Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Am nascut o mumie

Creat de Temari, Iunie 20, 2008, 07:58:15 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Temari

Ei bine, in primul rand vreau sa cer acordul lui Adi, daca pot face un topic cu o poveste destul de trista, dar care a marcat mult timp lumea medicinei si a biologiei...Am vazut documentarul pe un post avizat, stiintific, si am luat notite. Unele scene sunt mai dure (acum depinde de fiecare cum interpreteaza).
Pot incepe daca Adi e de acord sa incep povestea unei femei, care si-a nascut copilul dupa 46 de ani de asa-zisa sarcina.

raul

dupa 46 de ani de sarcina? sunt foarte curios in legatura cu aceasta poveste!! ???

Temari

Stiu Raul, si eu am fost surprinsa, si cred ca din povestea asta trista ar trebui sa tragem cu totii o concluzie...eu am tras deja una, referitor la viata... :)

raul

eu cred ca poti sa incepi............nu vad de ce Adi s-ar supara!!! ???

Temari

#4
Esti nerabdator...bine o sa incep...daca Adi nu este de acord, poate inchide topicul.

   Totul se intampla in Rabat, capitala Marocului. O femeie in varsta de 75 de ani, Zahra Aboutalib, ajunge la spital de urgenta cu dureri mari de burta. Imediat i s-a facut o ecografie, iar medicii credeau ca este vorba despre o tumoare ovariana. La a doua ecografie, mult mai clara, s-a vazut o masa alba, o strctura calcefiata, iar doctorul ce se ocupa de femeia in varsta a fost surprins sa vada ca masa era defapt...un copil, conceput cu 46 de ani inainte. Repetand ecografia, si-a dat seama ca este vorba despre o sarcina ectopica (extrauterina). Femeia nu stia ca avusese sarcina extrauterina, in care copilul se dezvoltase in cavitatea abdominala timp de noua luni.
   Zahra a povestit totul medicilor. In 1955, a ramas insarcinata cu primul copil. Sarcina decurse destul de bine, dar in luna a noua, dupa 48 de ore de travaliu, copilul nu se nascuse. Femeia urma sa faca cezariana (fapt ce i-ar fi pus viata intr-un mare pericol), dar dintr-un anumit motiv (fusese martora la o scena in care o femeie murise sub ochii ei in spital si a avut o trauma psihica), a refuzat operatia si s-a intors acasa speriata.
   Durerile au continuat cateva zile, apoi au disparut. Femeia nu a regretat, crezand intr-o legenda, i-a pus numele Al-Rakid (Copilul Adormit). Nemaiputand sa aiba alti copii, ea a adoptat 3 copii, dar nimeni nu stia adevarul...
   Doctorul a decis sa scoata copilul, ca sa o scape pe femeie de riscul unei infectii. La operatie s-a vazut ca fatul era atasat de organele ei interne, inconjurat de o masa tare ca piatra - capul era implantat in vezica urinara iar o mana calcifiata intre intestine-de aceea operatia a durat 4 ore. Dupa 46 de ani, dupa ce in sfarsit copilul s-a nascut, doctorii si-au dat seama ca era un litopedion - copil acoperit in totalitate de calciu si astfel, impietrit. Organismul femeii, in timp, a luat din oase si din organe calciu pentru al depune pe "intrus", deoarece nu putea sa il respinga si nici sa il absoarba.
   Contractiile, de care femeia credea ca erau cauzate de travaliu, erau de fapt, ultimele miscari ale fatului, sufocat din lipsa oxigenului.
In lumea medicinei, sunt cunoscute aproximativ 300 astfel de cazuri, dar acesta este copilul care a stat cel mai mult in interiorul mamei sale.


Nota: Natural nu se mai putea naste, iar daca se facea cezariana, multe vase de sange din placenta erau unite cu uterul femeii sau alte organe, si rupand placenta, se facea o hemoragie interna puternica si femeia nu putea fi salvata. Nu se stie de ce dupa atatia ani au aparut aceste dureri, dar batrana era expusa la boli, si o scadere a imunitatii si o boala i-ar fi putut fi fatala. Copilul-mumie avea la nastere 42 de cm si 3,5 kg.
Ce spuneti?
   

raul

extrem de interesant............insa nu am inteles ceva la sfarsit: ultimele miscari ale fatului au fost dupa cei 46 de ani? asta nu prea cred.......
da te rog si sursa artcolului sau unde ai citit tu , ca e foarte interesant ....

