Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Rezistenta unei tevi la mai multe forte si presiuni

Creat de bacfizica, Februarie 25, 2012, 09:00:14 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bacfizica

Buna ziua!

Daca am o teava cu lungimea L, diametrul exteror D si cel interior d, prin ce relatie ce compunere de forte se foloseste pt determinarea rezistentei sale la o forta de compresiune anume + una de torsiune + existenta unei presiuni in teava ?

Va multumesc anticipat!

Virgil

Aceasta intrebare tine de rezistenta materialelor. Teava de care amintesti este supusa la eforturi combinate. De aceia trebuie sa le iei pe rand. Pentru compresiune, teava se considera o bara la capetele careia se aplica o forta de compresiune. Pentru aceasta trebuie sa stii din ce otel este facuta bara, ce sectiune are, si ce forta aplici la capete. Daca teava este lunga trebuie sa tii seama de un coeficient de flambaj, care daca este depasit, face ca bara sa flambeze, adica se indoaie. Citind caracteristicile otelului ai sa afli forta specifica la rupere, la forfecare, la torsiune etc. Daca teava este scurta rezistenta la compresiune a otelului este foarte mare.
La torsiune, rezistenta specifica este data de raportul intre momentul de torsiune si modulul de rezistenta polar; tau max=Mt/Wp;. Modulul de rezistenta polar la tevi este dat de o relatie; Wp= pi(D^4-d^4)/16D;
La presiune, peretii tevii sunt supusi la intindere, deci presiunea ori suprafata iti da forta la care este supusa teava. Privind intinderea axiala a tevii, pentru care se ia in calcul produsul dintre presiune si suprafata sectiunii interioare a tevii care iti da forta axiala la care este supusa teava. Aceasta forta este raportata la aria inelara a sectiunii prin teava.
Calculul  respectiv este destul de laborios si-ti recomand sa citesti intr-o carte de rezistenta materialelor, sau in manualul inginerului vol II.



Virgil

Da, in volumul II, gasesti capitolul de rezistenta materialelor. Dar nu ar strica si un manual de rezistenta.

bacfizica

No mi-am cumparat un manual de mecanica 1 (statica), si de rezistenta materialelor (materia asta o voi face abia in anul 2), ma pun bag mare...

Virgil

Pentru rezistenta materialelor este foarte util daca gasesti la anticariat o culegere de probleme rezolvate. Sunt probleme tip si rezolvarea lor.