Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Tangenta despre Geocentrism  (Citit de 12408 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #30 : Noiembrie 18, 2011, 11:39:36 p.m. »
Prin definitie, ecuatorul ceresc este in acelasi plan cu cel pamantesc. In orice zi. Deci mentionarea echinoctiului e comple gratuita. Stii ce se intampla de fapt special la echinoctii, in relatie cu ecuatorul ceresc?

Nu de loc gratuita, ci valoreaza aur in aceasta disputa!
Ecuatorul ceresc http://en.wikipedia.org/wiki/Celestial_equator este asa precum ati zis permanent in acelasi plan cu cel pamantesc. Dar in modelul heliocentric avem o mare problema: ecuatorul pamantesc se deplaseaza continuu in mersul anual al pamantului pe ecliptica. Ecuatorul fiind inclinat la 23,5 grade pe ecliptica, faceti si Dvs singur observatia cu aceste date.

Ce implica acest lucru? Ca si ecuatorul ceresc ar trebui sa faca acelasi lucru sincron/simultan! Acest lucru implica o deplasare/oscilare permanenta a intregului univers, lucru cu totul halucinanat chiar si pentru cele mai infierbantate minti! Si, iarasi, fata de ce ar putea fi facuta aceasta deplasare? In cazul Pamantului ea s-ar constata intr-un spatiu fix, stationar! Se ajunge intr-un impas logic de neiesit (un fel de solipsism). Modelul geocentric - care se refera la intreg universul si nicidecum la asa zisul "sistem solar" care nici nu exista acolo! - nu are de loc aceasta problema: Universul se roteste in jurul axei sale, care e practic aceeasi cu Pamantul, dar nu oscileaza in sus-jos, si astfel cele doua ecuatoare stau pe loc si coincid tot timpul!

In al doilea rand, iata, fara sa vrei desigur si in ciuda "dogmei" acentriste: Ecuatorul ceresc desparte universul exact in 2 jumatati egale, de aceea se si numeste asa! Iar cum universul de care vorbim este cel real si neaparat observabil (http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe) este o sfera, ecuatorul ceresc desparte sfera universului in doua emisfere egale, fiind asezat... la mijloc! Deci, cel putin pe coordonata ecuatoriala orizontala est-vest a universului Pamantul se gaseste.... LA MIJLOC! Si asta se intampla chiar si in modelul care se incapataneaza a se numi in continuare "heliocentric", desi soarele numai e fix in centrul universului de vreo 200 de ani, si astfel Copernic, Galilei, Kepler si Newton au fost trimisi la recicle byn, dar nu brutal, ci elegant, ca la muzeul istoriei stiintei.
« Ultima Modificare: Noiembrie 18, 2011, 11:43:39 p.m. de neica_nimeni »

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #31 : Noiembrie 18, 2011, 11:40:22 p.m. »
Dl electron, subiectul acestui topic este "geocentrismul" si nu cred ca intereseaza pe cineva teoria Dvs sau ce considerati Dvs ca poate reprezenta "eroarea de logica de apel la autoritate", am sa ignor de acum comentariile Dvs daca in loc de argumente veti folosi la nesfarist aceste sofisme ieftine.
In mod cert pe dumneavoastra nu va intereseaza, deoarece daca ati face-o, ar trebui sa va reduceti drastic vorbele aruncate acum in vant cu atata nonsalanta. Nu ma mira. Daca credeti ca eu vin cu "sofisme ieftine" nu e pentru mine decat o dovada in plus ca va lipseste argumentatia serioasa. Daca ati avea-o, ati avea ce sa prezentati aici. :)

Citat
Faptul ca nu sunteti in stare sa calculati un amarat de unghi ma face sa ma intreb ce note ati avut la geometrie si cat de "prieten" ati fost cu aceasta materie.
Aceasta referire la viata mea particulara intra la categoria atac la persoana. Va multumesc pentru lipsa de respect pe care mi-o aratati. Aveti totusi grija ca acest forum are niste norme, nu va aflati in padure.

Citat
Considerati ca unghiul format de umbra unui bat cu ecuatorul, in ziua echinoctiului, in modelul a-centric NU este de 18 grade ... sau ca afirmatia mea ar fi falsa si fara acoperire, foarte bine, spuneti Dvs cat este acest unghi.
Inca o data, aveti nefericitul impuls de a pune vorbe in gura altora. Eu nu am afirmat ca ar fi gresita valoarea unghiului, ci va cer, cu toata rabdarea pe care o am la dispozitie, sa-mi prezentati modul de calcul prin care ati obtinut aceasta valoare. E greu de inteles? E ceva nefiresc sa va cer argumentele pe care le aveti pentru afirmatiile pe care le faceti?

