Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

O posibila explicatie a observatiilor despre neutrinii superluminici?

(1/2) > >>

morpheus:
Poate ati citit materialul de aici:

http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/27260/

Nu am idee despre felul in care cei de la OPERA au efectuat masuratorile de timp si nici nu cunosc prea multe detalii tehnice privind functionarea sistemului GPS. Totusi, ceva cred ca sare in ochi chiar si cititorului neavizat.

Olandezul pune eroarea pe seama efectelor relativitatii speciale, dar, din putinele mele cunostinte despre sistemul GPS, stiu ca acesta face corectiile necesare in acest sens.

Ce parere aveti despre articolul lui Ronald van Elburg?

AlexandruLazar:
Mi se pare o explicație puțin probabilă. Una la mână, pentru că sistemul GPS compensează automat aceste deviații. A doua la mână, pentru că e puțin probabil ca o echipă de 100 și ceva de oameni să fi uitat unul din primele lucruri care sunt explicate în legătură cu sistemul GPS.

Virgil:
Cand se va putea trimite o raza de lumina (un foton) in coincidenta cu neutriniul si se va constata ca neutriniul ajunge inaintea luminii, abia atunci vom sti cu certitudine ca avem de a face cu neutrini superluminici. Pana atunci cred ca este doar o problema tehnica.

florin_try:

--- Citat din: Virgil din Octombrie 24, 2011, 03:33:03 a.m. ---Cand se va putea trimite o raza de lumina (un foton) in coincidenta cu neutriniul si se va constata ca neutriniul ajunge inaintea luminii, ...

--- Terminare citat ---

Ceea ce tu numesti "in coincidenta", apare ca "in coincidenta" (simultan?) doar dintr-un frame de referintra. Din alt frame ele nu mai sunt in mod necesar "in coincidenta".
Paradoxul trenului cu tunelul (incape sau nu trenul in tunel dupa ce se contracta relativistic), tocmai pe asta se explica: ce apare ca simultan intr-un  frame nu mai e simultan in alt frame.

PS:
Experimentele au fost repetate de 15000 de ori, nu exista dubiu ca masuratoare e corecta, intrebarea este: E vorba de o eroare sistematica sau avem de a face cu o noua fizica? Eu as paria pe prima varianta: o eroare sistematica mai mult sau mai putin subtila.

HarapAlb:
E un pic ironic, au folosit sateliti si corectiile GPS bazate pe teoria relativitatii ca sa arate ca aceasta nu este valabila :) au aparut mai multe articole pe arxiv.org incercand sa explice cumva rezultatul prezentat de OPERA sau sa elimine posibile cauze. Prelucrarea datelor experimentale este laborioasa si nu sunt prezentate detalii in articol, de aceea este greu sa se dea un verdict. Pana la (re)confirmarea exprimentala parerea generala este ca s-a strecurat o eroare sistematica.

O emisiune de la BBC dedicata acestei stiri: BBC 2 - Faster Than the Speed of Light?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă