Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fascinaţia proceselor biologice

Creat de protelisav, Septembrie 28, 2011, 08:03:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

protelisav

Cu certitudine, natura este izvorul primordial al inspiraţiei pentru fiinţa umană iar evenimentele importante în care s-a implicat ,,Homo sapiens" reprezintă puncte de reper ale istoriei pe Terra. Este suficient să amintim că devenirea umană a început prin contemplarea naturii şi în ultima jumătate de mileniu s-a trecut la experimentul ştiinţific. Desigur, cunoaşterea naturii s-a făcut din curiozitate, dar mai ales din necesitate. Pe măsura acumulării datelor empirice şi a dezvoltării psihicului, conştiinţa umană  a devenit capabilă să treacă de la concret la abstract, prin  modelarea şi explicarea cauzală  a fenomenelor, experimentul ştiinţific fiind practicat pe scară largă.
Am prezentat această scurtă introducere, pentru a arăta că în anumite situaţii demersul cognitiv are la bază observaţii şi  experimente simple, care incită la căutări deosebit de complexe în domeniul cercetării fundamentale şi aplicative. Uneori intuiţia şi întâmplarea joacă un rol fundamental. Pentru a motiva această afirmaţie vă prezint o situaţie inedită. În vara anului 2000, omizile au defoliat complet un pom dintr-o livadă la care am avut  acces.  Dezastrul mi-a atras atenţia şi am urmărit în timp efectele. Spre surprinderea mea,  după câteva săptămâni, pomul a produs muguri, apoi flori şi frunze. Vă spun cu toată  sinceritatea, că întâmplarea m-a fascinat, deoarece exprimă o relaţie cauză-efect în derularea proceselor biologice din regnul vegetal.  Din curiozitate, în anul următor am defoliat un pom ca să urmăresc efectele. Aşa cum mă aşteptam, pomul a înflorit, a înfrunzit şi chiar a produs fructe, care, din păcate, nu au avut timp să ajungă  la maturaţie. Oare, este posibil ca acest procedeu să fie perfecţionat pentru ca într-un viitor apropiat să poată fi  obţinută o a doua recoltă anuală de fructe?  Eu consider că merită încercat...  Deşi sunt controlate la nivel genetic,  omul poate  să  intervină  eficient în derularea proceselor vegetative, pentru a obţine beneficii, chiar şi atunci când  sunt influenţate de către factorii din  mediul ambiant. De fapt, regenerarea este o caracteristică generală a regnului vegetal. Se ştie că prin tăierea unei ramuri,  se stimulează capacitatea plantei de a produce lăstari în zona adiacentă. În general, mecanismele biologice de regenerare prezintă încă multe necunoscute. Un exemplu îl reprezintă steaua de mare. Este o provocare pentru cercetarea fundamentală şi aplicativă de a descifra enigmele proceselor biologice.  Sunt convins că veţi căuta o  explicaţie logică, chiar dacă nu sunteţi  specialişti în genetică.

protelisav

Materia vie prezinta tulburatoare enigme... Este o mare provocare pentru cercetarea aplicativa. Cu aceste ganduri am postat pe forum articolul "Fascinatia proceselor biologice".

ion adrian

Intradevar materia vie prezinta tulburatoare enigme si cand ca la om se combina si cu nivelele de constienta ....

Cititi si va minunati:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1274779/The-man-says-eaten-drunk-70-years-Why-eminent-doctors-taking-seriously.html

mircea_p

Dupa ce terminati de minunat, poate aruncati si un ochi aici:
http://www.skepdic.com/news/newsletter115.html#2

Nu zic sa cititi ca nu vreau sa ofensez pe cineva. :)

valangjed

Acum cateva sute de ani, in urma, a existat un "perpetuum mobile" a carui "taina" a fost aflata dupa moartea "inventatorului".Poate cam asa s-o intampla si cu "fachirii" acestia. :D
Serios vorbind, inainte de 1989 citeam intr-un almanah, nu-mi amintesc care, despre doi "nemancatori" d'astia, din India."Baietii" erau la concurenta.Incepuse unul cu 21 de zile, celalalt sarise la 23, etc. , astfel incat, prin 1985 ajunsese unul la 38 de zile.Toate chestiile acestea erau trecute in Guiness Book sau, cel putin, asa sustinea almanahul respectiv.Ca sa stai nemancat 30 sau 70 de ani ... chiar mi se pare aberant.As pune intrebarea, de ce se mai intreceau cei doi , amintiti de mine, daca tipul asta cu 70 de ani ii intrecuse de mult?Vorba unui sofer cu care am lucrat:
-Nea Gica, dai o bere?
-Dau, doar nu ma doare gura!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