Citat
- un unghi de 18 grade se formeaza permanent in ziua echinoctiului (toata ziua) intre umbra unui bat si linia ecuatorului, batul fiind infipt perpendicular oriunde pe linia ecuatorului - in cazul modelului a-centric, urmasul modelului gresit heliocentric
Pe ce va bazati aceasta afirmatie? Cum ati obtinut aceasta valoare?

Citat
- un unghi de 0,06 grade se formeaza permanent in ziua echinoctiului (toata ziua) intre umbra unui bat si linia ecuatorului, batul fiind infipt perpendicular oriunde pe linia ecuatorului - in cazul modelului geocentric,
Aceasta valoare cum se obtine din modelul geocentric?

Citat
caz confirmat de realitate,
Pana nu imi aratati ca din fiecare teorie amintita mai sus, rezulta valorile amintite, si cum rezulta ele, nu are nici un rost sa afirmati ca realitatea confirma una din teorii. Teoriile nu se reduc doar la afirmatii gratuite cum faceti dumneavoastra aici.e-
Don't believe everything you think.

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #32 : Noiembrie 18, 2011, 11:47:32 p.m. »
Ecuatorul ceresc http://en.wikipedia.org/wiki/Celestial_equator este asa precum ati zis permanent in acelasi plan cu cel pamantesc. [...] Ce implica acest lucru? Ca si ecuatorul ceresc ar trebui sa faca acelasi lucru sincron/simultan! Acest lucru implica o deplasare/oscilare permanenta a intregului univers, lucru cu totul halucinanat chiar si pentru cele mai infierbantate minti!
Cel care halucineaza sunteti dumneavoastra, stimabile neica_nimeni. Ecuatorul ceresc fiind o linie imaginara (si fixa fata de Pamant, dar nu si fata de restul Universului), miscarea ei nu implica miscarea niciunui atom din Univers, exterior Pamantului. Oricum, perla e de aur, ca sa fim in ton cu fragmentele ingrosate.


e-
« Ultima Modificare: Noiembrie 18, 2011, 11:50:06 p.m. de Electron »
Don't believe everything you think.

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #33 : Noiembrie 19, 2011, 12:17:35 a.m. »
@electron

Am sa refuz sa mai comentez afirmatiile Dvs la adresa mea, accept insa in continuare cu placere un dialog bazat pe argumente logice referitor la subiectul topicului. Daca aveti alte probleme, nu sunt eu solutia la "problemele" Dvs, va asigur!

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #34 : Noiembrie 19, 2011, 12:44:09 a.m. »
Electron! Chiar credeti ca intereseaza pe cineva despre persoana Dvs in afara de parintii Dvs si frati, surori sau prieteni ?
Nu cred ca fac parte din categoriile enumerate anterior, nu va mai victimizati intruna, fiti un pic mai "barbat"  ;D
Chiar credeti ca in acest fel veti reusi sa deturnati discutia de mai devreme ? Ca nu va intereseaza subiectul am constatat, ce nu inteleg este de ce insistati sa aveti un punct de vedere pe aceasta tema, credeti ca merita efortul ?

Daca credeti ca merita, luati o foaie de hartie si un creion, si incepeti sa calculati unghiul in cele doua situatii ... veti avea surpriza sa constatati ca in modelul geocentric, conform cu realitatea, unghiul este de 0,06 grade pe tot parcursul zilei, iar in cazul a-centric  unghiul este de 18 grade

Ce rezulta de aici ... putem observa dupa virulenta cu care se incearca un "usor" atac la persoana de catre unii ...
« Ultima Modificare: Noiembrie 19, 2011, 01:40:38 a.m. de neica_nimeni »

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #35 : Noiembrie 19, 2011, 01:39:14 p.m. »
"În general spus, dacă ecuatorul pământului nu s-ar situa exact pe ecuatorul ceresc, ci ar fi undeva spre nord sau sud în direcţia unuia dintre poli, rezultatul ar fi că la echinocţii, umbra gnomonului la răsărit NU ar mai forma o linie dreaptă cu umbra sa la asfinţit într-un plan paralel cu orizontul, nici măcar pentru simţuri, aceasta din cauză că echinocţiul nu este o dată, ci un moment al timpului" remarca Ptolemeu in Almagest

