Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Cum sa depasesti viteza luminii fara a depasi lumina

(1/6) > >>

coco:
Salut!

Am gasit un filmulet pe youtube (link-ul de mai jos) si mi se pare cam ciudat..cred ca declaratia lor este falsa.. viteza spotului de lumină proiectată pe Lună s-ar putea misca doar la fel de repede ca fotonii care formeaza fascicul, deci nu mai mult de viteza luminii.

Voi ce parere aveti? :)

tavy:
Cât timp nu se transportă informație depășirea vitezei luminii nu prezintă nici o problemă.
Spotul luminos nu poate transporta informație așa că poate depăși viteza luminii fără nici o problemă.
În filmul prezentat de tine se afirmă că spotul nu ar fi ceva fizic, asta este de discutat, din punctul meu de vedere spotul este cât se poate de fizic din moment ce putem să-i măsurăm o serie de caracteristici, poziție, viteză, eventual dimensiune, etc.

Electron:

--- Citat din: coco din Februarie 10, 2012, 03:27:11 p.m. ---viteza spotului de lumină proiectată pe Lună s-ar putea misca doar la fel de repede ca fotonii care formeaza fascicul,
--- Terminare citat ---
In primul rand, viteza spotului nu se misca. Eventual o viteza poate varia, dar a vorbi de miscarea vitezei e un nonsens.

In al doilea rand, viteza spotului este exact zero. Si nu fac aluzie la paradoxul sagetii in zbor a lui Zeno, ci la faptul ca "spotul" este locul de impact al unor fotoni cu o suprafata. Ceea ce se misca (cu viteza despre care e vorba in filmulet) este locul geometric (care nu este material), nu vreun foton din fascicol sau ceva material.

In al treilea rand, daca am vorbi de viteza cu care un fascicol strapunge mai multe ecrane transparente (subtiri de tot sa zicem) aflate perpendicular in calea sa, atunci viteza de deplasare a fotonilor ar fi relevanta, dar nu in cazul din filmulet.--- Citat din: tavy din Februarie 10, 2012, 03:53:21 p.m. --- din punctul meu de vedere spotul este cât se poate de fizic din moment ce putem să-i măsurăm o serie de caracteristici, poziție, viteză, eventual dimensiune, etc.
--- Terminare citat ---
Poti include in lista si masa, spre exemplu? Nu de alta, dar pozitia, viteza si dimensiunea sunt lucruri care se pot determina si pentru elementele geometrice, care sunt concepte, complet imateriale.


e-

Pozitron:
Am modificat (tradus) numele acestui topic, deoarece ne aflam pe un forum romanesc.

<Pozitron>

tavy:

--- Citat din: Electron din Februarie 10, 2012, 07:00:51 p.m. ---
--- Citat din: tavy din Februarie 10, 2012, 03:53:21 p.m. --- din punctul meu de vedere spotul este cât se poate de fizic din moment ce putem să-i măsurăm o serie de caracteristici, poziție, viteză, eventual dimensiune, etc.
--- Terminare citat ---
Poti include in lista si masa, spre exemplu? Nu de alta, dar pozitia, viteza si dimensiunea sunt lucruri care se pot determina si pentru elementele geometrice, care sunt concepte, complet imateriale.

--- Terminare citat ---
Nu pot include masa, este cumva o cerință pentru a fi ceva fizic? Am afirmat eu undeva că spotul ar fi ceva material?
Curentul electric are masă? Este el ceva fizic?
Mai mult, eu nu am vorbit despre determinare eu am vorbit despre măsurare care este un caz special de determinare.

Oricum am mai avut discuția asta și este puțin probabil să ne schimbăm opiniile unul altuia, eu nu am argumente suplimentare față de data trecută, dacă nici tu nu ai argumente suplimentare nu putem decât să reluăm argumentația de data trecută ajungând, cel mai probabil, la același rezultat, ceea ce nu prea are sens.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă