Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Fizica clasică, fizica materialelor şi mecanica cuantică

De ce se invarte electronul la infinit in jurul nucleului atomului?

<< < (3/4) > >>

A.Mot-old:

--- Citat din: ariel55 din Octombrie 07, 2011, 11:44:29 p.m. ---pt. Mott : Pai sa o luam de la inceputurile mecanicii cuantice care a aparut din cauza limitarilor mecanicii clasice :-) Nu?
Modelul Bohr: http://ro.wikipedia.org/wiki/Modelul_atomic_Bohr
Imbunatatire Bohr - Sommerfeld: http://www.physnet.org/modules/pdf_modules/m309.pdf
si asa mai departe, mecanica cuantica tot a evoluat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics
Succes in studiul Mecanicii Cuantice.

--- Terminare citat ---
Astea le stiu si eu.......Tu care teorie agreezi?

ariel55:
Daca aceasta intrebare "tu ce teorie agreezi" mi s-ar fi pus acum 30 de ani, cred ca asi fi marsat la "lupta" draga Mot.Din pacate, te las sa alegi tu raspunsul sau sa accepti raspunsul de la Fermilab: http://www.fnal.gov/pub/inquiring/questions/bob.html
Vorba aceea...sa ne invartim sanatosi!  :)

Eugen7:
Datorita principiului incertitudinii, electronul nu mai putea fi considerat ca având o poziție exactă pe orbitalul său. Mai degrabă electronul trebuia descris de către toate punctele în care acesta ar fi putut să existe. Calcularea punctelor localizărilor probabile pentru electron aflat pe o orbită cunoscută creează imaginea unui nor de puncte. Mecanica cuantică înlătură noţiunile „clasice” de poziţie şi moment absolut înlocuindu-le pe acestea cu noţiuni ce nu au nici o analogie în viaţa reală.

Aceasta a condus la următoarea aserțiune a lui Heisenberg: dacă nu s-a efectuat nici o măsurătoare a electronului atunci el nu poate fi descris ca fiind situat într-o anume locație ci în întreg norul simultan.

Heisenberg a mers chiar mai departe și a spus că o particulă aflată în mișcare începe să existe doar odată cu observarea ei. Oricât de stranie și ne-intuitivă pare această aserțiune, mecanica cuantică ne spune totuși care este locația orbitalului electronului, norul său de probabilități.

Diamond:
Bun, electronul nu are o poziţie clară, ca în viziunea clasică asupra structurii atomului. Un electron se poate afla, conform mecanicii cuanticii oriunde în Univers, mai probabil în apropierea nucleului şi mai puţin probabil la mare depărtare de acesta, iar ceea ce descrie "poziţia" electronului în raport cu nucleul este nivelul de energie.

Dar întrebarea, ocolită de toată lumea, este alta: de ce electronul nu se opreşte din mişcarea lui cvasi-luminică din jurul nucleului atomic?

Eu cred că întrebarea nu are încă un răspuns, dar s-ar putea să nu am dreptate.

HarapAlb:
Conform electromagnetismului clasic atomul, adica un sistem legat de n sarcini electrice, nu ar trebui sa existe. Pana acum singura teorie care poate descrie atomul este mecanica cuantica.


--- Citat din: Diamond din Octombrie 09, 2011, 06:00:09 p.m. ---Bun, electronul nu are o poziţie clară, ca în viziunea clasică asupra structurii atomului. Un electron se poate afla, conform mecanicii cuanticii oriunde în Univers, mai probabil în apropierea nucleului şi mai puţin probabil la mare depărtare de acesta, iar ceea ce descrie "poziţia" electronului în raport cu nucleul este nivelul de energie.

--- Terminare citat ---
De acord, este punctul de vedere general pe care ni-l ofera mecanica cuantica. In cazul atomului, trebuie retinut ca functia de unda a electronului este una stationara, dependenta ei de timp fiind de tipul . Ca exercitiu putem calcula valoarile medii ale operatorilor impuls, pozitie si vom vedea ca ele nu depind de timp, putand fi chiar zero. Deci nu putem vorbi nici macar de o miscare in sens clasic, cand valorile medii se modifica in timp. In cazul in care ar executa alt tip de miscare nu avem nici o teorie care sa o descrie.

Cred ca nelinistea asta cu "miscarea electronului in jurul nucleului" este o consecinta a faptului ca in viata zilnica ne bazam cu incredere pe principiile fizicii clasice. Pentru mine e mult mai straniu efectul Aharonov-Bohm sau efectul tunel decat miscarea electronului in jurul nucleului :)


--- Citat din: Diamond din Octombrie 09, 2011, 06:00:09 p.m. ---Dar întrebarea, ocolită de toată lumea, este alta: de ce electronul nu se opreşte din mişcarea lui cvasi-luminică din jurul nucleului atomic?
Eu cred că întrebarea nu are încă un răspuns, dar s-ar putea să nu am dreptate.

--- Terminare citat ---
Raspunsul la intrebare ar fi ceva de genul "nu se opreste pentru ca nu se misca".

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă