita: daca de fapt "componenta magnetica a electronului" produce campul magnetic, de unde ar avea neutronul "camp magnetic"?)
Tu ai auzit de quarci? esti sigur ca pe langa sarcina electrica fractionara nu au si moment magnetic?

Electron

Citat din: Virgil din Februarie 27, 2012, 08:07:56 PM
CitatCum anume? Fa un desen sa fie cat se poate de clar.
Deseneaza tu un electron, ca tot ii porti numele, si reprezinta campul electric, magnetonul Bohr, spinul, unda asociata, sarcina leptonica, momentul cinetic, masa de repaus si masa de miscare.
Virgil, incepi sa fii nesimtit. Tu ai facut afirmatii despre "campul magnetic al electronului". Te-am rugat sa-l reprezinti intr-un desen, sa vad ce tot vorbesti. Ca raspuns, tu imi ceri, pe baza aliasului meu, sa desenez un electron cu toate proprietatile sale? Tu nu stii ca cei care fac afirmatii spectaculoase trebuie sa le si demonstreze? O sa te astepti sa-ti prezint aici toata fizica subatomica si a particulelor elementare inainte sa ai bunul simt sa clarifici ceea ce vorbesti pe aici?

Citat
CitatOk, dupa 3 pagini de aruncat praf in ochi, iti dai in sfarsit arama pe fata. Adica tu aberezi pe aici fara macar sa stii ce vorbesti.
Iti recomand sa studiezi cu atentie topologia campului magnetic pentru diversele situatii si sa-ti corectezi erorile. Dupa aceea, te astept sa vii aici, sa-ti recunosti greseala. Ignoranta nu e un defect, insistenta in ignoranta in schimb, este.
Omule, tu nu poti sa intelegi ca un magnet permanent se aseamana cu un solenoid si nu cu un conductor liniar?
Eu inteleg foarte bine acest lucru si nici nu l-am contestat vreodata. Dar iata ce elucubrezi dumneata:
Citat din: Virgil din Februarie 26, 2012, 01:41:47 PM
Daca iei un magnet permanent bara, cu sectiunea rotunda, si il intersectezi cu un plan perpendicular la mijloc intre N si S, si presari pilitura de fier pe plan ai sa vezi niste cercuri concentrice in jurul magnetului, asa cum apar si in jurul conductorului electric. Adica nici o deosebire intre topologia celor doua campuri.
Citeste mai atent elucubratiile pe care le emiti. Cel care face confuzii grave intre topologia campului magnetic al unui magnet bara si a unui conductor liniar esti tu, Virgil. Chiar nu-ti dai seama ce vorbesti?

CitatPilitura de fier este o demonstratie de clasa a patra. Asa ca mai priveste si tu la relatii matematice.
Virgil, degeaba jonglezi cu formule matematice daca habar nu ai ce vorbesti. Fizica nu e doar o insiruire de semne matematice, ea trebuie inteleasa, de la fundamente, nu doar superificial. Elucubratiile tale despre topologia campului magnetic al unui magnet permanent bara demonstreaza ca iti lipsesc bazele. Degeaba imi fluturi pe sub nas relatii matematice, daca iti lipseste "clasa a patra", adica intelegerea experimentelor elementare.

CitatAtat in cazul atomului cat si in cazul electronului magnetonul Bohr se proiecteaza pe vectorul moment cinetic. In cazul electronului vorbim de momentul cinetic de spin. In cazul cel mai general, cei doi vectori fac un unghi intre ei. Proiectia momentului magnetic pe vectorul moment cinetic in cazul atomilor este cuantificata, si este posibil ca si in cazul particulelor sa fie cuantificata. Acest lucru nu s-a demonstrat inca, si constituie o tema de studiu.
Foarte ... interesant. Si desenul explicativ unde e? Ca sa nu fie dubii, astept sa vad un desen, o schema, o explicatie care sa demonstreze elucubratia asta:

Citat din: Virgil din Februarie 24, 2012, 09:49:47 PM
Fiecare electron in afara de faptul ca este o sarcina electrica punctiforma, este si un dipol magnetic prin spinul sau. In timpul deplasarii intr-un camp electric, vectorul campului magnetic face un unghi mai mic de 90 grade cu directia de deplasare (orientare preferentiala), rotindu-se in jurul acestei directii. Acum imagineaza-ti un grup de magneti care se deplaseaza printr-o conducta si in acelasi timp se rotesc sub un anumit unghi in jurul directiei de deplasare. Daca apropii acul busolei de conducta, acul se va orienta tangential la suprafata ei. Exact asa se comporta acul busolei cand il apropii de un conductor prin care circula un curent electric.
Refuzul tau de a da aceasta demonstratie nu denota decat faptul ca nu ai de unde sa scoti asa ceva. Vorbele tale in vant se opresc aici, la declaratii elucubrante, din pacate pentru tine.

