IT şi electronică > Software

Biblioteca personala, stiintifica si nu numai

(1/1)

HarapAlb:
Cum va organizati biblioteca personale de articole si carti (stiintifice sau nu) ? Am vazut ca exista multe programe, ati folosit asa ceva pana acum?

Am facut o lista, daca mai exista si altele va rog s-o completati:

Librarian
Jabref
Mendeley
Papers
Endnote
Gurulib
Zotero
Bibus
Yep

Scientia:
Nu am folosit niciun program de genul asta vreodată.
Face ceva ce nu poţi rezolva printr-o bună organizare a folderelor?
::M.

AlexandruLazar:
Înainte foloseam Librarian pentru a gestiona lista de articole științifice cu care lucram. Cred că era cel mai potrivit pentru ce vroiam eu.

HarapAlb:
Programele astea iti permit sa faci cautari flexibile, nu numai dupa numele autorului sau titlu. Fiecare titlu ar avea si o mica descriere, cuvinte cheie etc. In principiu ai putea folosi comenzile sistemului de operare de cautare in fisiere, dar nu elegant; mai mult, sunt fisiere pdf care contin imagini al documentului nu text propriu-zis.

Cred ca un astfel de program este eficient de la un anumit numar de titluri in sus. Pana acum pastram in fiecare directorul de lucru si bibliografia corespunzatoare. Problema apare cand ai titluri care se incadreaza in mai multe categorii nefiind foarte usor de catalogat. Din cate am citit Mendeley are o facilitate care ii permite sa accesee date bibliografice dupa modelul retelelor sociale, e.g. poti vedea care este cel mai citit articol, ce opinie are unul si altul despre o anumita tema etc.

Pe mine ma intereseaza cele care ruleaza sub Linux. O sa incerc cateva din ele, Librarian arata destul de promitator.

AlexandruLazar:
Nu e vorba numai de căutare -- în principiu, dacă PDF-urile au metainformațiile necesare, se descurcă și un program de desktop searching/indexing cum e Spotlight de pe OS X. Sunt însă alte avantaje -- de exemplu căutarea după taguri sau (foarte util pentru mine) generarea automată de bibliografii în format BibTeX.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

Du-te la versiunea completă