Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei

Cum pot arăta unui copil, acasă, că atomii există? E posibil un aşa experiment?

(1/3) > >>

Scientia:
O nouă întrebare în secţiunea Q&A, care ni s-a părut interesantă, dar care nu are încă un răspuns, adresată de Carmen:

"Cum pot sa-i demonstrez unui copil că atomii există? Vreun experiment de făcut acasă?
Ştiu ca atomii sunt foarte mici. Ma întrebam dacă pot sa-i dovedesc unui copil, acasă, ca atomii există. Există un asemenea experiment posibil de realizat în casă, prin care sa pun în evidenţă existenţa atomilor?".

sumalan dorin:
Salutari

Eu,unul as proceda ca in cazurile de mai jos.

As lua un ghiveci de flori cu pamant in el bineinteles.Si i-as spune copilului:asta e un ghiveci de flori in el este o floare ,floarea este in pamant.Ca sa reziste floarea si sa se dezvolte trebuie sa fie in pamant si udata cu apa.Pamantul pe care il vezi in ghiveci are propietatii chimice care ajuta la mentinerea in viata si dezvoltarea florii.Printre propietatiile chimice ale pamantului se afla alte sub-propietatii iar aceste sub-propietatii chimice formeaza elementele chimice ale pamantului.Sub-propietatiile chimice nu ai cum sa le vezi dar sti sigur ca ele exista deoarece formeaza elementul chimic ,care la randulul lui cu alte elemente chimice formeaza pamantulul din ghiveci.Iar toate aceste elemente chimice duc la mentirea si dezoltarea florii.

Sau

I-as arata un om,si l-as intreba daca vede ceva.Raspunsul lui bineinteles ca o sa fie :cum e imbracat,cum arata toate caracteristiciile fizice si materiale ale persoanei respective.Atunci i-as explica ca omul respectiv ca sa fie in viata ca sa mearga ca sa manance in organismul lui sunt niste “motorase” care lucreaza 24 din 24 indiferent de conditii.Iar printre componentele “motoraselor” respective se afla ,celula,care bineiteles poate fii vazuta iar celula respective este formata din ale “motorase” dar de data asta invizibile dar care exista si duc la buna functionare a restul componetelor.

Sau
 
As  umple o cratita de apa si as pune-o la fiert de fata cu,copilul.Si as astepta sa se evapore.In timpul asta i-as explica ca :apa este formata din 1 atom de hidrogen si 2 atomi de oxygen (bineteles m-ar intreba unde sunt ca nu ii vede) eu ,i-as explica ca sunt apa.Dupa ce apa s-a evaporat,l-as intreba daca mai vede apa in cratita,raspunsul lui ar fii ca nu,si ar ramane uimit.Asta ar fii un bun prilej pentru mine de a-i spune daca vrei sa afli mult mai multe decat ti-am spus si aratat in legatura cu atomul,dute la biblioteca si citeste mult,ca intr-o zi poate vei face descoperiri  stiintifice despre atomi.

virgil 48:
 Bineinteles ca nu exista aceasta posibilitate si decat sa induci copilului idei sau asocieri gresite, mai bine ii spui ca atomii nu pot fi vazuti, fiind prea mici. Asta daca a auzit el singur de atomi,fiindca incercarea parintilor de a realiza un Einstein mic in casa poate fi daunatoare
evolutiei acestuia.
   

A.Mot-old:
Ce este atomul?Definitia din DEX:"ATÓM (‹ fr., lat.) s. m. 1. Particulă din care sînt alcătuite toate substanțele, solide, lichide, sau gazoase. Reprezintă cea mai mică parte a unei substanțe simple (element chimic) care mai păstrează însușirile chimice ale acesteia.".
Conform acestei definitii putem sa-i explicam unui copil ca atomul este o particica foarte mica dintr-un corp care nu se vede cu ochiul liber dar se pot vedea cu un microscop electronic performant;iar daca intreaba ce este un microscop atunci i se explica ca este ca o lupa care mareste foarte mult.........Ca sa exemplificam cam ce ar fi un atom atunci luam o foaie de caiet si o rupem in bucatele din ce in ce mai mici sugerandu-i ca am putea sa facem bucatele atat de mici incat nu le-am mai putea vedea cu ochiul liber.

HarapAlb:
Conceptul de atomi a fost introdus prima data in urma unor rationamente bazate pe observatiile experimentale, este greu sa explici asa ceva unui copil. Totusi ai putea incerca observarea miscarii browniene, evident folosind un microscop.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă