Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sahul ar putea fi disciplina scolara obligatorie in Romania

Creat de Adi, Iunie 19, 2008, 04:33:18 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Ehe, de asta ce mai ziceti? E o stire care a aparut in multe ziare din Romania. Iata aici pe unul din ele.

http://ziua.net/news.php?data=2008-06-19&id=7997
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

buna idee........totusi eu nu am inteles niciodata de ce sahul e considerat un sport...mai degraba e un joc, dar nu prea poti zice ca faci sport sau esti sportiv daca joci sah.. :-\

Temari

Hm, raul aici te cam contrazic, sper sa nu te superi  :) Sahul este un joc, dar in acelasi timp si un sport, deoarece iti intareste psihicul si "iti pune mintea cu adevarat la contributie".
Este o idee buna sa se puna sahul in scoli. Nu este relaxant, este un sport psihic, care implica creierul mai mult decat invatarea unei lectii. Pare a fi ceva banal, dar nu este asa. Ideea aceasta este buna - de ce? Pentru ca sahul ajuta elevul psihologic, il capteaza in a gandi o situatie, si astfel, dupa ceva timp in care are o baza a sahului, poate invata mult mai usor, deoarece acest sport implica scoarta cerebrala la capacitate aproape maxima ;)

raul

de acord....insa eu cand ma gandesc la sport ma refer mai mult la miscare , la exercitii fizice, care imbunatatesc sanatatea etc.

Temari

Pai da, are legatura si cu sanatatea. E greu de spus, sincera sa fiu si mie mi-e greu sa-mi explic interactiunea psihic-sanatate, dar are o mare legatura.

raul

intr-adevar intre psihic si sanatate este o legatura foarte stransa....un psihic bun duce la o sanatate buna iar ca un exemplu vezi efectul placebo....
pe de alta parte sahul imbunatateste psihicul........corect....dar de aia nu il consider ca fiind un sport pt ca daca as juca sah toata ziua , ca unic sport practicat, nu ar fi prea bine pt mine....ca sa joci sah trebuie sa gandesti , sa iti folosesti creierul iar pt asta el are nevoie de oxigen . iar oxigenul e adus de sange. iar pt ca sangele sa circule bine e nevoie de miscare , de contractia musculaturii care sa aduca sangele inapoi la inima , sa asigure intoarcerea venoasa.

de aceea nu consider sahul un sport...........am putea foarte bine  sa spunem ca si matematica e un sport, nu? sau orice ce stimuleaza creierul..

daca iti place sa joci sah este foarte bine....insa te sfatuiesc sa practici constant si un sport in adevaratul sens al cuvantului...si am vazut ca esti pasionata de civilizatia japoneza (si eu) iar in acest sens iti recomand o arta martiala , si anume karate, care a aparut chiar acolo la ei, in japonia.
daca nu, orice forma de miscare este buna, alergare , orice .....
nici nu stii cat de mult o sa iti foloseasca practicarea constanta a unui efort fizic peste 10, 20 , 30 de ani , sau mai mult , la batranete.( esti mica si nu te gandesti probabil la asta, la batranete, dar cel mai corect si bine e sa iei de pe acuma masuri , caci efectele or sa fie altele decat daca te-ai apuca cand simti ca iti scartaie articulatiile  :)

ionut

     As fi de acord cu introducerea sahului in scoli dar numai ca optional si cu conditia restructurarii programei scolare care si asa e incarcata si prost facuta.

Temari

#7
Fata de matematica sau fizica, unde implica multe calcule, formule si alte chestii ce trebuiesc gandite bine, sahul este un sport in sensul ca iti antreneaza creierul, dar fata de multe discipline, nu il solicita mult, ci foarte putin. Chiar daca pare obositor, cel ce pierde energie este fizicul, foarte ciudat. Sunt multe persoane care joaca sah de ceva timp, si sahul slabeste (asta nu e valabil la toate persoanele, depinde de organism).
Raul, da sunt pasionata de Japonia, si sincer, invatarea ideogramelor, chiar si alea de baza, solicita destul creierul. Dar e fascinant (cel putin pentru mine). Mi-ar place sa fac karate, dar ai mei nu ma lasa... ::) (am incercat singura unele tehnici,  mai ales acasa s-a cam lasat cu pereti si mese de lemn crapate) asa ca m-am pus pe invatarea ideogramelor japoneze  ca sa-mi consum energia  :D

raul

este normal ca efortul psihic sa se rasfranga asupra fizicului....creierul e mai activ , consuma mai multe substante nutritive , emotiile la fel cresc metabolismul , iar rezervele nutritive scad si e logic sa se observe printr-o rezistenta mai scazuta la efort fizic...

raul

inca ceva temari, imi poti recomanda o carte de limba japoneza? tu inveti singura sau faci la scoala?

Temari

Invat singura, ti-am lasat un PM cu cateva precizari...

Adi

Da, materie optionala ar fi bine, sau sa se incurajeze sa se formeze cluburi de sah la scoli in care elevii sa se antreneze intre ei. In general, chestiile cele mai bune le faci in afara scolii.

Legat de Japonia, eu am invatat cele doua alfabete singur dupa o carte de japoneza fara profesor (cel putin in Franta gasesti astfel de carti pentru mai orice limba mare), apoi am fost si in Japonia o luna si un pic si a fost cea mai exotica experienta ce am avut-o. Asa ca Temari, daca inveti japoneza inca de acum, vei avea de castigat, caci vei fi unul din putinii romani ce vor sti limba. Apoi, stii ca exista burse in fiecare an pentru universitate completa in Japonia, pe bani foarte multi, cam 1500 de dolari pe luna, pe toti cei 5 ani de facultate? In primul an iei cursuri de japoneza doar, apoi faci efectiv facultatea. Poate te tenteaza sa urmezi calea asta, daca esti pasionata de limba japoneza si Japonia, merita sa faci facultatea acolo, sa traiesti intre ei ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Adi, mi-ar place mult, dar nu pot. O sa vizitez tara asta, sper din tot sufletul...Dar mai mult de atat nu pot face...

raul


Adi

Temari, inteleg ca esti doar in clasa a opta si inca de acum esti atat de sigura ca nu poti studia in Japonia la facultate. Cum se face asta? Ti-ai facut deja planul in ce tara vei studia? Chiar exista burse pentru Japonia, burse complete, nu ai merge nici daca te-ar accepta? De ce nu?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro