Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Proiecte ICPE-CA premiate de AGIR  (Citit de 2101 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Scientia

  • Administrator
  • *****
  • Mesaje postate: 327
  • Popularitate: +27/-5
Proiecte ICPE-CA premiate de AGIR
« : Septembrie 19, 2011, 11:00:25 p.m. »
COMUNICAT DE PRESA
                                            15 septembrie 2011

Ieri, 14 septembrie 2011, la sediul AGIR din Bucuresti, s-a desfasurat festivitatea de decernare a Premiilor AGIR pentru anul 2010.

In acest cadru, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a obtinut doua premii pentru proiectele “Materiale polimerice de inalta stabilitate pentru fabricarea produselor de etansare utilizate in centralele nuclearo-electrice”, respectiv “Instalatie de biogaz pentru gospodarii individuale”.

Gradul de noutate al proiectelor realizate de ICPE-CA rezulta din beneficiile pe care acestea le-au adus in domeniul cercetarii-dezvoltarii, dar si la nivelul economiei sociale, prin suplinirea unor nevoi reale, ambele proiecte fiind deja implementate in economie.

In cazul materialelor polimerice, nevoia dezvoltarii a venit din utilizarea lor in energetica nucleara pentru fabricarea de izolatii electrice, amortizoare de vibratii, membrane separatoare pentru circuitele de racire, diverse garnituri de etansare pentru delimitarea zonelor cu risc de contaminare sau pentru agregatele generatoare de energie termica si electrica.  Avand in vedere ca aceste materialele sunt supuse degradarii si limitarii drastice a timpului de utilizare din cauza caldurii, oxigenului, energiei radiatiilor si actiunilor directe ale solicitarilor mecanice, termice si chimice, s-a pus problema securitatii si mentinerii constante a calitatii lor nominale.

In acest context, solutia dezvoltata de ICPE-CA se refera la introducerea in compoziţia produselor, inca din etapa de fabricatie, a unor aditivi eficienti, antioxidanti specifici, care sa blocheze pe un interval de timp cat mai lung procesul de imbatranire oxidativa. Concret, acesti compusi de stabilizare vor intarzia deprecierea materialului, ceea ce va conduce la o perioada de garantie mai lunga, in functie de eficienta de stabilizare.

In ceea ce priveste instalatia de biogaz, aceasta a fost gandita pentru tratarea si valorificarea energetica a deseurilor biodegradabile, prezente in gospodariile din mediul rural, in vederea producerii de biogaz  si fertilizant ecologic, pentru imbunatatirea calitatii mediului. Instalatia, pe langa beneficiile amintite, reduce dependenta omului de resursele naturale, aflate din ce in ce mai mult intr-un proces de diminuare.

Cu certitudine, realizarile ICPE-CA conduc catre atingerea obiectivelor strategice impuse de misiunea institutului, si anume dezvoltarea, in domeniul ingineriei electrice, a progresului bazat pe cunoastere.


                                                                                 Biroul de Presa ICPE-CA