CitatTu ai auzit de quarci? esti sigur ca pe langa sarcina electrica fractionara nu au si moment magnetic?
Am auzit de cuarci. Dar eroarea ta de logica e aceeasi: cu un neutron (sau cuarci) care ar avea camp magnetic, tu vrei sa demonstrezi ceva despre magnetismul electronului. Nu-mi vine sa cred ca nu intelegi care e problema.


e-

PS: In momentul in care dupa mai bine de 3 pagini inca refuzi sa raspunzi la cererile de clarificare ale afirmatiilor tale, eu consider ca-ti bati joc nu doar de mine, ci de intreg forumul. Asta apropo de "respecta ca sa fii respectat". Am intalnit prea multi pacalici care spurca forumurile cu pseudostiinta lor ridicola. Nu am nici cea mai mica intentie sa incurajez astfel de comportamente pe acest forum.
Don't believe everything you think.

Virgil

CitatVirgil, incepi sa fii nesimtit.
Daca eu abia incep, tu esti demult. Vad ca nu esti in stare sa arati ce este un electron, dar ai pretentia sa judeci cum se produce magnetismul.
CitatO sa te astepti sa-ti prezint aici toata fizica subatomica si a particulelor elementare inainte sa ai bunul simt sa clarifici ceea ce vorbesti pe aici?
Nu ma astept la asa ceva, mi-am dat seama cu cine stau de vorba. Esti doar un pacalici cu aere.
Asa ca ai grija, daca vrei sa mai discuti cu mine, fara atacuri la persoana, fara cuvinte jignitoare, pentru ca acestea se reflecta de mine ca de o oglinda, si se intorc inapoi la tine, ca in situatia de fata.

Electron

Citat din: Virgil din Februarie 28, 2012, 08:05:38 AM
Vad ca nu esti in stare sa arati ce este un electron, dar ai pretentia sa judeci cum se produce magnetismul.
Virgil, nu am pretentia "sa judec cum se produce magnetismul". Tu ai facut niste afirmatii pentru care ti-am cerut argumente si un desen ca sa fie mai clar ce afirmi. Nu esti obligat sa raspunzi, tacerea ta in acest sens e foarte graitoare.

CitatNu ma astept la asa ceva, mi-am dat seama cu cine stau de vorba. Esti doar un pacalici cu aere.
Asa ca ai grija, daca vrei sa mai discuti cu mine, fara atacuri la persoana, fara cuvinte jignitoare, pentru ca acestea se reflecta de mine ca de o oglinda, si se intorc inapoi la tine, ca in situatia de fata.
Minunat, Virgil. Inca o data, in loc sa raspunzi la intrebari, in loc sa-ti analizezi si sa-ti admiti greselile (greseli subliniate cu rosu in mesajul meu precedent), tu bati campii cu gratie pe langa subiect. Aceasta tactica nu ma impresioneaza, nu esti primul care o foloseste. Iti repet ca ignoranta nu e este un defect, dar insistenta in ignoranta este.


e-
Don't believe everything you think.

