Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Comunicat presa Agentia Spatiala Romana- ROSA - EUCLID ,conferinta presa  (Citit de 2875 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Scientia

  • Administrator
  • *****
  • Mesaje postate: 327
  • Popularitate: +27/-5
COMUNICAT DE PRESA

Romania este, in premiera, partener institutional al ESA intr-o misiune spatiala stiintifica.

Agentia Spatiala Romana (ROSA), impreuna cu Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele - Bucuresti vor participa la proiectarea misiunii spatiale Euclid, destinata studierii expansiunii accelerate a Universului.

Misiunea a fost selectata de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru Programul "Cosmic Vision" si urmeaza sa fie lansata in 2019.

Cu aceasta ocazie, luni, 10 octombrie a.c., cu incepere de la ora 11.00, la sediul Agentiei Spatiale Romane din Bucuresti, strada Mendeleev, nr. 21-25, va avea loc o conferinta de presa sustinuta  de  Dr. Marius-Ioan Piso, Presedinte ROSA, dr. Dumitru Hasegan, Director ISS si Dr. Lucia Popa, ISS, membru in Consortiul Misiunii Euclid.

Importanta deosebita pentru Romania a selectarii de catre ESA a misiunii Euclid rezida in faptul ca este una dintre primele misiuni spatiale stiintifica unde tara noastra este partener institutional. Acest lucru a fost posibil ca urmare eforturilor sustinute ale Agentiei Spatiale Romane finalizate cu aderarea Romaniei la ESA, precum si a rezultatelor deosebite obtinute de cercetatorii romani - in special din ISS - in misiunea PLANCK, misiune ESA dedicata studierii Universului timpuriu, precursor al misiunii Euclid.

Euclid este un observator spatial al ESA care va studia mai multe sute de milioane de galaxii distribuite intr-o zona importanta a cerului. Astfel, astronomii vor afla ce inseamna energia intunecata si vor verifica daca teoria relativitatii generalizate isi mai pastreaza valabilitatea. In acelasi timp, va face posibila intelegerea originii expansiunii accelerate a Universului, pe care specialistii o numesc "energie intunecata".

In acest scop, satelitul va fi echipat cu un sistem de inregistrare a imaginilor in spectrul vizibil (VIS) si cu un dispozitiv de imagistica in infrarosul apropiat (NISP), dezvoltate de un consortiu european format din peste 110 laboratoare si 800 de oameni de stiinta din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizica din Paris (IAP).

Contributia romaneasca este sustinuta de catre Agentia Spatiala Romana, ROSA prin Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti - Magurele, institutul fiind implicat in primul rand in aspectele stiintifice ale misiunii.

Pe langa ESA, principalele tari contribuitoare ce formeaza Consortiul Misiunii Euclid sunt: Austria, Danemarca, Elvetia, Italia, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Romania si Spania, cu contributia unor laboratoare din Statele Unite ale Americii.

Detalii suplimentare la:
Email: rosa-hq@rosa.ro
Telefon fix: 021-316.87.22 (Secretariat ROSA)
Telefon mobil: 0723.691.846
Persoana de contact: d-na Rodica IVAN