Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic: 4-10 Octombrie 2011

Creat de Scientia, Septembrie 13, 2011, 10:19:58 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

Agenţia Spaţialǎ Românǎ, coordonatorul naţional al activitǎţilor din domeniul spaţial, invită toţi iubitorii spaţiului sǎ îşi aducǎ contribuţia la desfǎşurarea ediţiei din acest an a Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic.

Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic este o sǎrbǎtoare internaţionalǎ a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la îmbunǎtǎţirea condiţiei umane. Adunarea Generalǎ a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment sǎ aibǎ loc în fiecare  an între 4-10 Octombrie, sǎrbǎtorind astfel lansarea, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorǎrii spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guverneaza activitǎţile statelor în explorarea paşnica a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.

Ediţia din anul acesta a Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic are ca temǎ "50 de ani de zbor spatial cu echipaj uman", fiind dedicatǎ în primul rând profesorilor, elevilor şi studenţilor. Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic este, însǎ, deschisǎ participǎrii tuturor. Instituţii publice, firme, muzee, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sǎrbǎtori spaţiul.

În anul 2010, au avut loc peste 140 de evenimente în jumǎtate din judeţele României, plasând ţara noastrǎ pe primul loc în lume. Alǎturi de România, alte 62 de ţǎri din intreaga lume au participat la aceastǎ sǎrbǎtoare,  cu un total de 585 de evenimente la nivel mondial pentru anul 2010. Cele 142 de evenimente gǎzduite de ţara noastrǎ si coordonate de cǎtre Agenţia Spaţialǎ Românǎ reprezintă un sfert din totalul evenimentelor la nivel mondial, fǎcând din România liderul indisputabil al acestei ediţii. De la mic la mare, participanţii români s-au implicat în explorarea universului cu ochii minţii. Multe dintre evenimente au avut loc în mediul rural, mass-media naţionalǎ şi localǎ  implicandu-se în promovarea acestor evenimente în randul publicului. Evenimentele au fost  diverse, de la spectacole, proiecţii de filme, carnavaluri spaţiale, pânǎ la lansǎri de rachetomodele. Imaginaţia şi inventivitatea organizatorilor şi participanţilor s-au dovedit fǎrǎ limite, iar frumuseţea spaţiului cosmic şi entuziasmul participanţilor sunt o garanţie cǎ în România, o noua generaţie de oameni de ştiinţǎ se aflǎ în formare.

Şi în anul 2011, românii sunt aşteptaţi sǎ contribuie la sǎrbǎtorirea Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Agenţia Spaţialǎ Românǎ oferind diplome celor mai merituoşi organizatori.

Persoanele interesate de a organiza evenimente sunt invitate sǎ consulte siturile de internet naţionale - http://wswromania.blogspot.com/ - şi internaţionale - http://www.worldspaceweek.org/ ale Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului, sǎ înscrie oficial evenimentul pe care îl vor organiza la adresa http://www.worldspaceweek.org/new_event.php, şi sǎ trimitǎ ulterior un scurt raport şi imagini de la evenimente la adresa virgiliu.pop@rosa.ro. Logo-ul evenimentului poate fi descǎrcat de la adresa http://tinyurl.com/logowsw, iar organizatorii sunt invitaţi sǎ solicite, în limita disponibilitǎţii, câte un poster pentru promovarea evenimentului de la domnişoara cercetǎtor ştiintific Oana Neagu, oana.neagu@rosa.ro.

Mult succes,

Virgiliu Pop
Coordonator Naţional Delegat pentru Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic