Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Captarea energiei campului electric terestru

Creat de protelisav, Septembrie 22, 2011, 09:06:19 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Teodor Sarbu

tavy. Este vorba de rezistenta electrica, ca sa fim rigurosi. Pentru prizele de pamint este o caracteristica principala. Functie de  utilizarea ei, normativele in vigoare prevad valoarea rezistentei sale electrice, deci 2-3ohmi este mai mult o valoare orientativa. Dar daca te intereseaza mai mult cauta pe cineva care lucreaza in energie electrice si poti sa imprumuti un normativ. Pentru prizele de pamint valoarea inductantei este efectiv neglijabila deci impedanta unei prize de pamint are practic numai o componenta rezistiva. Deci daca are numai o companenta rezistiva nu conteaza daca folosim curent continuu sau alternativ

tavy

#16
Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 23, 2011, 08:48:14 PM
Pentru prizele de pamint valoarea inductantei este efectiv neglijabila deci impedanta unei prize de pamint are practic numai o componenta rezistiva.
De ce să neglijăm componenta capacitivă? Pământul ar avea cam [tex]700\mu F[/tex] ceea ce, la [tex]50Hz[/tex], ar însemna o impedanță de aproximativ [tex]4,5\Omega[/tex] iar, la [tex]60Hz[/tex], aproximativ [tex]3,8\Omega[/tex]. Nu mi se pare deloc neglijabil.
Mai mult, poți încerca cu un ohmmetru să măsori rezistența între două prize de pământ independente și vei obține, cu siguranță, rezistențe de valori mai mari decât poate să măsoare un ohmmetru care ți-l poți permite tu.

Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 23, 2011, 08:48:14 PM
Deci daca are numai o companenta rezistiva nu conteaza daca folosim curent continuu sau alternativ
Nici noțiunea de ,,companenta" nu o cunosc, bănuiesc că e un fel de ,,componentă".

Teodor Sarbu

tavy. Hai ca incepem sa batem apa in piua. Capacitatea Pamintului este capacitatea unei sfere cu dimensiunea Pamintului. Ceea ce pentru o experianta pe cca citeva sute de km este de neglijat. Masurarea rezistentei prizelor de pamint nu se face cu ohmetrul.

tavy

Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 24, 2011, 09:15:58 AM
Masurarea rezistentei prizelor de pamint nu se face cu ohmetrul.
Ce înseamnă ,,ohmetru"? Sau te refereai la ohmmetru?
Te-ai întrebat de ce nu se face cu ohmmetrul? Oare pentru că ohmmetrul măsoară rezistența și nu impedanța?

AlexandruLazar

#19
Teodor Sârbu, mai mult decât normele ECI și SIER nu știu exact ce aș putea să folosesc și să fie ușor accesibil pe web (am căutat un pic dar n-am găsit standardele aflate în vigoare în România la ora actuală undeva unde să fie ușor accesibile). Uite un link: http://www.sier.ro/Articolul_6_3_1.pdf și aruncă un ochi la tabelul 2. Mai puțin de 30-40 [tex]\Omega \cdot m[/tex] nu găsești ușor în condiții rezonabile, și asta numai în niște tipuri de soluri.

Pe de altă parte, să îmi fac autocritica -- mai sus am confundat și eu două mărimi (în apărarea mea, și în cursul pe care l-am făcut în facultate erau  confundate, mulțumesc din suflet, UPB!). Rezistența prizei de pământ include și rezistența de dispersie, și rezistența părților metalice și a conductorului (terminologia pe care o știam era diferită, dar nestandard -- rezistența globală, care includea rezistența de dispersie și rezistența prizei de pământ, ultima fiind cea a părților metalice si a conductorului).

În orice caz, rezistivitatea solului nu ajunge niciodată la valori suficiente ca să fie o sursă de tensiune bună. O sursă de tensiune cu rezistența internă atât de mare pur și simplu nu se poate folosi în aplicații practice. A, să te minunezi de ce diferențe de potențial măsori, se poate, dar fă și tu un calcul sumar ca să vezi cam ce randament obții chiar și pentru puteri de câțiva zeci de W.