Virgil

Deci, sa recapitulam; Ai afirmat ca liniile de camp electric, nu influienteaza nicicum liniile de camp magnetic. Cred ca iti mai mentii aceasta afirmatie.
Daca ar fi sa reprezentam sumar, spatiul care inconjoara un electron, am reprezenta o sfera din care diverg liniile de camp electric, raspandite uniform, linii de camp deschise, a caror densitate scade cu patratul distantei. In acelasi spatiu, din jurul electronului, se suprapune campul magnetic al electronului, adica magnetonul lui Bohr-Procopiu. Liniile de camp magnetic sunt linii inchise, a caror densitate scade pe masura departarii de electron. Liniile de camp ale celor doua campuri, nu se influienteaza reciproc. Pe langa aceste doua campuri care imbraca spatiul ocupat de electron, mai exista momentul cinetic de spin, reprezentat de un vector, ce trece diametral prin centrul electronului. Conform cercetarilor se stie ca momentul cinetic de spin poate avea doar 2 valori;     + /-1/2. h/2pi. Dupa cum se vede momentul cinetic este vectorul care poate marca o orientare sau alta opusa a electronului, fata de o directie data, oricare ar fi aceia. Intrucat campul electric are o simetrie sferica, nu are nici o legatura cu directia vectorului moment cinetic, insa momentul magnetic care se manifesta prin linii de camp inchise ca niste cercuri, si este reprezentat si el, de un vector de camp, care poate face un unghi oarecare cu vectorul moment cinetic. Spun un unghi oarecare, intrucat nu se cunoaste exact aceasta valoare, dar acest unghi poate fi cuprins intre 0 grade cand cei doi vectori se suprapun, si 90 grade cand cei doi vectori sunt perpendiculari.
Astept observatiile tale pentru cele expuse de mine pana aici. De raspunsul tau depinde continuarea expunerii mele.

Virgil

#53

Electron

Citat din: Virgil din Februarie 28, 2012, 06:30:58 PM
Deci, sa recapitulam; Ai afirmat ca liniile de camp electric, nu influienteaza nicicum liniile de camp magnetic. Cred ca iti mai mentii aceasta afirmatie.
Da, o mentin, cu mentiunea ca e vorbim de campuri statice. Pentru campurile dinamice, se tine cont de ecuatiile lui Maxwell.

CitatDaca ar fi sa reprezentam sumar, spatiul care inconjoara un electron, am reprezenta o sfera din care diverg liniile de camp electric, raspandite uniform, linii de camp deschise, a caror densitate scade cu patratul distantei. In acelasi spatiu, din jurul electronului, se suprapune campul magnetic al electronului, adica magnetonul lui Bohr-Procopiu. Liniile de camp magnetic sunt linii inchise, a caror densitate scade pe masura departarii de electron. Liniile de camp ale celor doua campuri, nu se influienteaza reciproc. Pe langa aceste doua campuri care imbraca spatiul ocupat de electron, mai exista momentul cinetic de spin, reprezentat de un vector, ce trece diametral prin centrul electronului. Conform cercetarilor se stie ca momentul cinetic de spin poate avea doar 2 valori;     + /-1/2. h/2pi. Dupa cum se vede momentul cinetic este vectorul care poate marca o orientare sau alta opusa a electronului, fata de o directie data, oricare ar fi aceia. Intrucat campul electric are o simetrie sferica, nu are nici o legatura cu directia vectorului moment cinetic, insa momentul magnetic care se manifesta prin linii de camp inchise ca niste cercuri, si este reprezentat si el, de un vector de camp, care poate face un unghi oarecare cu vectorul moment cinetic. Spun un unghi oarecare, intrucat nu se cunoaste exact aceasta valoare, dar acest unghi poate fi cuprins intre 0 grade cand cei doi vectori se suprapun, si 90 grade cand cei doi vectori sunt perpendiculari.
Am subliniat cu albastru elementele care sunt "candidate" a alcatui un raspuns la intrebarea mea despre "campul magnetic al electronului".
Din ceea ce afirmi aici, se intelege ca dupa tine, magetonul Bohr nu este coliniar intotdeauna cu momentul cinetic de spin. Dar cand ai argumentat despre relevanta magnetonului Bohr pentru electronii liberi, ai afirmat ca folosim aceeasi formula valabila in atom (unde se ia in calcul momentul cinetic orbital), pe baza momentului cinetic de spin care exista si la electronii liberi.
Unde in acea formula apare notinunea de unghi variabil intre magneton si momentul cinetic (de spin) ? Asta pentru ca tot insisti sa iau in considerare si formulele.

In plus, in imaginea atasata, apar niste cercuri rosii. Reprezinta ele pentru tine liniile de camp magnetic ale electronului? Te rog sa fii mai concis in explicatii si sa nu mai adaugi lucruri care nu sunt necesare raspunsurilor cerute. (De exemplu forma campului electric in jurul unui electron nu este in discutie si nici nu aduce ceva in plus la raspuns).

