Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Creaționism sau evoluționism

Creat de turcu vasile, Septembrie 15, 2011, 10:03:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

turcu vasile

Postez oriunde și oricând,fiindcă scriu.Prin aceasta încerc să-mi îndepărtez ignoranța,știind că răul tuturor relelor din om este ignoranța sa.
Cu deosebită considerație și  un an nou fericit,   Turcu Vasile

Electron

Incep prin a va ura dumneavoastra si celor care mai citesc aceste pagini, sanatate si Sarbatori Fericite!

Citat din: turcu vasile din Decembrie 24, 2011, 09:43:15 PM
Postez oriunde și oricând,fiindcă scriu.
A posta oriunde si oricand doar din cauza ca scrieti nu este un motiv suficient de serios. Multi scriu multe ineptii, e plin internetul de ele.

Acesta este un forum dedicat stiintei, nu un loc de adunatura a tuturor scrierilor posibile si imposibile. Diferenta fata de alte locuri este ca aici se urmareste argumentarea ideilor, transmiterea lucrurilor intr-o anumita forma, specifica demersului stiintific.

CitatPrin aceasta încerc să-mi îndepărtez ignoranța,știind că răul tuturor relelor din om este ignoranța sa.
Sunt de acord ca ignoranta este un rau al omenirii si consider ca acest forum are ca principiu fundamental reducerea ignorantei celor care trec pe aici. Dar, exista un rau si mai mare decat ignoranta: pseudo-stiinta. Iar aici, repet, ne aflam pe un forum dedicat stiintei, nu pseudo-stiintei. Chiar si in sectiunea aceasta de critici ale paradigmei curente in stiinta, se asteapta o comportare care sa nu promoveze pseudo-stiinta.

Ca atare, va iintreb in continuare: ceea ce postati aici sunt idei pe care le puteti sustine cu argumente, sau sunt doar o pseudo-stiinta aruncata oricand si oriunde pentru simplul fapt ca scrieti?

Va rog sa luati in serios acest forum, iar in cazul in care nu doriti sa propagati pseudo-stiinta, ci sa reduceti ignoranta celorlalti, sa incepeti sa va argumentati ideile, raspunzand intrebarilor care vi se pun.


e-
Don't believe everything you think.

