Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cercetari asupra fenomenelor de qualia

Creat de Adrian Copilul Minune, Martie 19, 2013, 02:06:26 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adrian Copilul Minune

Aici vom incerca impreuna sa dam de cap acestor total misterioase fenomene, numite qualia. Pentru cine nu este asa familiar cu ele, si nici nu se prinde din prima (deoarece, de exemplu, ii vine greu sa rupa legatura dintre radiatia electromagnetica si culori), propun citirea cartii "David Chalmers - The Conscious Mind". Cartea poate fi gasita si pe net la adresa: http://yanko.lib.ru/books/philosoph/chalmers=the_conscious_mind=en.htm . Probabil se gaseste si in format pdf, pentru o citire mai usoara.

As dori in acest topic sa se vina cu cat mai multe intrebari despre qualia, astfel incat sa avem cat mai multe unghiuri din care atacam problema. Eventual, daca vom fi in stare, vom incerca sa si raspundem la aceste intrebari. Cele mai graitoare experimente mi se par "Fading Qualia" si "Dancing Qualia", care pot fi gasite in capitolul 7 al cartii recomandate: http://yanko.lib.ru/books/philosoph/chalmers=the_conscious_mind=en.htm#_Toc102933821

Bun, care e cea mai mare problema cu qualia ? Ar fi aceea a conceptului de zombie filozofic. De ce calculatorul care este creierul nostru nu face calcule si doar atat ? De ce pe langa acele calcule genereaza si qualia ? Au qualia vreun rost ? Sau sunt doar un spatiu dual al calculelor facute de creier ? Contribuie qualia la determinism ? Cel mai spooky aspect al acestei probleme e insasi faptul ca ne putem intreba despre qualia. Un zombie filozofic, pentru ca nu ar vedea culoarea rosie, nu s-ar putea intreba niciodata: "Ce este culoarea rosie ?" Deci cumva, se pare ca insasi vederea culorii rosii, determina creierul nostru sa declanseaze intrebarea. Cumva aceasta qualia (defapt e quale la singular, dar voi folosi doar forma de plural) are influenta determinista asupra actiunilor pe care le ia creierul mai departe. Insasi deschiderea acestui topic este un efect al faptului ca eu experimentez qualia si ma preocupa problema lor. In ce mod misterios intervine qualia in determinism ?

Ce este defapt qualia ? Din experimentele fading qualia si dancing qualia, se pare ca sunt generate doar ca urmare a procesarii de informatii realizata in creier. Putem sa ne inlocuim neuronii unul cate unul cu tranzistori (sau ceva similar), iar la final sa ne trezim cu un creier electronic, dar experientele noastre subiective sa ramana aceleasi. Bun, deci sunt generate de procesarea de informatii. Dar cum anume ? Ce principiu fizic fundamental face ca atunci cand se proceseaza informatii, sa se genereze qualia ? Si macar de ar fi asa de simplu. Dar problema e ca nu apar la orice procesare de informatii. Avem totusi si procesari inconstiente care nu creeaza nicio qualia. Pana si in sistemul vizual. Cititi despre fenomenul blindsight ( http://en.wikipedia.org/wiki/Blindsight ). Desi oamenii aceia nu experimenteaza nicio imagine, ei totusi pot "vedea", in sensul ca pot sa ocoleasca obstacole insirate pe podea, desi nu percep in mod constient acele obstacole. Raspunsul lor la intrebarea: "Dar cum ai putut ocoli obstacolele, desi nu le vezi ?", este: "Dar nu le-am ocolit, pur si simplu asa am simtit nevoia sa merg." Ceea ce este un raspuns de-a dreptul caraghios. Ce om normal simte el asa pur si simplu nevoia sa mearga in zig-zag ? Deci acesti oameni "vad", desi nu vad. Evident, pe urma creierul e indus in eroare si nestiind de ce face zig-zagurile pe care le face, incearca sa gaseasca alte explicatii si sa creada ca asa a simtit nevoia. Acest fenomen se intampla deoarece sunt vreo 2-3 locuri separate in creier in care se proceseaza informatia. Eii... de ce nu toate aceste procesari dau nastere la qualia vizuala ?

Cum putem extinde aceasta idee si la alte fenomene naturale in afara creierului ? De exemplu, in experimentul "China brain" se argumenteaza ca daca fiecare neuron ar fi inlocuit cu un chinez care ar face exact functiile neuronului, atunci deasupra Chinei ar aparea o constiinta gigantica. Daca constiinta (qualia) apare si in astfel de cazuri, atunci de ce nu ar aparea si cand o masina merge pe strada ? Ca si masina aceea produce anumite procesari de informatii.

Chiar vorbeam cu un prieten despre evolutie. Acesta imi sugera ca poate evolutia chiar are scop, scop determinat de qualia. Si daca stai un pic si te gandesti, ar putea fi adevarat. La nivel local, la nivel de individ, evolutia nu are niciun scop. Dar in intregime, ii putem atribui scopul pe care toti il stim: acela de supravietuire a celui mai adaptat. Asta o facem noi oameni, ca fiinte cu ratiune. Dar daca scopul asta e cumva intrinsec evolutiei ? Iar daca e un scop intrinsec, nu cumva este insotit de o qualia ? Iar cum am argumentat mai sus, qualia ar parea ca intervine in determinism. Nu cumva aceasta interventie a avut ceva de spus la insasi aparitia noastra ca oameni ?

Si o ultima intrebare pentru acest post. Sa zicem ca abia acum dupa peste 10 miliarde de ani de la aparitia universului, qualia au putut in sfarsit sa se manifeste. Dar in acelasi timp, pare ca e un fenomen fundamental al universului. Oare desi le avea scrise in insasi esenta lui, a stat universul cuminte 10 miliarde de ani si nu a manifestat nici macar efecte secundare ale acestor fenomene ? Nu cumva qualia sunt mult mai serioase decat credem si defapt universul s-a folosit din plin de ele de-a lungul vietii sale ? Poate ceea ce experimentam acum in creier sunt doar anumite manifestari ale acestor fenomene. Dar poate ca ele s-au manifestat dintotdeauna, sub diferite alte forme.