Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Filozofia adevărului

<< < (3/3)

zodiak:

--- Citat din: protelisav din Septembrie 30, 2011, 09:33:13 a.m. ---Catre A. Mot,
Ai sesizat un aspect esential - raportul dialectic dintre adevarul relativ si adevarul absolut. In istoria stiintei exista numeroase afirmatii considerate adevarate la momentul respectiv dar care s-au dovedit false. Nimeni nu detine adevarul absolut. Dar nu trebuie sa fim pesimisti...
--- Terminare citat ---

Poate fi si altfel, "cam toata lumea poseda adevarul absolut".

In logica se ajunge la un singur tip de adevar, de la care a plecat Aristotel initial, adevarul corespondenta /evidenta, "daca vad ceva in fata ca exista atunci el exista", altfel este discutabil.

In realitate se poate ajunge la un adevar extins la infinit prin compararea sistemelor EX: din moment ce exista viata pe Pamant stiind conditile ..., atunci din infinitatea de planete vor exista o "infinitatea" de lumi similare Pamantului, viata, civilizatie, ...

Daca ne referim la tehnologie, atunci adevarul se testeaza experimental prin eroare vorba lui K. Popper.
Daca ne referim la adevarul existentei, la D-zeu, atunci el este inteles prin prisma infinitului, el trancende realitatea fragmentara a momentului.
Infinitul cuprinde suma tuturor posibilitatilor, de aceea este infinit, iar existenta implica intotdeauna un precedent.
Deci religile antice cunosteau adevarul absolut, lumea materiala este o himera, dar probabil ea este mai importanta decat esenta infinita ce o genereaza, deoarece dupa cum spuneau filosofii, aceasta lume cu toate tarele ei este miscatoare, este vie, nu este monotona asemenea esentei absolute, doar aici putem descoperi, doar aici avem mistere, esenta absoluta nu are viata, nu are trecere, nici mistere, nici miscare.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă