Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum pot arăta unui copil, acasă, că atomii există? E posibil un aşa experiment?

Creat de Scientia, Octombrie 02, 2011, 05:22:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

O nouă întrebare în secţiunea Q&A, care ni s-a părut interesantă, dar care nu are încă un răspuns, adresată de Carmen:

"Cum pot sa-i demonstrez unui copil că atomii există? Vreun experiment de făcut acasă?
Ştiu ca atomii sunt foarte mici. Ma întrebam dacă pot sa-i dovedesc unui copil, acasă, ca atomii există. Există un asemenea experiment posibil de realizat în casă, prin care sa pun în evidenţă existenţa atomilor?".

sumalan dorin

Salutari

Eu,unul as proceda ca in cazurile de mai jos.

As lua un ghiveci de flori cu pamant in el bineinteles.Si i-as spune copilului:asta e un ghiveci de flori in el este o floare ,floarea este in pamant.Ca sa reziste floarea si sa se dezvolte trebuie sa fie in pamant si udata cu apa.Pamantul pe care il vezi in ghiveci are propietatii chimice care ajuta la mentinerea in viata si dezvoltarea florii.Printre propietatiile chimice ale pamantului se afla alte sub-propietatii iar aceste sub-propietatii chimice formeaza elementele chimice ale pamantului.Sub-propietatiile chimice nu ai cum sa le vezi dar sti sigur ca ele exista deoarece formeaza elementul chimic ,care la randulul lui cu alte elemente chimice formeaza pamantulul din ghiveci.Iar toate aceste elemente chimice duc la mentirea si dezoltarea florii.

Sau

I-as arata un om,si l-as intreba daca vede ceva.Raspunsul lui bineinteles ca o sa fie :cum e imbracat,cum arata toate caracteristiciile fizice si materiale ale persoanei respective.Atunci i-as explica ca omul respectiv ca sa fie in viata ca sa mearga ca sa manance in organismul lui sunt niste "motorase" care lucreaza 24 din 24 indiferent de conditii.Iar printre componentele "motoraselor" respective se afla ,celula,care bineiteles poate fii vazuta iar celula respective este formata din ale "motorase" dar de data asta invizibile dar care exista si duc la buna functionare a restul componetelor.

Sau

As  umple o cratita de apa si as pune-o la fiert de fata cu,copilul.Si as astepta sa se evapore.In timpul asta i-as explica ca :apa este formata din 1 atom de hidrogen si 2 atomi de oxygen (bineteles m-ar intreba unde sunt ca nu ii vede) eu ,i-as explica ca sunt apa.Dupa ce apa s-a evaporat,l-as intreba daca mai vede apa in cratita,raspunsul lui ar fii ca nu,si ar ramane uimit.Asta ar fii un bun prilej pentru mine de a-i spune daca vrei sa afli mult mai multe decat ti-am spus si aratat in legatura cu atomul,dute la biblioteca si citeste mult,ca intr-o zi poate vei face descoperiri  stiintifice despre atomi.


virgil 48

 Bineinteles ca nu exista aceasta posibilitate si decat sa induci copilului idei sau asocieri gresite, mai bine ii spui ca atomii nu pot fi vazuti, fiind prea mici. Asta daca a auzit el singur de atomi,fiindca incercarea parintilor de a realiza un Einstein mic in casa poate fi daunatoare
evolutiei acestuia.
   

A.Mot-old

Ce este atomul?Definitia din DEX:"ATÓM (‹ fr., lat.) s. m. 1. Particulă din care sînt alcătuite toate substanțele, solide, lichide, sau gazoase. Reprezintă cea mai mică parte a unei substanțe simple (element chimic) care mai păstrează însușirile chimice ale acesteia.".
Conform acestei definitii putem sa-i explicam unui copil ca atomul este o particica foarte mica dintr-un corp care nu se vede cu ochiul liber dar se pot vedea cu un microscop electronic performant;iar daca intreaba ce este un microscop atunci i se explica ca este ca o lupa care mareste foarte mult.........Ca sa exemplificam cam ce ar fi un atom atunci luam o foaie de caiet si o rupem in bucatele din ce in ce mai mici sugerandu-i ca am putea sa facem bucatele atat de mici incat nu le-am mai putea vedea cu ochiul liber.
Adevărul Absolut Este Etern!

