Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Dicţionar astronomie. Propuneţi noi termeni!

Creat de Scientia, Noiembrie 11, 2011, 10:26:38 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

Unul dintre colaboratorii noştri a avut o iniţiativă pentru care merită toată aprecierea - anume întocmirea unui mic dicţionar cu termeni din astronomie (şi fizică) [http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/2663-dictionar-termeni-astronomie.html]. Pentru un singur om, dicţionarul are dimensiuni rezonabile.

Vă invităm şi aici, pe cei pasionaţi de domeniu, să propuneţi noi termeni şi definiţiile aferente. Aici, pe forum, ori prin comentarii la articol, cum preferaţi.

Desigur, dacă găsiţi unele erori în definiţiile existente, ar fi de mare ajutor dacă ne-aţi semnala erorile.

Quantum

#1
Citatlimita Chandrasekhar
Limită maximă, de 1,4 mase solare, pe care o poate avea o pitică albă. Dacă este depăşită, materia va colapsa şi se va forma o stea neutronică.
As adauga "[...] sau o gaura neagra" (cand se depaseste limita Tolman–Oppenheimer–Volkoff). Aceasta limita ar putea fi un nou termen de asemenea.

Quantum

Luminozitate = puterea totala pe care o stea o emite in spatiu (energia pe secunda masurata in watts)
Stralucirea aparenta (flux) = luminozitatea pe unitatea de arie (watts/m patrat).  Astfel stralucirea aparenta = luminozitatea / (4PI * distanta patrat)
Daca definitiile de mai sus au sens atunci definitia urmatoare deja existenta ar putea fi putin adaptata pentru a nu creea confuzie cu termenul de luminozitate. (s-ar putea folosi ceva de genul stralucire sau luminozitate aparenta).
Citat
magnitudine
Gradul de luminozitate al unui corp ceresc pe o scară numerică. Cea mai luminoasă stea are magnitudinea -1,4 iar cea mai slabă, vizibilă cu ochiul liber, are magnitudinea 6. O scădere cu o treaptă a magnitudinii înseamnă o creștere a luminozităţii aparente cu un factor de 2,512
Pentru o clarificare de unde vine factorul de ~2,512, o diferenta de magnitudine de 5 trepte  corespunde la o diferenta in stralucirea aparenta  cu un factor de 100. Deci diferenta de o treapta corespunde cu un factor de 100 la puterea 1/5

Scientia

Mulţumesc pentru precizări.
O să facem actualizări la dicţionar în viitorul apropiat.
Până atunci poate apar şi ceva termeni noi.