florin_try


turcu vasile

            În limita timpului disponibil,răspund la orice întrebare.Fiecare cuvânt pe care-l scriu pot să-l susțin cu argumente,pe care eu le consider adevărate.Argumentele sunt adevărate și false,sunt Adevăr și Neadevăr,sunt interioare omului,exterioare și absolute (transcendente)..Toate discuțiile duc la progres,toate violențele verbale și fizice duc la regres.Nimeni nu știe tot,toți suntem perfectibili în perfecțiunea naturii.În fond eu folosesc cuvântul pentru a încerca să-mi îndepărtez ignoranța,ca să zic așa nu dau cu bâta și nu mă interesează ignoranța celorlalți,deoarece nu judec pe nimeni fiindcă dacă judec pe alții și eu voi fi judecat cu măsura judecății mele știind că,cu măsura cu care măsori cu aceea vei fi măsurat.Pseudo-știința este ignoranță.Eu știu că nu știu este cunoaștere,este știință,eu știu că știu este ignoranță,este pseudo-știință.Deci linia de demarcație,dacă există o asemenea linie,dintre știință și pseudo-știință este relativă,ține de intelectul fiecăruia și timpul evoluției umane.Ce a fost odată pseudo-știință poate fi acuma știință,ce este astăzi pseudo-știință poate fi în viitor știință și invers.Istoria este plină cu astfel de exemple.Ceea ce nu se cunoaște nu înseamnă că nu există,ceea ce există nu înseamnă că se cunoaște,deci știința și pseudo-știința sunt noțiuni relative.
            Toși vorbesc despre foton și graviton,dar nimeni nu știe ce este un foton,ce este un graviton,cu tot că avem o întreagă fizică care folosește aceste noțiuni.Ce este aceasta,știință sau pseudo-știință? Toți folosim masa (materia,substanța),avem o întreagă fizică a masei,a gravitației,dar nimeni nu știe ce este masa,nu a demonstrat fizic masa și niciodată nu vom ști fiindcă nu avem organe de simț care să simtă masa.Întreb: ce este știință și ce este pseudo-știință? Căutăm bosonul Higgs,folosim particulele elementare,plus-minus,nord-sud,atracție-respingere,monopoli magnetici,antimaterie,etc. și nu cunoaștem masa și niciodată nu o vom cunoaște fizic.Continui să întreb: ce este aceasta,știință sau pseudo-știință? Absolut toți folosim stațiul și timpul,dar nimeni nu știe ce este spațiul și timpul,nimeni nu le-a demonstrat fizic,dar toată știința folosește spațiul și timpul.Dacă timpul poate fi demonstrat,spațiul niciodată nu poate fi demonstrat fiindcă nu avem organe de simț ca să-l simțim și ceea ce nu simțim creierul nu poate procesa ca să avem simțirea și cu atât mai mult înțelegerea simțirii care ne dă rațiunea (ratio) omenească și dumnezeiască,care apoi ne dă gândirea (cogito) noastră,care gândire transmisă prin nervi în tot corpul este voința noastră,care voință face ca trupul nostru să se manifeste în mediul înconjurător,în societate,prin cuvânt și faptă așa cum se manifestă fiecare ființă în orice moment și în oricare loc.Mai mult decât atâta,avem continuumul spațiu-timp cu teoria relativității (specială și generală),dar nu știm ce este spațiul și niciodată nu vom ști,de aceea iarăși întreb: care este știința și care este pseudo-știința? Cel ce știe ce este spațiul și timpul știe tot,cel ce nu știe ce este spațiul și timpul nu știe nimic.Tot așa avem multe teorii despre univers,la modă fiind marea explozie urmată de marea contracție,scenariu întins pe n miliarde de ani,dar nu știm ce este masa,energia,spațiul și timpul care sunt universul însăși.De abia am ajuns să privim în univers până la 30 miliarde ani lumină,când el are către 2000 miliarde ani lumină (după calculele mele),dar credem în universuri paralele,găuri de vierme,distorsiuni ale timpului,alte legi ale naturii,etc.Din nou întreb: unde este știință și unde este pseudo-știință? Nu există univers staționar,nu există univers tip ,,Big-Bang",adevărul este la mijloc.Un univers generează alt univers și în timp s-a ajuns la mii de miliarde de universuri,toate identice ca structură și legi de guvernare,diferite doar prin formă,volum și valoarea masei,un univers având în medie 10^57 kg (după calculele mele).Ajungem la pățania lui Thales din Milet (640-582 î.H.) care într-o noapte ieșind din casă însoțit de o bătrână ca să observe stelele,căzu într-o groapă și strigătele sale de ajutor făcură pe bătrână să-i spună: ,,Cum vrei să știi ce-i în cer,Thales,când nu ești în stare să vezi ce-i la picioarele tale?"
            Mă străduiesc să mă cunosc pe mine însumi urmând îndemnul lui Socrate (469-399 î.H.),cu tot că niciodată nu mă voi cunoaște și cu atât mai mult nu voi cunoaște natura,dar măcar încerc ca prin acest efort intelectual să-mi îndepărtez ignoranța.Cu cât cercul cunoașterii este mai mare,cu atât ignoranța care te înconjoară este mai multă,spunea Eminescu.Ceea ce este în știință,aceea este și în religie.Nimeni niciodată nu l-a demonstrat fizic pe Dumnezeu,dar tot timpul toți îl folosim în cuvânt și faptă,indiferent cum îl numim.Cunoașterea Naturii este știință,spun oamenii de știință.Cunoașterea lui Dumnezeu este religie,spun teologii.Cum Natura și Dumnezeu sunt identice (a se vedea și Spinoza),permanent există pseudo-știință și pseudo-religie.În om este pălăvrăgeala,în Dumnezeu este Cuvântul,spunea Trismegistus.Adică din om pentru oameni,prin înțelepciunea omenească,avem cuvântul omenesc care este efemer precum omul,cuvânt care este pseudo-știință.Tot așa din Dumnezeu,prin om și prin a sa înțelepciune dumnezeiască,pentru oameni,este Cuvântul dumnezeiesc care este veșnic precum Dumnezeu,Cuvânt care este știința,care este credința.A nu se confunda religia cu credința.Dacă mă cunosc pe mine însumi știu care este cuvântul meu și care este Cuvântul lui Dumnezeu,deci știu care este pseudo-știința și care este știința.Dar cum eu nu mă cunosc pe mine însumi,nu știu ce este știință și ce este pseudo-știință în această lume.De aceea las pe alții mai înțelepți,cu un IQ mai ridicat,care poate se cunosc pe ei înșiși ca și Electron,să afirme ce este știință și ce este pseudo-știință la ceilalți.Eu nu sunt în stare de așa ceva,știu doar că permanent lupt cu a mea ignoranță,viața fiind o luptă și niciodată un câștig.
Cu stimă,    Turcu Vasile