CitatAstept observatiile tale pentru cele expuse de mine pana aici.
Virgil, aici nu suntem la sectiunea de critici ale stiintei actuale. Ca atare, tangenta asta despre campul magnetic al electronului, care se pare ca vine dintr-o teorie de-a ta personala (am revazut si alte postari de-ale tale pe tema spinului particulelor pe acest forum), propun sa o oprim aici. Am putea sa o continuam la sectiunea de critici ale stiintei actuale, daca esti si tu de acord.

Aici, in acest topic, iti propun sa raspunzi la intrebarile si la chestiunile legate de fizica de azi pe care ai demonstrat ca nu o cunosti suficient (vezi paragrafele subliniate cu rosu despre topologia campului magentic). La asta astept in continuare raspuns de la tine, pentru ca aici incercam sa clarificam ceea ce spune stiinta de azi si sa corectam pe cei care nu o cunosc suficient.


e-
Don't believe everything you think.

Virgil

#55

In acest desen se observa deformarea liniilor de camp electric (cu albastru) ale electronului indreptate spre placa pozitiva a campului electric (galben). Spinul si magnetonul Bohr sunt indreptate spre directia de deplasare. Campul magnetic al electronului este desenat cu rosu avand linii de camp inchise de forma circulara. Din acest desen se observa ca liniile de forta ale campului magnetic al electronului nu sunt deformate sau influientate in nici un fel de campul electric exterior.

Virgil


In acest desen este reprezentata generarea campului magnetic la trecerea unui curent electric printr-un conductor. Se observa magnetonii Bohr care incojoara electronii, ca sunt orientati datorita curentului electric. Cu sageata mov s-a marcat sensul campului magnetic. Se mai observa ca la exteriorul conductorului rezulta un camp magnetic prin insumarea magnetonilor Bohr ai electronilor care circula datorita curentului electric. Sensul liniilor de camp din jurul conductorului este aratat de acul de busola si coincide cu sensul marcat de sageata mov.

Electron

Virgil, gresesti, desi ti-am atras deja atentia asupra problematicii topologiei campului magnetic.

Citat din: Virgil din Februarie 29, 2012, 07:51:46 PM
Campul magnetic al electronului este desenat cu rosu avand linii de camp inchise de forma circulara.
+
Citat din: Virgil din Februarie 26, 2012, 01:41:47 PM
Dipolul electronului este asemanator cu dipolul unui magnet permanent. Daca iei un magnet permanent bara, cu sectiunea rotunda, si il intersectezi cu un plan perpendicular la mijloc intre N si S, si presari pilitura de fier pe plan ai sa vezi niste cercuri concentrice in jurul magnetului, asa cum apar si in jurul conductorului electric. Adica nici o deosebire intre topologia celor doua campuri.
vs
Citat din: Virgil din Februarie 27, 2012, 08:07:56 PM
Distributia spatiala a liniilor de camp ale solenoidului este asemanatoare cu distributia spatiala a liniilor de camp ale magnetului permanent.
[...]
Omule, tu nu poti sa intelegi ca un magnet permanent se aseamana cu un solenoid si nu cu un conductor liniar?

Te invit sa cauti care e topologia liniilor de camp magnetic in jurul unui conductor parcurs de curent electric si care e topologia liniilor de camp in jurul unui solenoid sau magnet permanent. Dupa ce gasesti aceste lucruri (daca e nevoie iti dau eu niste link-uri), revino si corecteaza-ti erorile.

Daca nici acum nu intelegi, inseamna ca nu esti aici pentru a invata ci pentru a repeta orbeste credintele tale eronate. Eu nu mai insist.

e-

PS: In timp ce scriam aces mesaj ai mai postat o imagine. Persisti in aceeasi eroare grava, din pacate pentru tine.
Don't believe everything you think.

Virgil


Virgil

#59

Ce se poate remarca, ca atat timp cat curentul electric trece printr-un conductor liniar, in jurul conductorului se manifesta un camp magnetic fara a se putea stabili o polaritate anume. Insa la trecerea curentului electric printr-o spira, pentru prima data se observa o polarizare a campului magnetic, ceia ce face posibila localizarea polului nord si a polului sud. Diferenta dintre polul nord si polul sud o fac sensul liniilor de camp, astfel la polul nord aceste linii diverg parca izvorasc, iar la polul sud converg ca intr-un sorb. Intrucat nu avem a face cu o deplasare de substanta prin liniile de camp, inseamna ca avem doar o deplasare de informatie, adica de orientare.