Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Constante interesante din fizica fundamentală.

Creat de Teodor Sarbu, Decembrie 04, 2011, 09:40:35 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Teodor Sarbu

     Constante interesante din fizica fundamentală.
Nu prea s-a insistat asupra anumitor constante, frecvent utilizate în fizica fundamentală. Să le reamintim, chiar dacă nu le vom da valorile, le puteţi găsi practic peste tot, inclusiv pe internet, ceea ce este cel mai comod lucru.
-să începem cu viteza luminii în vid. Absolut din întâmplare avem şi relaţia  μεc^2=1. Evident este vorba de permeabilitate magnetică a vidului şi de constanta dielectrică a vidului, deci viteza luminii în vid este în strânsă legătură cu caracteristicile electrice şi magnetice ale vidului.
-sarcina electrică elementară este constantă şi egală pentru toate particulele elementare şi a antiparticulelor respective, încărcate electric pozitiv sau negativ.
-toate particulele elementare de acelaşi fel, inclusiv antiparticulele respective au aceiaşi masă. Şi parcă nu era de ajuns, în loc să se caute asiduu o explicaţie pentru aceasta  se introduce şi o armată de quarcuri, gluoni , bozoni pe care nu le mai descurcă nici măcar Dumnezeu.
Zău că tare aş dori o explicaţie cât de cât logică, de ce există toate aceste constante şi ce s-a mai făcut pentru a le explica existenţa nu prin experienţe ci logic mai pe scurt de ce sunt toate constante.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 04, 2011, 09:40:35 PM
      Absolut din întâmplare avem şi relaţia  μεc^2=1.
Cum adica, din intamplare? Ce vrei sa spui cu asta?

Citat[...]pe care nu le mai descurcă nici măcar Dumnezeu.
Cine ?!


e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Relaţie cunoscută de foarte mult timp. Poate că nu se insistă suficient pe implicaţiile ei.
Păi dacă se găseşte bozonul Higgs se găseşte numai cu ajutorul lui Dumnezeu care îl va crea special pentru CERN şi nu numai.
Dar poate văd şi eu nişte comentarii de fond. Numai de la cine doreşte.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 09:16:00 AM
Relaţie cunoscută de foarte mult timp. Poate că nu se insistă suficient pe implicaţiile ei.
Tot nu ai raspuns la intrebare, care este de fond: de ce consideri ca este o intamplare ca viteza luminii apare in formula indicata de tine? Mai mult, care sunt implicatiile de care vorbesti? Explica ce spui, detaliaza, nu tot astepta sa scoatem cu clestele argumentele pe care le ai.

CitatPăi dacă se găseşte bozonul Higgs se găseşte numai cu ajutorul lui Dumnezeu care îl va crea special pentru CERN şi nu numai.
De unde stii tu acest lucru? Si de ce insisti sa incalci normele acestui forum?


e-

Don't believe everything you think.

florin_try

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 09:16:00 AM
Păi dacă se găseşte bozonul Higgs se găseşte numai cu ajutorul lui Dumnezeu care îl va crea special pentru CERN şi nu numai.

Nu inteleg ce ai vrut sa spui cu asta. D-zeu (daca exista) are alt bisnis decit sa joace alba neagra cu bosonul Higgs si cu cei de la CERN.
-------
Exista insa zvonuri cum ca ceva-ceva s-ar intimpla pe la 125GeV, dar nu au atins insa acel 5 sigma interval de certitudine.

virgil 48

#5
Pui problema de ce exista aceste constante? Daca nu ar exista ele, ar mai exista legile fizicii si ale Universului?
Iti poti imagina un Univers guvernat numai de variabile? Parerea mea (naiva) este ca sunt cam putine, sau nu
au fost depistate toate. Stii ce a spus Eminescu despre cei care cerceteaza "aceste legi"? Dar nu consider ca
ar fi un pericol iminent!

Erata:  nu era vorba despre Eminescu ci despre Cosbuc.     Multumesc 123.

Teodor Sarbu

Electron. După cum am mai arătat pe forum, sarcina electrică după mine, este formată dintr-o cuantă electrică care se roteşte în cerc nu poate exista decât dacă se roteşte cu viteza luminii. Deci există o legătură directă între sarcina electrică elementară şi viteza luminii în vid.
Dar nu acesta este subiectul articolului, anume părerile mele. Ar trebui să laşi deoparte stilul agresiv şi dacă vrei să comentezi ceva fă-o la tema articolului.
Virgil48.
Evident că dacă nu avem constante în tot universul avem un haos mult mai mare decât acum. Ceea ce doresc eu, dacă este posibil este o discuţie despre aceste constante şi de ce există ele în fond. Nu rolul lor ci chiar mecanismul intim prin care există. Evident că va exista un punct limită dictat de cunoştinţele noastre din momentul de faţă.
florin_. Vom vedea. Doar bozonu lHiggs este numit şi particula lui Dumnezeu. Doar atât m-am referit la Dumnezeu.

Electron

#7
Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 01:15:55 PM
După cum am mai arătat pe forum, sarcina electrică după mine, este formată dintr-o cuantă electrică care se roteşte în cerc nu poate exista decât dacă se roteşte cu viteza luminii. Deci există o legătură directă între sarcina electrică elementară şi viteza luminii în vid.
Nu asta te-am intrebat. Te-am intrebat de ce consideri ca este o intamplare participarea vitezei luminii in formula amintita de tine. De cate ori trenbuie sa te intreb?