virgil 48

#19
Eu chiar sunt curios cum se pot calcula(estima) masa si dimensiunea Universului nostru! Sunt calcule
inteligibile, ce se pot prezenta intr-un spatiu rezonabil?
Nu te supara pe cei de pe acest forum fiindca se adreseaza reciproc la persoana 2-a singular. Procedeaza tot asa
chiar daca educatia te indeamna sa faci altfel.
In noul an iti urez succes la concentrarea textelor! Asta daca vrei sa porti un dialog si nu sa tii predici.

Electron

turcu vasile, ar fi multe de comentat pe baza poliloghiei tale. Nu voi detalia acum toate comentariile pentru ca ar rezulta o postare imposibil de lunga. Asa ca voi face cateva comentarii si voi pune primele intrebari. In masura in care ai timp si esti interesat sa continui dialogul, voi completa si cu alte comentarii.

Citat din: turcu vasile din Ianuarie 01, 2012, 08:17:56 PM
            În limita timpului disponibil,răspund la orice întrebare.
Nici nu pot cere mai mult, sper sa te tii de cuvant.

CitatFiecare cuvânt pe care-l scriu pot să-l susțin cu argumente,pe care eu le consider adevărate.
Bine, sper sa le prezinti atunci cand ti se vor cere.

CitatÎn fond eu folosesc cuvântul pentru a încerca să-mi îndepărtez ignoranța,ca să zic așa nu dau cu bâta și nu mă interesează ignoranța celorlalți,deoarece nu judec pe nimeni [...]
Ah, acum inteleg, tu nu vrei sa indepartezi ignoranta celorlalti, ci doar a ta. In primul rand, pe un asemenea forum, atitudinea asta egoista este destul de ... nelalocul ei.
In al doilea rand, prin ceea ce scrii tu insuti nu poti sa-ti indepartezi propria ignoranta pentru ca ceea ce scrii tu tot pe baza ignorantei tale scrii (atata cata e, oricat ar fi).
Pentru a-ti reduce ignoranta eu iti propun sa studiezi realizarile inaintasilor tai, sa discuti cu ceilalti pe forum, sa analizezi argumentele care sunt prezentate aici si sa-ti prezinti rationamentele si argumentele tale sa le vada si ceilalti.

Daca ceea ce te intereseaza este doar propria ta persoana, un forum public nu este locul potrivit pentru manifestare.

CitatPseudo-știința este ignoranță.
Gresit. Exista o mare diferenta intre ignoranta si pseudo-stiinta.

