Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Operatii

Creat de styhlll, Septembrie 18, 2011, 04:00:39 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

styhlll

  Cite operatii se mai cunosc in prezent, inafara de cele 7 pe care noi le cunoastem?
 
  Raspuns: O infinitate.

  Definitia matematica  ce este o operatie, am cautat dar nu am gasit nimic. Deaceea ceea ce voi explica va fi pur in sensul pe care eu inteleg, si nicidecum cu explicatii detaliate si greoae sau cu termeni din structuri algebrice, numai ideea. Da ele sunt o infinitate din categoria operatiilor binare (adica intre 2 numere), 1 operatie nonara (modulul), si cu parere de rau ternare, cuaternare,.... nu am gasit nimic.

In figura 1 si 2 am expus cele 7 operatii (pe care le cunoastem oficial).

 Ce se intimpla daca un numar a il vom ridica la putere (pe insusi a ) de b ori? Primim o operatie noua (in figura 3 , p. opt). Eu am numito extraputerea, sau operatia puterii de ordenul IV.
 Daca rezultatul acestei extraputeri este un numar, atunci cu ce este egal numarul de sub extraputere? Iarasi primim o operatie noua extraradicalul, sau operatia radicalului de ordenul IV.(fig 5, p 9)
 Iarasi, daca rezultatul extraputerii e un numar atunci cu ce este egala extraputerea? Primim o noua operatie- extralogaritmul, sau operatia logaritmului de ordenul IV.....(fig. 5 p. 10).

 Mergem mai departe...
 Ce este un numar a ridicat la o extraputere (pe insusi a) de b ori?
Operatia puterii de ordenul V. (fig 6, p. 11). La fel si operatia puterii,radicalului,logaritmului de ordenul V,VI,VII,VIII,.......etc.(fig6, p 12;p13)

Pentru a putea lucra corect cu toata infinitatea aceasta de operatii eu am creat o schema in care se poate mai usor de lucrat, si a nu se face erori (fig. 4, tab 1). Directia de deplasare a unui nou  orden (mai mare ca cel precedent) de operatie (cazul puterii), este orientat contra acelor de ceasornic, de ce? Pentru ca asa sa pornit  (ma refer la operatia adunarii(I), apoi operatia inmultirii(II), apoi operatia puterii(III)) deaici si apare ordenul operatiei (IV,V,....).
  In figura 7 e aratat cu se trece de la un orden superior la altul inferior (pina se ajunge la operatia puterii,inmultirii sau adunarii cunouscute de noi in prezent).
  Atentie mare cind calculam extraputerea (de ordenul IV) sau un numar a ridicat la puterea unui numar a de b ori, in figura 7 e indicata cum e corect (mie asa mi se pare).
  Si in final exemple sunt in figura 8 si 9.

                         Concluzii si pareri.
  Aceasta  noua "descoperire", unii pot sa zica ca este jonglari matematice(nu ma supar), dar aceste jonglari nu permit teoremii fundamentale a algebrei sasi aiba dreptate in ecuatiile cu aceste operatii, adica teorema fundamentala a algebrei trebue generalizata. Pot aparea noi multimi de numere, superioare multimii conplexe, adica multimea numerelor complexe sa fie inclusa in noua multime de numere.
  Sar putea , nustiu ca cu aceste operatii sa se rezolve eguatiile de grad mai mare ca patru.  

styhlll

fig 3;4

styhlll

fig 5;6

styhlll

fig 7;8

styhlll

fig 9


sumalan dorin


Salutari

Interesant,Styhll nu inteleg matemetica,dar vreau s-o inteleg ,ma poti ajuta cumva?o sugestie, o idee?Cum as putea sa inteleg matematica?

AlexandruLazar

1. Parcă tocmai scăpasem de aberațiile tale de pe forum.
2. Faptul că n-ai găsit definiția a ceea ce numești operație nu arată decât că te-ai documentat cel puțin la fel de superficial pe cât ai raționat.

styhlll

1)  Daca, totusi te crezi asa de mare hitru atunci teasi ruga sami spui cum sau prin ce operatie vei calcula 1.extraradicalul operatiei de ordenul V de ordenul 3 din 1024*64, sau hai ceva mai pentru nivelul tau -2.1extraradicalul operatiei de ordenul IV de ordenul 5  din 2^1024*64, 2.2 sau din 123123.
   Ce inseamna punctul 2. (conform stiintei actuale) iti explic inca odata tie in deosebi. De cite ori se va ridica numarul 2 la puterea numarului 2 , pentru ca rezultatul sa fie 2^1024*64.
2)  Super mare documentare, sa stau zile pe la biblioteci, sa intreb profesori, sau sa stau zile pe net nu am facuto. Am cautat definitia totus un anumit timp (pe net), dar mi se pare daca nu am uitat ca am pus cindva intrebarea pe forum.
    Cum am rationat eu (bine sau rau), aceasta nu este problema ta sau a lui electron (lasatii si pe altii sasi mai spuna parerile), ca de altfel numai voi faceti ca o mare parte a utilizatorilor sa se dezica de forum.
    Tu esti moderator (sau ce functie mai ai nustiu), apoi fati treaba ta, nu te pune in locul la administrator.

