Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Simtirea gandurilor

Creat de Adrian Copilul Minune, Ianuarie 22, 2012, 05:24:27 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adrian Copilul Minune

Am avut azinoapte un vis interesant care mi-a aratat un alt fel de a fi al lucrurilor. Ma chinuiam sa rezolv o problema si nu reuseam. Apoi a aparut o voce care mi-a explicat cum se rezolva, fara sa mai simt nimic din efortul implicat in rezolvarea ei. E clar ca tot creierul meu a fost cel care a rezolvat problema, dar a facut-o folosind o proiectie exterioara mie.

Iar asta e tare interesant. Oare de ce trebuie sa simtim tot efortul, toata suferinta implicate in rezolvarea unei probleme ? De ce am evoluat sa simtim procesarea de informatii pe care o face creierul ? Nu ar fi putut toata aceasta procesare sa se faca in background si noua doar sa ne fie comunicat rezultatul de catre o voce ?

virgil 48

#1
Este vorba despre o problema adevarata si o rezolvare adevarata, pe care le-ai putea reproduce?
Daca vei spune ca le-ai uitat, inseamna ca nu ai rezolvat in somn nici o problema ci ai visat ca
ai putea face asta. Asa ca mai bine incearca sa rezolvi problemele treaz, fiindca sa o faci dormind,
este o dorinta cu care poti pierde multe examene.              Bafta!

Adrian Copilul Minune

Nu ai inteles esentialul. Problema din vis a avut logica atat cat permite un vis sa aiba o logica. Exemplul cu visul, l-am dat doar pentru a explica mai bine ideea. Si anume: de ce simtim toate gandurile ? De ce cand rezolvi o problema, simti ca o faci tu ? Nu ai putea sa auzi o voce ca si cum ar fi profesorul de la cursuri care iti explica el cum se rezolva ? Rezolvarea fireste ca va fi facuta tot de creierul tau. Doar ca nu vei mai simti toate chinurile gandirii. Rezolvarea ti-ar fi oferita fara niciun efort prin intermediul unei voci.

Oare astfel de intrebari ne pot ajuta sa intelegem mai bine ce este constiinta ? Oare faptul ca suntem implicati in mod direct in procesul de gandire, ar putea sugera existenta unui liber arbitru ?

virgil 48

Ce-ti doresti tu ar  functiona, daca o parte a creierului tau ar fi independenta de tine(ca profesorul) si mai
avansata decat partea care o controlezi. Sau sa ai doua creiere, dar unde il porti pe cel de-al doilea?                     
Dar oricum, nici creierul "profesor" nu poate ajunge cunoscator fara sa invete.
Asa ca mai bine multumeste-te cu dotarea standard. A fost indelung verificata!