Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

De ce ni se face sete după ce mâncăm sărat?

Creat de Scientia, Octombrie 31, 2011, 07:40:21 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

O întrebare QA, fără răspuns deocamdată. Poate are mai mult noroc aici...

Ionela: "De ce atunci cand mancam sarat ni se face sete la scurt timp?"

florin_try


Creierul primeste comanda sa dilueze excesul perceput de Na+ si Cl- introdus in organism cind mincam sarat. Ca atare, va dori sa dilueze la concentratia normala acesti ioni si va cere apa.


   

A.Mot-old

#2
Citat din: Scientia din Octombrie 31, 2011, 07:40:21 AM
O întrebare QA, fără răspuns deocamdată. Poate are mai mult noroc aici...

Ionela: "De ce atunci cand mancam sarat ni se face sete la scurt timp?"
Acelasi lucru simtim si cand mancam dulce........simtim nevoia sa bem apa adica ne este sete...........Daca mananci ceva amar nu simti sa bei apa?Trebuie ca totul sa fie in echilibru in organism.
Adevărul Absolut Este Etern!

Scientia

Citat din: florin_ din Octombrie 31, 2011, 08:23:21 AM
Creierul primeste comanda sa dilueze excesul perceput de Na+ si Cl- introdus in organism cind mincam sarat. Ca atare, va dori sa dilueze la concentratia normala acesti ioni si va cere apa. 

Este acesta un răspuns ştiinţific? Se bazează pe surse credibile? Ori este o opinie? Întreb, pt că răspunsul este destul de laconic.

florin_try

Nu am consultat nici un articol stiintific, asadar e o opinie a mea coroborat cu ce mai stiam eu.

Na+ e critic pentru organism, mediaza semnalele electrice in organism iar concentratia lui e fin reglata; organismul nu poate tolera variatii de la aceasta concentratie. Imediat ce sesizeaza un excess de concentratie Na+, va da comanda creierului ca vrea apa sa o dilueze. 

"Sesizarea" acestui excess de Na+ se poate face in interiorul celulelor si nu in lichidul intre celule. Deci trebuie sa fie implicata si transferul de masa (difuzia datorata gradinetului de concentratie interior-exterior celula) intre lichidul din interiorul celulei si cel din exterior.

Faptul ca unii simt sa bea apa imediat ce maninca [accidental sa zicem] prea sarat s-ar putea explica si ca un gest reflex; creierul nostru deja stie sa asocieze gustul sarat cu nevoia de a bea apa chiar inainte de a se face difuzia de care vorbeam mai sus.


Scientia

Iată ce răspunde pe QA utilizatorul Dr.Sergiu:

"Ca sa intelegem ce se intampla in organism ar trebui sa urmarim circuitul sarii in tubul digestiv. Sarea este absorbita la nivelul intestinului subtire in circulatia sangvina facand ca sangele sa fie mai sarat decat era inainte. Pe masura ce sangele mai sarat circula in organismul nostru face ca fluidele din mediul extracelular (aflat in afara celulelor umane) sa fie mai sarate decat cele din mediul intracelular (in interiorul celulelor noastre).

Celulele semnaleaza aceste schimbari imediat intrucat sarea din mediul extracelular actioneaza ca un magnet tragand apa afara din celule (pentru a obtine un echilibru extracelular). Celulele incearca sa tina pe loc apa si transmit semnale chimice catre creier parca protestand impotriva salinitatii din jur.

Exista, de asemenea, senzori la nivelul centrului setei situat in creier care tin evidenta salinitatii din corpul omenesc. Cand centrul setei intra in alerta din cauza alimentelor prea sarate, iar organismul are nevoie de apa pentru a dilua sarea se declanseaza mecanismul fiziologic al setei si simtim nevoia de a ingera o cantitate mai mare decat cea obisnuita de sare.

Rinichiul ajuta de asemenea la dilutia sarii prin scaderea producerii de urina si conservarea apei in organism. Echilibrul constant al sarii si apei in organism ajuta la mentinerea unei cantitati optime de sare si apa in celulele noastre si in circulatia sangvina ceea ce controleaza presiunea arteriala motiv pentru care suntem sfatuiti sa reducem consumul de sare, zahar si grasimi.
".