Copernic, Galilei, Newton si nici cei de dupa NU au formulat nici pana in ziua de azi o explicatie logica referitoare la aspectul semnalat si demonstrat de Ptolemeu si confirmat experimental in ziua de azi. Va reamintesc ca Ptolemeu a facut aceasta observatie pe baza rezultatelor demonstrate cu ajutorul geometriei sferice - http://ro.wikipedia.org/wiki/Geometrie_sferic%C4%83

a) Ipoteza este:
- in ziua echinoctiului, centrul sferei sorelui si centrul sferei pamantului, deci 2 puncte, se afla in planul determinat de ecuatorul Pamantesc care coincide cu cel ceresc.
- Soarele si Pamantul se afla in miscare relativa atat unul fata de celalalt cat si fata de centrul galactic.

Concluzia este:
Unghiul format de umbra unei bat infipt perpendicular in pamant pe linia ecuatorului, cu linia ecuatorului, in ziua echinoctiului este de 18 grade !!!

sau

b) Ipoteza este:
- in ziua echinoctiului, centrul sferei sorelui si centrul sferei pamantului, deci 2 puncte, se afla in planul determinat de ecuatorul Pamantesc care coincide cu cel ceresc.
- Pamantul este fix si este centrul Universului, iar Soarele se invarte in jurul lui

Concluzia este:
Unghiul format de umbra unei bat infipt perpendicular in pamant pe linia ecuatorului, cu linia ecuatorului, in ziua echinoctiului este de 0,06 grade !!!
conform cu rezultatele experimentale verificabile de 2 ori in fiecare an !!!

Este evident ca una dintre cele 2 ipoteze este gresita, si infirmata de realitate.

P.S. Ecuatorul Pamantesc care determina in fapt ecuatorul ceresc (si nu invers)
se determina experimental cu precizie pe baza exerimentelor efectuate cu ajutorul Pendulului lui Foucault si al acceleratiei Coriolis.

Va recomand acest film, pentru a intelege cat de EXACT este trasata linia ecuatorului si cum se evidentiaza acceleratia Coriolis egala cu zero.

« Ultima Modificare: Noiembrie 19, 2011, 01:49:50 p.m. de neica_nimeni »

HarapAlb

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #36 : Noiembrie 19, 2011, 02:09:31 p.m. »
Conform teoriei Geocentrice, Pamantul este singurul nemiscat si centrul universului, vedeti cat e de simplu ?
Cum explica modelul geocentric traiectoria planetelor din sistemul nostru solar ?

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #37 : Noiembrie 19, 2011, 02:20:09 p.m. »
Cum explica modelul geocentric traiectoria planetelor din sistemul nostru solar ?

Daca chiar esti interesat cum explica modelul geocentric miscarea planetelor am sa te rog sa citesti De Cielo - Aristotel si Almagest - Ptolemeu. Daca pui aceasta intrebare insa doar pentru a schimba subiectul, am sa te rog sa mai ai rabdare.

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #38 : Noiembrie 19, 2011, 02:38:34 p.m. »
Voi încerca să fac un rezumat pentru că deja mi-e greu să urmăresc discuţia. Deci:

1. neica_nimeni, pentru experimentul cu băţul de la ecuator, tu nu prezinţi nicio demonstraţie. Nu mă trimite la filme -- sunt greu de urmărit şi nici nu am toţi paşii demonstraţiei în faţă deodată ca să o pot verifica. Prezintă concret un desen, calculele şi avem despre ce discuta -- un film durează jumătate de oră cu o mulţime de informaţii inutile, pe când un calcul durează cinci minute.

De asemenea, nu mă pune pe mine să fac un calcul despre care susţii tu că demonstrează ipoteza ta. E ipoteza ta -- calculul tău. Prezintă calculul pe care îl faci şi discutăm pe marginea lui cât vrei. Sau, dacă nu ştii să îl faci, zi aşa, dar asumă-ţi şi faptul că, de vreme ce nu ştii să îi verifici corectitudinea, nu eşti tocmai în măsură să îl susţii.

De asemenea, încă nu ai răspuns la următoarele întrebări:

2. Cum explică modelul geocentric teoria planetelor din sistemul nostru solar? (întrebarea este adresată iniţial de HarapAlb)
3. Cum explică modelul geocentric observaţia tuturor fazelor planetei Venus? Nu ne trimite la ditamai tomurile, explică concret în câteva rânduri măcar ideile de bază.