Altfel, referitor la componenta capacitivă, nu e deloc de neglijat într-o astfel de instalație fiindcă suprafața Pământului este expusă la supratensiuni. Nu ar fi deloc plăcut să neglijezi componentele capacitive si inductive atunci când lovește trăznetul în apropierea unei astfel de instalații sau când se decuplează de la rețea o instalație cu întoarcere prin pământ aflată în apropiere.

Edit: referitor la încercările mai vechi -- mai era pe aici un topic unde erau direct citate niște încercări asemănătoare de a capta energia descărcărilor atmosferice. Primul care îmi vine în minte acum ar fi aparatul propus de Chauncy Britten.

Teodor Sarbu

AlezandruLazar. Nu te uita atit de mult la rezistivitatea solului. Gindestete ca este vorba de suprafete (sectiuni) mari care intervin in practica. In cazul liniilor electrice aeriene de inallta tensiune 110-400kv curentii de scurtcircuit monofazat (deci intre o faza si pamint) pot atinge mii de amperi. Aceasta chiar si cind scurtcircuitul se produce la mijlocul unei deschideri (deci intre doi stilpi), deschidere care poate ajunge la citeva sute de metri. Este foarte mult, chiar si daca avem si conductoare de garda care sunt legate le fiecare stilp la pamint. In ultimele mele interventii nu am facut nici-o referire la articolul lui protelisav.
tavy. Hai sa ne distram pe site. Vezi ca sunt altele mai hazlii.

tavy

Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 24, 2011, 01:56:20 PM
In cazul liniilor electrice aeriene de inallta tensiune 110-400kv curentii de scurtcircuit monofazat (deci intre o faza si pamint) pot atinge mii de amperi.
Să nu uităm că pe liniile respective respective avem tensiune alternativă.

Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 24, 2011, 01:56:20 PM
tavy. Hai sa ne distram pe site. Vezi ca sunt altele mai hazlii.
Ce vrei să spui?

AlexandruLazar

Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 24, 2011, 01:56:20 PM
AlezandruLazar. Nu te uita atit de mult la rezistivitatea solului. Gindestete ca este vorba de suprafete (sectiuni) mari care intervin in practica. In cazul liniilor electrice aeriene de inallta tensiune 110-400kv curentii de scurtcircuit monofazat (deci intre o faza si pamint) pot atinge mii de amperi.

Corect, dar acolo nu se pune problema de a folosi pământul ca sursă de tensiune!

Teodor Sarbu

Nici nu am afirmat in cele spuse de mine ca se poate folosi pamintul ca sursa de tensiune. Am spus ca cele afirmate de protelisav nu sunt realizabile in prezent ci poate in viitor si numai dupa o analiza tehnico-stiintifica serioasa.

virgil 48

Aceasta sursa naturala de energie nu produce descarcarile electrice din atmosfera?
Utilizarea ei nu ar strica vreun echilibru? Nu are legatura cu regenerarea ozonului?
Disparitia stratului de ozon se petrece si fara ajutorul acestei aplicatii.

AlexandruLazar

Citat din: Teodor Sarbu din Septembrie 24, 2011, 07:38:57 PM
Nici nu am afirmat in cele spuse de mine ca se poate folosi pamintul ca sursa de tensiune. Am spus ca cele afirmate de protelisav nu sunt realizabile in prezent ci poate in viitor si numai dupa o analiza tehnico-stiintifica serioasa.

Eu doar la posibilitatea de a folosi pământul ca sursă de tensiune mă refeream :).

Teodor Sarbu

Masurarea rezistentei prizelor de pamint se face cu o punte speciala. Daca doriti sa stiti mai multe despre aceasta punte va trebui sa va descurcati singuri, deoarece este mult inafara subiectului.

protelisav

Readuc in discutie "Captarea energiei campului electric terestru". Orice opinie, chiar si cele critice, poate fi interesanta...