ion adrian

Este desigur incredibil, dar nu stiu daca este si fals.Caci din pacate cu cat credem ca stim mai multe, suprafata de contact cu nestiinta noastra este mai mare si se desvolta exact ca si spatiul in fenomenul BB. :)
Evident ca siguranta scade odata cu cunoasterea si este total bine stabilita la primitivi care au raspunsuri pentru toate.
Nu vreau sa supar pe nimeni dar din pacate rostesc un adevar.

valangjed

@ion adrian Intr-un alt topic vorbeai despre negentropie si cand am raspuns ca aceasta negentropie este locala pentru ca necesita energie din exterior ai raspuns:"Desigur."(poate ai fost ironic si eu nu am inteles, se mai intampla).Acum ... pentru a fi vii, la acesti oameni trebuie sa "functioneze" aceasta negentropie deci au nevoie de energie din exterior.Ar putea , intr-o teorie alternativa, sa ia energie de la soare sau de la schimbarile climatice(daca il intrebam pe nenea Ioan Sabau, probabil va spune ca traiesc cu energie gravitationala ;D) dar asta inseamna ca sunt o specie diferita(or fi "superevoluatii" mei ;D, mai stii?)
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

ion adrian

PS Si ce sa credem despre aceasta femeie deosebita Therese Neumann din Konnersreuth - Bavaria:
http://en.wikipedia.org/wiki/Therese_Neumann   si care este un caz in Germania, bine documentat cu precizie germana?

sau despre aceasta sfanta catolica:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alpa%C3%AFs_of_Cudot

si o anume baza stiintifica creata de un biofizician german ,prof Fritz Albert Popp, propus pentru Nobel
http://transpersonal.de/mbischof/englisch/webbookeng.htm
El spune ca" Organismul este o fiinta din lumina" asa ca "Putem presupune sau macar emite teoria ca un organism poate renunta la mancare si sa traiasca doar cu lumina. In teorie este posibil."

sau Dr. Dean Radin - cibernetician la Institutul de Științe Noetice fondat de cosmonautul Edgar  Mitchell , studiază structura și caracteristicile conștiinței umane,  aptitudinile excepționale și fenomenele PSI (telepatia și percepția extrasenzorială). Este autor sau co-autor a peste 200 de lucrări științifice, articole și cărți, http://en.wikipedia.org/wiki/Dean_Radin

El spune ca accepta posibilitatea de a trai cu lumina, posibilitatea autotrofismului la om pe baza activitatii constiente pentru ca noi de fapt prin hrana consumam energie organizata iar ceea ce mancam nu sunt de fapt nutrienti fizici ci energetici.
A facut si un experiment dand aceiasi ciocolata in cantitati egale la doua grupuri umane la unul din grupuri ciocolata fiind tinuta un timp in preajma unor calugari budisti care meditau un timp destul de lung concentrandu-se pe ideia ca cei care vor consuma cicolata vor avea multa energie si spor de vitalitate . Cei din grupul acesta au avut efecte de acest tip mai marcate decat cei din grupul fara tratament psihic pentru ciocolata. :)

ion adrian

PS Si oricum cred ca acum 20-30 de ani stiinta ignora constiinta dar azi fizica cuantica este gata s-o integreze in subiectele   stiintei. Vezi experientele PEAR  de la Princeton in care o distributie probabilistica normala, gaussiana a unui sistem fizic a fost modificat mental. Mintea deci poate influenta materia ceea ce este intradevar extraordinar.
Un fir util parasit de mult dar pe care ma bucur ca l-am relansat chiar daca lansatorul sau, respectiv protelisav poate ca nici nu stie. :)

valangjed

"... si marmota invelea ciocolata in staniol ..." indienii din antichitate zburau cu vimaane iar planeta Pamant este condusa de un guvern "din umbra".Ahh!Am uitat!Nostradamus a prezis al doilea razboi mondial si distrugerea WTC intr-un singur catren.Mai cautam sau apelam la Pavel Corut ca e un scenarist mai bun?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

ion adrian

Nu e nevoie, poti fi mai bun decat Coruta :)