CitatDar nu acesta este subiectul articolului, anume părerile mele.
Perfect de acord, de aceea nu inteleg de ce amintesti aceste pareri. Eu te intreb despre continutul acestui "articol", mai precis despre afrimatia legata de "intamplarea" legata de viteza luminii. Astept un raspuns la obiect, daca ai.

CitatAr trebui să laşi deoparte stilul agresiv şi dacă vrei să comentezi ceva fă-o la tema articolului.
Tocmai, comentez la tema articolului. Adica la ceea ce ai scris tu in el. Ar trebui sa nu mai faci afirmatii pentru care nu-ti asumi responsabilitatea.

CitatDoar bozonu lHiggs este numit şi particula lui Dumnezeu. Doar atât m-am referit la Dumnezeu.
Gresit, bozonul Higgs este numit "the God particle" (a carui traducere in romaneste nu este cea despre care fabulezi tu), iar zeitatea ta preferata nu este implicata absolut deloc in aceasta sintagma. Ar fi cazul sa nu mai repeti ineptii despre lucruri pe care nu le cunosti suficient.


e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Probabil că înţelegem diferit limba română. Dar să fiu mai explicit. De exemplu- absolut din întâmplare unu şi cu unu fac doi. Poate te mai ajută şi Topârceanu.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 01:47:15 PM
Probabil că înţelegem diferit limba română.
Probabil. Cand o sa raspunzi la intrebarile adresate?

CitatDar să fiu mai explicit. De exemplu- absolut din întâmplare unu şi cu unu fac doi. Poate te mai ajută şi Topârceanu.
Mi-e foarte greu sa inteleg ce castigi daca iti bati joc de acest forum. Poti sa fii mai explicit? Nu ar fi mai simplu sa ne spui direct faptul ca vrei sa fii suspendat definitiv?

e-
Don't believe everything you think.

AlexandruLazar

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 01:47:15 PM
Probabil că înţelegem diferit limba română. Dar să fiu mai explicit. De exemplu- absolut din întâmplare unu şi cu unu fac doi. Poate te mai ajută şi Topârceanu.

Ceea ce nu are loc "din întâmplare" ci pentru că sistemul pe care îl foloseşti pentru a defini operaţiile aritmetice este sistemul ZFC.

123

Citat din: virgil 48 din Decembrie 05, 2011, 10:37:15 AM
Stii ce a spus Eminescu despre cei care cerceteaza "aceste legi"?

Off topic: Cred totusi ca era vorba de Cosbuc ("Moartea lui Fulger" ;D)

Teodor Sarbu

Electron.
De ce nu mă suspenzi definitiv? Cred că îţi este mai uşor decât să discuţi fizica fundamentală, mai ales dacă eşti contrazis. Pote mă satur şi eu şi renunţ la forum mai ales dacă sunt atât de mult provocat cu tot felul de motive puerile pentru a mă enerva şi a crea pretexte pentru suspendare. Nu credeam că vei avea tupeul să mă ameninţi cu suspendarea definitivă, dar omul cât trăieşte învaţă. Mult noroc în viaţă şi în relaţiile cu oamenii.
123. Dacă nu te-aş fi întâlnit absolut din întâmplare... Parcă este totuşi Topârceanu. Dar poate nu numai el.

123

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 02:33:39 PM
123. Dacă nu te-aş fi întâlnit absolut din întâmplare... Parcă este totuşi Topârceanu. Dar poate nu numai el.

Sa nu ne intindem cu discutia asta, eu ma refeream la versurile:

"Nu cerceta aceste legi
Ca esti nebun cand le-ntelegi"

Electron

#14
Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 05, 2011, 02:33:39 PM
Electron.
De ce nu mă suspenzi definitiv?
Teodor Sarbu, de cate ori trebuie sa mai repet faptul ca nu am aceasta prerogativa pe forum?

CitatCred că îţi este mai uşor decât să discuţi fizica fundamentală, mai ales dacă eşti contrazis.
Vad ca tie ti-e mai usor sa lansezi atacuri la persoana decat sa raspunzi la intrebarile adresate. Te apropii rapid de suspendare, din propria ta initiativa.

CitatPote mă satur şi eu şi renunţ la forum mai ales dacă sunt atât de mult provocat cu tot felul de motive puerile pentru a mă enerva şi a crea pretexte pentru suspendare.
Nu poate nimeni crea "pretexte" pentru suspendare. Suspendarea se face conform unor norme care pe langa faptul ca sunt publice, au mai si fost acceptate implicit la inscrierea pe forum de catre fiecare utilizator. Pricepi? Eu deja m-am saturat sa tot aud cum utilizatorii incalca normele si apoi se vaita ca cineva (adicatelea eu) le cauta nod in papura sau creeaza pretexte pentru suspendare. Pai chiar atata lipsa de integritate aveti la bord?

CitatNu credeam că vei avea tupeul să mă ameninţi cu suspendarea definitivă, dar omul cât trăieşte învaţă.
In primul rand nu te-am amenintat cu suspendarea definitiva. Citeste mai atent si nu mai lansa asemenea acuze false. In al doilea rand, tupeul este al tau sa te comporti in acest fel si apoi sa te miri cand ti se atrage atentia ca incalci normele forumului. Dar vorba ta, cat traieste omul invata.

CitatMult noroc în viaţă şi în relaţiile cu oamenii.
Multumesc. Ce-ar fi sa te rezumi la subiecte stiintifice si la a raspunde la intrebarile adresate?


e-
Don't believe everything you think.