Temari

#6
Cum sa mai miste saracul dupa 46 de ani...e calcefiat...ultimele miscari ale fatului au fost in luna a 9-a, dar nu se putea naste pe cale naturala, crescuse in cavitatea abdominala...
Am vazut reportajul pe un program, iar eu am luat notite...am spus mai sus :)

Adi

Temari, e foarte interesanta vestea, ma bucur ca o publici. Din articol inteleg ca atunci cand fatul era in luna a noua a incercat sa se zbata si atunci ea a crezut ca erau contractii, dar nu erau. Intre timp fatul murise si se pietrificase oarecum prin depunerile de calciu. Ce nu am inteles din finalul povestii este urmatorul: a supravietuit femeia operatiei? daca i se facea operatie atunci, la noua luni de la varsta fatului, ar fi reusit? Din articolul tau sugerezi ca daca i s-ar fi facut operatie atunci femeia ar fi murit sigur. Asa este?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Titlul insa ar fi trebuit sa fie "A nascut o mumie" si nu "Am nascut o mumie", nu?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Nu, Adi. In 1955 nu erau atat de avansate aparatele si deci mai mult ca sigur murea. Dar  medicii au avut grija sa o salveze dupa operatie. Femeia nu a murit, cred ca si azi mai traieste  :)
A fost trist, pentru ea a fost singurul ei copil, a suferit mult, la reportaj i se citea suferinta pe chip.

raul

foarte foarte interesant.....organismul separa prin calcificare structurile devitalizate ca o masura de protectie...asta se poate intampla si in cazul unor organe scoase din functie, de exemplu un rinichi........insa procesul e destul de lent, nu se produce brusc ....iar un fat in luna a 9- a e destul de mare ......ma intreb cum ar fi putut supravietui femeia......insa ai mai spus ca sarcina a fost si extrauterina , iar eu stiam ca sarcinile ectopice (in afara uterului) se cam rup pana in luna a 9-a ca trompele uterine nu se pot dilata asa mult ca sa suporte un fat. sigur sarcina nu a fost rupta ca in acest caz hemoragia masiva i-ar fi putut cauza decesul, insa eu te intreb pe tine: esti sigura ca sarcina a ajuns pana in luna a 9-a ? ca poate copilul a murit mai inainte , cand era mai micut si asa ar fi mai plauzibil. ;D

Temari

Femeia a declarat ca durerile au aparut in luna a noua de sarcina, cand copilul urma sa se nasca. Dar ea nu a avut de unde sa stie ca defapt nu se putea naste, faptul ca a fugit i-a salvat viata...
Sarcinile extrauterine pot aparea nu numai in trompa uterina...mai incolo voi mai spune un caz cat de cat asemanator, cu o femeie care a avut gemeni monovitelini si un al treilea care a crescut in trompa uterina, apoi in cavitatea abdominala...dar pana atunci sa mai ascultam pareri si intrebari :)

Temari

Citat din: Adi din Iunie 20, 2008, 09:03:22 PM
Titlul insa ar fi trebuit sa fie "A nascut o mumie" si nu "Am nascut o mumie", nu?
Acesta este titlul original al povestii  ;)

raul

intr-adevar sarcinile extrauterine pot fi si in cavitatea abdominala sau chiar in ovar, nu numai in trompele uterine, insa in oricare caz, ele nu supravietuiesc prea mult....

dar asta ar putea fi o exceptie.....mai mereu apar exceptii...o sa ma mai interesez si eu in legatura cu rata de supravietuire.... ;)

Temari

Citat din: raul din Iunie 20, 2008, 09:41:40 PM
intr-adevar sarcinile extrauterine pot fi si in cavitatea abdominala sau chiar in ovar, nu numai in trompele uterine, insa in oricare caz, ele nu supravietuiesc prea mult....

dar asta ar putea fi o exceptie.....mai mereu apar exceptii...o sa ma mai interesez si eu in legatura cu rata de supravietuire.... ;)
Depinde de la caz la caz, in general sunt de 99,99% sanse ca acel copil sa moara. Nu in ovar, ci pe ovar. Altele pot fi in cavitatea abdominala, in spatele uterului sau langa uter, pe ovar, in trompa uterina, in colul uterin sau in vagin. Cele mai dese sunt in trompa uterina sau in cavitatea abdominala, cand ovulul a luat-o pe o traiectorie gresita si a depasit ligamentele ce sustin ovarul.