Ca fapt divers -- şi Almagestul, şi de Cielo prezintă modele fenomenologice, nu explicaţii. Intrebarea nu este "cum se poate modela traiectoria planetelor" ci "de ce se mişcă aşa". Modelul actual răspunde corect la a doua întrebare, pe baza TRG. Modelul propus de Aristotel dă o explicaţie despre care astăzi ştim că este eronată, iar Ptolemeu nici măcar nu atinge această întrebare.

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #39 : Noiembrie 19, 2011, 03:12:29 p.m. »
Electron! Chiar credeti ca intereseaza pe cineva despre persoana Dvs in afara de parintii Dvs si frati, surori sau prieteni ?
Nu cred ca fac parte din categoriile enumerate anterior, nu va mai victimizati intruna, fiti un pic mai "barbat"  ;D
De ce simti nevoia sa faci atacuri la persoana mea? Chiar consideri ca iti ajuta la imagine pe acest forum?

Citat
Chiar credeti ca in acest fel veti reusi sa deturnati discutia de mai devreme ? Ca nu va intereseaza subiectul am constatat, ce nu inteleg este de ce insistati sa aveti un punct de vedere pe aceasta tema, credeti ca merita efortul ?
Ma intereseaza subiectul, de aceea ti-am adresat cateva intrebari, la subiect, la care inca refuzi sa raspunzi.

Citat
Daca credeti ca merita, luati o foaie de hartie si un creion, si incepeti sa calculati unghiul in cele doua situatii ... veti avea surpriza sa constatati ca in modelul geocentric, conform cu realitatea, unghiul este de 0,06 grade pe tot parcursul zilei, iar in cazul a-centric  unghiul este de 18 grade
Tot repeti aceste valori fara sa prezinti modul in care ai ajuns la ele. Ce calcule ai facut, ce figuri geometrice ai folosit, ce argumente ai? Asta inseamna la tine dezbatere? Sa repeti intr-una aceleasi afirmatii fara argumetne, ca o moara stricata? Si sa ma mai mir apoi ca nu ai inteles ce inseamna eroarea de logica de apel la autoritate?

Citat
Ce rezulta de aici ... putem observa dupa virulenta cu care se incearca un "usor" atac la persoana de catre unii ...
De aici rezulta ca nu ai argumente, pentru ca nu ai ce sa prezinti, in afara de afirmatiile gratuite pe care le faci.

Revenind la suibect, ai afirmat asa:
Conform teoriei Geocentrice, Pamantul este singurul nemiscat si centrul universului, vedeti cat e de simplu ?
Si Pamantul fata de ce e nemiscat, conform teoriei Geocentrice? Sau nu ai auzit pana acum ca miscarea si repausul sunt lucruri relative?


e-
Don't believe everything you think.

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #40 : Noiembrie 19, 2011, 03:14:54 p.m. »
Electron! ***
Dupa cum bine constata si Nicolae acum 3 ani, se pare ca nu te-ai vindecat.

electron, iti arati intoleranta cam repede, pacatul trufiei sfidatoare si *** razbat din mesajele tale cam mult. Nu se poate sa jignesti oameni mult mai inteligenti decat tine (profesorul Rowbotham si altii), in timp ce aduci drept argumente rationamente precare si complet gresite care intind dincolo de orice masura cea mai elastica si mai antrenata rabdare.

Din acest moment NU mai avem ce dialoga pe niciun fel de tema.
« Ultima Modificare: Noiembrie 19, 2011, 04:05:56 p.m. de Scientia »

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #41 : Noiembrie 19, 2011, 04:06:46 p.m. »
Electron! Esti bolnav !
Dupa cum bine constata si Nicolae acum 3 ani, se pare ca nu te-ai vindecat.
Imi pare rau sa te anunt ca nici daca citezi din clonatul incompetent, nu ajungi la calibrul sau. Oricum esti pe aproape, pentru mine esti un excelent exemplu negativ pentru acest forum. Sa vedem ce opinie au administratorii.

e-

Don't believe everything you think.

neica_nimeni

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #42 : Noiembrie 19, 2011, 04:37:45 p.m. »
Nu mă trimite la filme -- sunt greu de urmărit şi nici nu am toţi paşii demonstraţiei în faţă deodată ca să o pot verifica. Prezintă concret un desen, calculele şi avem despre ce discuta -- un film durează jumătate de oră cu o mulţime de informaţii inutile, pe când un calcul durează cinci minute.

