Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Cum sa depasesti viteza luminii fara a depasi lumina

<< < (6/6)

Electron:

--- Citat din: virgil 48 din Februarie 15, 2012, 01:07:11 p.m. ---Am considerat ca spotul(punctul luminos de pe Luna) poate fi miscat de operatorul de pe Pamant
prin rotirea sursei de lumina. Daca nu este corect, atunci cum se petrece schimbarea pozitiei spotului pe Luna?
--- Terminare citat ---
virgil 48, prin rotirea sursei de lumina, locul de intersectie a fascicolului luminos cu suprafata de proiectie (Luna) isi schimba pozitia. Asta numesc eu "spot", locul de impact al fascicolului pe Luna.

Faptul ca locul de impact isi schimba pozitia e clar si nu contesta nimeni acest lucru. Doar ca "spotul" ca loc de impact nu se deplaseaza. Nu e nimic din ce a fost in punctul A care sa ajunga apoi (indiferent de viteza) in punctul B. Faptul ca in limbaj uzual numim "spot" si locul de intersectie al fascicolului cu Luna in punctul A, si locul de intersectie al fascicolului cu Luna in punctul B, nu inseamna ca "spotul" s-a deplasat din A in B, ci doar ca noi dam acelasi nume pentru doua "lucruri" diferite din locatii diferite, la momente de timp diferite.

Intr-o alta discutie pe aceatsta tema, am dat urmatorul exemplu: In acest moment eu numesc Soarele ca fiind "steaua mea preferata". Aceasta, steaua mea preferata, e ceva fizic, chiar material. Peste o secunda, voi numi Alfa Centauri ca fiind "steaua mea preferata". Cunoscand distanta de aproximativ 4 ani lumina intre cele doua stele (din referentialul Pamantului), ce viteza are "steaua mea preferata" in acest caz? Daca faci calculul, vei obtine o "viteza" superluminica, ce nu contrazice cu nimic legile cunoscute ale fizicii, deoarece nu e o viteza de deplasare fizica. Pentru mine si faptul ca noi numim "spot" alt loc, in fiecare moment, e exact acelasi lucru. Putem chiar masura "viteza spotului", dar aceasta viteza nu este o viteza de deplasare fizica, pentru ca nimic fizic nu se deplaseaza. Si, daca tot veni vorba, poate sa aiba orice valoare, chiar si infinita (asta in cazul in care vedem doua spoturi simultan in pozitii diferite).

Acum ti-e mai clar?

e-

Virgil:
Viteza de deplasare a spotului pe suprafata Lunii nu poate depasi viteza luminii, pentru motivul ca spotul se descompune in fotoni insiruiti unul langa altul in sensul deplasarii directiei de mers. Intuitiv vorbind, daca printr-un furtun stropesti cu apa intr-un loc, acolo este asa zis ""spotul"". Dar daca te rotesti cu furtunul de jur imprejur dispare ""spotul"" si apar picaturi de apa raspandite in sensul de rotatie. Asa se va descompune spotul de lumina in fotoni raspanditi, fara ca viteza lor sa se modifice.

Electron:

--- Citat din: Virgil din Februarie 17, 2012, 12:14:14 p.m. ---Viteza de deplasare a spotului pe suprafata Lunii nu poate depasi viteza luminii, pentru motivul ca spotul se descompune in fotoni insiruiti unul langa altul in sensul deplasarii directiei de mers.
--- Terminare citat ---
Asta depinde de "debitul" de fotoni, altfel spus, de intensitatea fascicolului.
Oricum, aceasta nu este o "problema" in fond, pentru ca putem foarte bine reduce (teoretic) dimensiunea spotului pana cand devine doar locul de impact al unui foton cu ecranul. Atunci cand fascicolul acesta foarte subtire este rotit, vom putea vedea "sarind" spotul, desi repet, asta e doar un abuz de limbaj. In nici un caz, nici "un spot" nu se deplaseaza nicaieri. Sper ca asa e cat se poate de clar ca nu se pune problema ca un foton dintr-un spot sa participe si la "urmatorul". Fiecare spot e generat de alti fotoni, iar acestia nu au nici o treaba cu "miscarea" spotului.


--- Citat --- Intuitiv vorbind, daca printr-un furtun stropesti cu apa intr-un loc, acolo este asa zis ""spotul"". Dar daca te rotesti cu furtunul de jur imprejur dispare ""spotul"" si apar picaturi de apa raspandite in sensul de rotatie. Asa se va descompune spotul de lumina in fotoni raspanditi, fara ca viteza lor sa se modifice.
--- Terminare citat ---
Nu exista nici o relatie intre viteza fotonilor si viteza modificarii pozitiei spotului. Poate se deformeaza ceea ce tu numesti "spot" (asta tine doar de definitia ta) cand fascicolul se roteste, dar asta nu-i influenteaza cu nimic viteza de modificare a pozitiei.

Tot pentru a nu fi blocat pe varianta cu fotoni, eu am propus o varianta de experiment cu o mitraliera care trage gloante (secvential) in timp ce se roteste in fata unui ecran indepartat. Pozitia gaurilor ce apar se va modifica si e la fel de artificial sa vorbim de "viteza gaurilor" cum e sa vorbim de "viteza spotului", pentru ca nici gaurile nici spotul nu se deplaseaza.

Revenind la argumentul tau, daca mitraliera trage gloante destul de "dese", poate sa taie in mod continuu ecranul fara sa ramana spatii intre gaurile consecutive. Iar asta, inca o data, nu are de-a face cu viteza gloantelor ci cu "densitatea" lor.


e-

Virgil:

--- Citat --- Asa se va descompune spotul de lumina in fotoni raspanditi, fara ca viteza lor sa se modifice.
--- Terminare citat ---
Acelasi lucru am spus si eu.

Electron:

--- Citat din: Virgil din Februarie 17, 2012, 12:14:14 p.m. ---Asa se va descompune spotul de lumina in fotoni raspanditi, fara ca viteza lor sa se modifice.

--- Terminare citat ---


--- Citat din: Virgil din Februarie 18, 2012, 06:58:47 p.m. ---
--- Citat --- Asa se va descompune spotul de lumina in fotoni raspanditi, fara ca viteza lor sa se modifice.
--- Terminare citat ---
Acelasi lucru am spus si eu.
--- Terminare citat ---
Adica esti de acord cu propriul tau citat de ieri? Ce surpriza!

La replica primita ai ceva de comentat?

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă