0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
Citat din: vikingul din Septembrie 26, 2011, 11:33:57 p.m.Imi poate explica cineva fraza ,,What we need isa new conserved quantity that has a direction in space, and sucha conservation law can only come from a symmetry that relatesto space.'' Conceptul de "symmetry" folosit in engleza tehnica are un inteles mai larg decat cel de simetric sau simetrie. Aici e vorba de "symmetry of a physical laws" adica transformari care nu modifica forma legii. Prin transformare se intelege orice operatie matematica: schimbare de variabila, inmultiri... termenul general este cel de operator. In fraza de mai sus se afirma ca se ajunge la necesitatea introducerii unei marimi fizice vectoriale (moment cinetic, impuls - has a direction in space) care se conserva si deriva din faptul ca legile fizicii nu se modifica in urma unei transformari spatiale (rotire, translatie).
Imi poate explica cineva fraza ,,What we need isa new conserved quantity that has a direction in space, and sucha conservation law can only come from a symmetry that relatesto space.''
Referitor la ceea acestea, este in regula atunci daca voi traduce symmetry prin simetrie? Am inteles ce ai zis, dar nu prea merge sa traduc cu transformari ce nu modifica forma legii...
,,Everything also works out fine in the center of mass frame, c/3:'' Nu reusesc sa descifrez aceasta fraza
,,Momentum and kinetic energy are both measures of the amountof motion, and a sideshow in the Newton-Leibniz controversy overwho invented calculus was an argument over which quantity wasthe true measure of motion''..... cum ar veni fraza aceasta? Cel mai mult ma incurca cuvantul sideshow, care stiu ca inseamna spectacol, mai are ale sensuri?
"Even if the speed of light was finite, you might expect that the result would be only to offset one cycle relative to the other." - Chapter 7Nu înţeleg această frază. Este vorba despre perioada unui pendul şi perioada unei singure orbite a lui Io în jurul lui Jupiter. Cum poate rezultatul să echilibreze/compenseze un ciclu relativ cu celălalt? Se referă cumva la marja de eroare a celor două măsurători?
Nota: nu am stiut cum sa traduc "calculus" (analiza matematica?)
pai disputa dintre Newton si Leibniz nu era legata de calculul infinitezimal (habar n-am ce calcul o fi asta)?