Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

[1] Apa din cilindru in vid

Creat de Electron, Decembrie 04, 2007, 12:33:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Electron

Da, am auzit si eu de "camera cu bule" deoarece fotografiile obtinute cu ea sunt destul de usor de recunoscut. (Daca nu ma insel, pe manualele de clasa a XII-a pe coperta era o fotografie din asta. Acum nu stiu ce aspect au manualele de liceu... :D)

Din ce spui tu mai sus, inseamna ca de fapt starea de "presiune negativa" este instabila, si orice impuritate sau perturbatie poate produce "declansarea" fierberii. Sau inteleg eu gresit?

e-
Don't believe everything you think.

HarapAlb

Citat din: Electron din Decembrie 04, 2007, 12:33:40 PM
(pentru inceput neglijam fortele de adeziune a apei cu peretii camerei si cu pistonul, imaginati-va ca e un material special "uleios")

In experiment s-a presupus ca lichidul nu adera la peretii camerei si la piston. Daca trec din faza lichida in faza gazoasa suficiente molecule atunci pistonul va iesi pentru ca nu exista nici o forta care sa-l "traga inapoi".

Aderenta apei la piston am incercat sa-o includ in analiza facuta de mine. Luand in considerare aderenta la pereti am putea spune:  la o temperatura suficient de mica pistonul nu va iesi pentru ca numarul de molecule care trec in faza gazoasa este mic, dar la o temperatura mai mare ar putea avea loc destinderea daca trec multe molecule in faza gazoasa. Destinderea pistonui are loc cand se egaleaza forta de adeziune a apei si cea datorata diferentei de presiune de-o parte si de alta a pistonului.

ionut

   Starea de presiune negativa intr-adevar misca starea lichidului catre punctul de fierbere. Ce presiune trebuie exercitata totusi asupra apei noastre din cilindru nu prea stiu, dar cred ca una mare, mult mai mare decat o presiune atmosferica.
    Mi-a venit o idee de experiment practic, usor de facut. Se foloseste o seringa de ce marime doriti. Se trage apa in seringa, sa zicem pana la jumatate. Aveti grija sa nu ramana nici un pic de aer in seringa. Obturati gaura acului cu ceva (probabil si cu un deget merge). Apoi trageti de pistonul seringii spre exterior. Acum trebuie sa introducem cateva notiuni cantitative. Presiune negativa exercitata asupra lichidului o calculam cu formula P = F/S. Presupunem ca suprafata pistonului seringii are 1 cm patrat. Pentru a obtine presiunea negativa de 1 atmosfera (~100kPa ), echivalenta cu plasarea seringii in vid trebuie sa tragem de piston cu o forta de aproximativ 10 N, adica 1 Kgf. Orice persoana poate exercita usor aceasta forta si cred ca seringa rezista in aceste conditii.
   Incercati sa aplicati diferite forte asupra pistonului. Eu m-am jucat cand eram mai mic cu chestiile astea :). De fiecare data s-a stricat seringa, nu a fiert apa :).

Electron

HarapAlb, imi aduc aminte ca am discutat despre asta inainte, dar acum am inteles "un detaliu" nou, si anume ca, in interiorul lichidului, pana nu avem un centru de fierbere (mediu perfect omogen) si fara aer in interior, exista proprietatea de a rezista la "presiuni negative" care, din cate inteleg nu tine de adeziunea lichidului la pereti. (Daca acesta ar fi cazul, imagineaza-ti ca avem o pelicula subtire de molecule "lipite" de perete, si ca ele nu se vor misca de acolo, ceea ce lasa posibilitatea aparitiei centrilor de fierbere exclusiv in interiorul lichidului, ceea ce revine tot la proprietatile lichidului fara influenta peretilor lipiciosi sau nu).

Asta inteleg eu pana acum despre proprietatea de a suporta "presiune negativa", fenomen pentru care inca nu am gasit explicatia "fenomenologica" (sa zicem calitativa) fizica.

e-
Don't believe everything you think.