HarapAlb

Conceptul de atomi a fost introdus prima data in urma unor rationamente bazate pe observatiile experimentale, este greu sa explici asa ceva unui copil. Totusi ai putea incerca observarea miscarii browniene, evident folosind un microscop.

Diamond

Chestia cu miscarea brawniana cred ca ar merge si fara microscop. Dar trebuie sa testez inainte. Probabil ca o particula foarte mica va fi in miscare pe suprafata unui vas cu apa, sub bombardamentul atomilor din jur.

virgil 48

  In cartile de fizica actuale nu mai scrie ca experimentul d-lui Brown a fost facut cu
 particule de polen? Dar cat este de edificator pentru topicul propus? Mai bine folosesti
 o vedere tiparita prin puncte f.mici si o lupa puternica. Macar prinde ideea ca exista si
  lucruri mai mici decat vede el.

florin_try

Citat din: Scientia din Octombrie 02, 2011, 05:22:44 PM
O nouă întrebare în secţiunea Q&A, care ni s-a părut interesantă, dar care nu are încă un răspuns, adresată de Carmen:

"Cum pot sa-i demonstrez unui copil că atomii există? Vreun experiment de făcut acasă?
Ştiu ca atomii sunt foarte mici. Ma întrebam dacă pot sa-i dovedesc unui copil, acasă, ca atomii există. Există un asemenea experiment posibil de realizat în casă, prin care sa pun în evidenţă existenţa atomilor?".

Pune-l sa rupa o bucata de hirtie in 2, pe urma sa ia una din bucati si sa o rupa in 2 si pe urma sa repete aceasta operatie.
Intrebarea e: ppina cind poate repeta aceasta operatie asa incit jumatatile obtinute sa arate tot ca hirtia? La nesfirsit sau la un moment dat obtine ceva total diferit de hirtie (un gaz intepator sa zicem).

Bineinteles, nu va ajunge la atomi, dar poate va intelege in principiu cum se pune problema.

Electron

Don't believe everything you think.

cristi

eu am vazut odata la un demo un STM (scanning tunneling microscope) pentru scoli. era mic si, dupa cate imi aduc aminte, costa in jur de 10000 de euro (pentru alte scoli decat cele din ro, evident). STM-ul este maniera cea mai directa de a vizualiza atomii. Cautand acum pe net, am dat de un proiect in care vroiau faca un stm cu 100$
http://www.ilovephysics.com/2007/10/15/building-a-scanning-tunneling-microscope-for-less-than-100/
Dupa cate vad eu, nu s-a facut prea mult acolo...

Eu zic insa sa cauti pe directia asta, cine stie, poate reusesti sa faci ceva asemanator (ma gandesc si la un AFM, atomic force microscope care e asemanator() si apoi construit pentru mai multe scoli... Sunt curios cat de departe poti merge pe linia asta....

P.S. M-am mai uitat odata si se pare ca au reusit!!!!
http://www.ilovephysics.com/2008/07/09/pictures-of-the-stm/
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

zec

Eu vad mai degraba explicabil indirect prin prezentare de fenomene fizico-chimice.
Orice copil a vazut cum fierbe apa si se formeaza abur.Dar ideea de evaporare a apei poate sa explice mai bine faptul ca apa nu e un intreg si e formata din molecule,pentru ca evaporarea nu are loc instant.Ideea e sa se puna intrebari care nu isi gasesc raspuns la ce observam ,dar au o explicatie.
Sarcina electrica e un lucru care nu il vedem dar il simtim.Tehnologia ne ajuta sa privim lucrurile direct si sa evidentiam atomi.Dar problema existentei lor nu cere neaparat instrumente sofisticate.

florin_try

Citat din: Electron din Octombrie 17, 2011, 10:40:30 AM
Citat din: florin_ din Octombrie 17, 2011, 03:26:56 AM
Bineinteles, nu va ajunge la atomi, [...]
Vrei sa sugerezi ca exista "atomi de hartie" ?

e-

Evident, nu. Dupa cum de altfel iti poti si tu da seama ....