Alexandru, daca ai fi un pic mai atent ai vedea ca filmuletul de mai sus dureaza exact 4 minute. Daca ai dificultati in a urmari acest film si nu poti "judeca" decat pe baza unor desene sau calcule, nu te opreste nimeni sa incerci sa le faci. Este un exercitiu util de perspicacitate!

Ca fapt divers -- şi Almagestul, şi de Cielo prezintă modele fenomenologice, nu explicaţii.

Nici macar nu ai pus mana pe aceste carti si deja stii ce contin, cum sunt descrise fenomenele si faptul ca nu ofera explicatii.
TE INSELI, dar pentru a putea sa verifici "afirmatia" mea, este necesar dar nu suficient ca totusi sa mai pui si mana pe cele doua carti si sa citesti.

Daca preferi mura-n gura totul pentru ati usura existenta, te anunt ca nu-ti voi oferi aceasta satisfactie.

... elucubratiile despre geocentrism ...

Electron deoarece cotezi teoria geocentrica ca "elucubranta" (de ce nu abracadabranta?), nu are rost sa-ti mai pierzi timpul pentru a ne demonstra care este opinia ta, am luat nota, nu te mai stradui sa mimezi interesul pentru aceasta tema, asteptam si alte opinii ...  
« Ultima Modificare: Noiembrie 19, 2011, 05:05:40 p.m. de neica_nimeni »

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #43 : Noiembrie 19, 2011, 05:09:34 p.m. »
Electron deoarece cotezi teoria geocentrica ca "elucubranta" (de ce nu abracadabranta?), nu are rost sa-ti mai pierzi timpul pentru a ne demonstra care este opinia ta, am luat nota, asteptam si alte opinii ...
Lasa nu te mai preocupe pe tine cu ce-mi ocup eu timpul. Mai bine concentreaza-te pe suibect si pe intrbarile la care nu esti in stare sa raspunzi. :)

e-
Don't believe everything you think.

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Răspuns: Tangenta despre Geocentrism
« Răspuns #44 : Noiembrie 19, 2011, 06:28:18 p.m. »
Alexandru, daca ai fi un pic mai atent ai vedea ca filmuletul de mai sus dureaza exact 4 minute.

Dacă ai fi un pic mai atent ai vedea că ţi-am cerut demonstraţia pe care te bazezi atunci când vorbeşti despre fenomenul respectiv şi cum inferezi dacă Pământul este sau nu nemişcat pe baza lui. Nu apare asta în film.

Citat
Daca ai dificultati in a urmari acest film si nu poti "judeca" decat pe baza unor desene sau calcule, nu te opreste nimeni sa incerci sa le faci. Este un exercitiu util de perspicacitate!

Hai n-o mai da la întors. Stii să faci calculul sau nu? Dacă da, scrie-l aici ca să-l examinăm, dacă nu, zi că nu ştii ca să ştiu cu ce nivel de cunoştinţe lucrăm. Dacă te interesează în mod real subiectul şi vrei să înveţi, putem examina detaliat fiecare punct al calculului. Dacă habar nu ai despre ce vorbeşti şi nu poţi nici măcar să rezolvi o problemă de optică de clasa a opta (pentru că în final la asta se reduce ce spui tu), măcar zi-mi ca să nu mai pierd timpul răspunzându-ţi.

Citat
Ca fapt divers -- şi Almagestul, şi de Cielo prezintă modele fenomenologice, nu explicaţii.

Nici macar nu ai pus mana pe aceste carti si deja stii ce contin, cum sunt descrise fenomenele si faptul ca nu ofera explicatii.
TE INSELI, dar pentru a putea sa verifici "afirmatia" mea, este necesar dar nu suficient ca totusi sa mai pui si mana pe cele doua carti si sa citesti.

Te înşeli. Atât Almagestul, cât şi De Cielo le-am citit din scoarţă în scoarţă, în primul rând pentru valoarea filosofică -- ceea ce se pare că tu nu ai făcut măcar cu un manual de fizică.

Citat
Daca preferi mura-n gura totul pentru ati usura existenta, te anunt ca nu-ti voi oferi aceasta satisfactie.

Fii serios. Intrucât nu prezinţi nici calculele, nici un rezumat ale ipotezelor respective, e destul de evident cât de bine le stăpâneşti. Nu eşti primul troll internautic cu care am de-a face.