AlexandruLazar

Citat din: styhlll din Septembrie 18, 2011, 06:17:17 PM
Super mare documentare, sa stau zile pe la biblioteci, sa intreb profesori, sau sa stau zile pe net nu am facuto.

Da' măcar despre compunerea funcțiilor n-ai găsit nimica?

CitatCum am rationat eu (bine sau rau), aceasta nu este problema ta sau a lui electron (lasatii si pe altii sasi mai spuna parerile), ca de altfel numai voi faceti ca o mare parte a utilizatorilor sa se dezica de forum.
    Tu esti moderator (sau ce functie mai ai nustiu), apoi fati treaba ta, nu te pune in locul la administrator.

Nu sunt nici moderator, nici administrator, și nu țin minte să nu fi lăsat "și pe alții" să-și mai spună părerile. Dar din momentul în care le postezi, ar trebui să te aștepți ca toată lumea să își spună părerile, inclusiv eu sau electron.

styhlll

1) Imi dai raspuns la exercitiile pe care ti leam pus ?!
2) Tema compunerea functiilor nu am trecuto la scoala (si structurile algebrice), asa ca despre sensul lor nici idee nu am.

AlexandruLazar

Citat din: styhlll din Septembrie 18, 2011, 08:03:29 PM
2) Tema compunerea functiilor nu am trecuto la scoala (si structurile algebrice), asa ca despre sensul lor nici idee nu am.

Bun, atunci vorbim după ce termini clasa a XII-a.

zec

 Nu prea e utila aceasta operatie si faptul ca tu o pui sub semnul unei dimensiuni ar trebui justificata prin ce intelegi tu o operatie de dimensiune n lucru care de altfel e lipsit de fundament aici in prezentarea ta.Te ar ajuta mult sa cunosti algebra superioara pentru ca ea da fundamentele a ceea ce inseamna o operatie.

Electron

#12
Citat din: styhlll din Septembrie 18, 2011, 06:17:17 PM
   Cum am rationat eu (bine sau rau), aceasta nu este problema ta sau a lui electron (lasatii si pe altii sasi mai spuna parerile), ca de altfel numai voi faceti ca o mare parte a utilizatorilor sa se dezica de forum.
Consider ca e cazul sa-ti retragi aceste acuze, cerandu-ti scuzele de rigoare.

e-
Don't believe everything you think.

A.Mot-old

Citat din: styhlll din Septembrie 18, 2011, 04:00:39 PMCite operatii se mai cunosc in prezent, inafara de cele 7 pe care noi le cunoastem?Raspuns: O infinitate.
Eu stiu ca sunt patru operatii aritmetice.Pe baza acestor operatii aritmetice exista si alte operatii care sunt de fapt combinatii ale uneia sau alteia sau a tuturor acestor patru operatii aritmetice.
Definitia data de DEX:
"OPERÁȚIE, operații, s. f.-5. (Mat.) Procedeu prin care se obțin unul sau mai multe elemente ale unei mulțimi. ♦ Regulă după care se face un calcul sau se aplică o construcție matematică; executare a unui calcul. "
Ce operatii faci in cazul calculului unui radical de un anumit ordin sau in cazul calculului unei derivate sau a unui logaritm si etc.?
Adevărul Absolut Este Etern!

styhlll

Operaţii aritmetice:adunarea;scăderea;înmulţirea;împărţirea. Pe internet am vazut ca mai sunt si operatii algebrice.

Eu in text nu am spus ce fel de operatii sunt, pentru ca nu stiu structurile algebrice si le urasc tare.

Dar ce, inpultirea nu "provine" de la adunare? a*b, nu este altceva decit a de adunat cu a de b ori (sau invers, b de adunat cu b de a ori)?!

Eu am vrut sa amintesc (dar imi era  teama ca au sa arunce amus cu pietre in mine daca zic vreo greseala) ca toate operatiile extraputerii (de ordenul IV,V,VI,..); puterea; inmultirea nu sunt altceva decit "primitive" ale adunarii.

Nu am inteles deloc intrebarea ta. Tu ce ma intrebi, sa-ti  spun daca sunt algebrice sau aritmetice?! Sau ce?! Eu in text am scris, si asa cred, ca extraradicalurile,extralogaritmele, extraputerile sunt operatii noi. Repet, din cauza, ca apar multimi noi de numere, pe care nici o alta operatie din stiinta actuala nu le poate capata.

Ca sa pot vorbi pe tema asta mai riguros trebue sa stiu structurile algebrice.