Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Acordul ACTA

Creat de Dendros, Ianuarie 30, 2012, 11:17:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dendros

Am citit recent că România a semnat, alături de alte state membre UE, acordul ACTA. Am găsit o referință în limba română pe Wikipedia despre acest acord.
Dar am mai citit tot felul de păreri că acest ACTA ar fi periculos pentru libertatea pe Internet, inclusiv pentru proiectele open-source. Că de fapt ținta este cenzura Internetului, iar combaterea pirateriei e doar pretextul.
E adevărat ceva din astea sau e doar o isterie? A citit cineva textul acordului? Sunt chiar curios în privința asta. Eu personal sunt de acord ca pirateria să fie combătută, dar dacă se ajunge inclusiv la cenzurarea cvasi-totală a Internetului mi se pare deja exagerat.

florin_try

S-a incercat ceva similar in state cu PIPA si SOPA, dar nu a mers.

Poveste lunga, insa pe scurt: e diabolic.

Dendros

Caracterizarea dvs e sumbră. Deci este într-adevăr atât de rău pentru utilizatorii Internetului dacă acest acord va fi adoptat?

AlexandruLazar

Dap, e de rău. Un text complet al tratatului semnat de Canada poți găsi aici, dar pericolul major vine din faptul că încă nu sunt elaborate procedurile judiciare interne ale fiecărei țări. Dar pe scurt, problemele majore sunt următoarele:

(NB: O să dau copy-paste de la un post al meu de pe alt forum ca să nu mai scriu încă o dată toată tevatura)

- Art. 9 prevede că pierderile se calculează statutar. Până acum, dacă cineva se făcea vinovat de încălcarea unor legi legate de drepturile de autor, pierderile (și cantitatea de plată) erau calculate de judecător sau de juriu în funcție de circumstanțe. ACTA prevede stabilirea unor sume fixe, predefinite -- ceea ce deschide ușa pentru situațiile amuzante din SUA în care nouă mp3-uri aduceau pierderi de sute de mii de dolari, cerute ca despăgubiri în instanță.

- Criminalizarea infracțiunilor legate de copyright. În momentul de față, în Europa, infracțiunile legate de drepturile de autor sunt infracțiuni civile, astfel încât dacă există suspiciuni cu privire la activitatea cuiva, poliția nu poate pur și simplu să-l ia pe sus, să-l ducă la secție și (în republicile bananiere unde se poate face asta) sa îl aresteze preventiv.

- Răspunderea pentru terți. ISP-urile sunt răspunzătoare pentru conținutul downloadat sau uploadat de utilizatorii lui. Prevederea este evident cretină dacă ne gândim la cantitatea de informație, dar partea efectiv periculoasă e că nu se stipulează nicăieri niște limite cu privire la acțiunile pe care le pot face ISP-urile pentru a se proteja de amenzi. Nu e nimic care să îi oprească pe furnizorii de servicii (dimpotrivă -- tot cadrul legislativ este făcut ca să în încurajeze) să monitorizeze traficul utilizatorilor. De asemenea...

-...2.8.13 propune (voalat -- în drafturile mai vechi asta era prezentată explicit) ca deținătorii de informații să pună la dispoziția autorităților, în mod necondiționat, informațiile pe care le dețin dacă persoana în cauză este acuzată de infracțiuni legate de copyright. Problema majoră este legată de neselectivitate -- nu există un criteriu pe baza cărora providerii să ofere doar informațiile "relevante" -- și în majoritatea țărilor EU nu există încă un cadru dezvoltat de legi cu privire la ce au voie autoritățile să facă cu acea informație în afară de propriile investigații. De asemenea, în afara Japoniei (culmea...) nu s-a gândit nimeni să ceară introducerea unei clauze care să permită divulgarea informațiilor numai sub mandat judecătoresc. Pe scurt, e nevoie de mandat pentru a asculta telefoane, dar nu pentru a citi e-mail-uri.

- Tot articolul ăsta pune problema prezumției de nevinovăție. Informația trebuie divulgată necondiționat, indiferent dacă există sau nu suspiciuni reale (e suficient să existe un act de acuzare). Asta deschide calea spre un număr de abuzuri -- practic dacă un organ de stat vrea să aibă acces la datele unui utilizator, e suficient să inventeze o acuzație de piraterie.

- Interzicerea eliminării TPMs-urilor (Technology Protection Measures). Draftul actual e plin de note de subsol și opțiuni așa că nu m-am prins exact cum mai stă treaba acum. Ultimul draft pe care m-am uitat înainte de asta (undeva prin august) interzicea clar eliminarea region lock-urilor pentru DVD-uri, eliminarea sistemelor DRM, jailbreak-ul telefoanelor ș.a.m.d.