CitatEu știu că nu știu este cunoaștere,este știință,eu știu că știu este ignoranță,este pseudo-știință.Deci linia de demarcație,dacă există o asemenea linie,dintre știință și pseudo-știință este relativă,ține de intelectul fiecăruia și timpul evoluției umane.
Gresit, foarte gresit.

CitatCe a fost odată pseudo-știință poate fi acuma știință,ce este astăzi pseudo-știință poate fi în viitor știință și invers.Istoria este plină cu astfel de exemple.
Gresit din nou.

Iata deci prima intrebare pentru tine: care sunt exemplele cele mai concludente, in opinia ta, care sprijna afirmatiile tale de mai sus? Te rog sa raspunzi serios la aceasta intrebare, cu argumentatie nu doar cu afirmatii gratuite. Multumesc si spor la argumente.


e-
Don't believe everything you think.

turcu vasile

Știința este cunoașterea Naturii în Adevăr,este un ansamblu sistematic de cunoștințe teoretice veridice despre natură,societate și gândire.
Pseudoștiință este știință falsă,știință în Neadevăr.
Ignoranță este lipsă de cunoștințe,de învățătură,de a nu ști ceva,neștiință,necunoaștere.
Știința,pseudoștiința și ignoranța sunt adevărate.
Teoria atomistă a materiei ajunsă la noi prin filosofii greci (Anaxagora,Empedocle,Leucip,Democrit) din sec.V î.H.,are la origini brahmanismul (sec.XV î.H.) transformat în hinduism (sec. V î.H.).Dar brahmanismul vine de la arieni în urmă cu 4000 de ani,cei care au colonizat Europa.Adică filosofia și știința lumii a fost făcută de europeni.Aristotel (384-322 î.H.) a respins vehement ipoteza atomică a materiei,continuarea făcându-se în școala sa Lykeion (Liceu) prin peripatetici.De abia la sfârșitul sec. al XIX-lea teoria atomistă este acceptată de știință.
Sistemul geocentric al astronomului alexandrin Claudiu Ptolemeu (90-168) publicat în Megiste Syntaxis (Almageste),a dominat în chip absolut timp de 14 secole gândirea și activitatea savanților,care au perfecționat la nesfârșit această monumentală operă,prin noi și noi ipoteze în acord cu observațiile tot mai multe și mai exacte.Dar încă înainte de Ptolemeu,câțiva filosofi ai Greciei antice (Philolaos,Aristarh din Samos ș.a.) au emis teza unui Pământ care se deplasează în spațiu și se rotește în jurul axei sale,deplasarea observată a bolții cerești nefiind decât o mișcare aparentă.Copernic a introdus sistemul heliocentric în 1542 cu lucrarea Despre revoluțiile orbitelor cerești,dar el a fost acceptat de toți savanții numai în anul 1610 când Galilei vede cerul pentru prima dată cu o lunetă.
Spațiul și timpul absolut,sistemul de referință absolut,a fost înlocuit de abia la începutul sec. al XX-lea de teoria relativității.Până în sec. al XIX-lea inclusiv,universul era reprezentat printr-un model cosmologic infinit în timp și spațiu,omogen și izotrop.Spațiul era euclidian,iar universul invariabil în timp (staționar).Vine Hubble în 1929 și demonstrează că universul este în expansiune,apărând astfel cosmologia relativistă și cea nerelativistă.În 1948 a apărut teoria stării staționare a universului de Gamov,Bondi și Hoyle.Apoi s-a dezvoltat teoria universului fierbinte (Big Bang) acceptată în prezent și confirmată în 1965 prin descoperirea radiației termice relicte,de către americanii Penzias și Wilson.Deci știința progresează prin intermediul unei succesiuni de adevăruri relative către o cunoaștere tot mai adâncă și mai cuprinzătoare a lumii obiective,apropiindu-se la infinit,asimptotic,de Adevărul absolut.
Cu stimă,  Turcu Vasile