Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria vortex a materiei

Creat de Scientia, August 30, 2011, 04:53:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Scientia

Am primit de la dl. Tudor Vasile următorul articol, pe care-l prezentăm aici, pentru dezbatere:

"Încă din secolul al XVII-lea, René Descartes a conceput o teorie vortex pentru cosmologie, în încercarea de a explica mecanismul sistemului solar. Secolul al XX-lea reprezintă un salt calitativ în cunoaşterea ştiinţifică a realităţii obiective prin elaborarea modelului standard.

Modelul standard vorbeşte despre particulele elementare şi interacţiunile fundamentale ale materiei. Cunoaşterea realităţii obiective prin adevăruri relative care tind asimptotic către adevărul absolut, este un proces dialectic  complex de raportare a fiinţei umane la devenirea existenţei.

Elemente de gândire dialectică au apărut încă din antichitate, în special la unii filozofi greci (Heraclit din Efes, Platon, Aristotel), care au sesizat conexiunea universală a fenomenelor, mişcarea şi transformarea continuă a materiei, însă un merit deosebit îi revine lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel, personalitate a filozofiei clasice germane care a prezentat principiile şi categoriile generale ale devenirii existenţei.

Spre deosebire de metafizică, care prezintă prezintă obiectele realităţii fără legătură unele cu altele, imuabile, lipsite de contradicţii interne, dialectica ia în considerare diversitatea calitativă, interdependenţa şi interacţiunea sistemelor materiale, înţelegând demersul cognitiv din perspectiva unor legităţi fundamentale, exprimate concis prin unitatea şi opoziţia contrariilor, trecerea schimbărilor calitative în schimbări cantitative, precum şi negarea negaţiei.


Ce este teoria vortex a materiei?

Teoria vortex a materiei este o concepţie novatoare de tip configuraţional pentru structurarea materiei pe diverse nivele de organizare, prin abordarea dialectică a devenirii existenţei.  Se ştie că materia şi antimateria nu pot exista împreună, deoarece se anihilează reciproc, transformându-se în energie.

Conceptul de vortex are semnificaţia de punte de legătură între materia din Universul nostru şi antimateria din Universul complementar. Modelul vortex al devenirii existenţei este sugerat de teoremele lui Gauss pentru câmpul gravitaţional şi câmpul electric, care pun în evidenţă surse de tip convergent (puţuri) şi divergent (izvoare) pentru particule universale, al căror comportament poate fi descris riguros în cadrul mecanicii cuantice şi al teoriei relativităţii.

Referitor la legea atracţiei universale şi legea lui Coulomb, se poate demonstra teoretic şi verifica experimental că vortexurile convergente se atrag, iar cele divergente se resping prin forţe invers proporţionale cu pătratul distanţei dintre ele. Oricărei microparticule i se poate asocia un vortex simplu sau reprezintă o anumită configuraţie a acestora.

În cadrul teoriei vortex pot fi explicate fără dificultate structurile elementare şi interacţiunile fundamentale din Univers, existenţa antiparticulelor şi fenomenul de anihilare, relaţia lui Einstein dintre masă şi energie etc. Teoria vortex se poate aplica la câmpul electromagnetic pentru reformularea unitară a ecuaţiilor lui Maxwell. Un argument astronomic în favoarea teoriei propuse este evoluţia unor stele către stadiul de ,,black hole", un veritabil vortex care se manifestă la scară cosmică. Găurile de vierme, numite şi poduri Einstein-Rosen, reprezintă o extensie a găurilor negre, dincolo de raza Schwarzschild, a unor soluţii pentru ecuaţiile teoriei relativităţii generalizate. Ele sunt construcţii topologice care ,,leagă printr-o scurtătură" zone îndepărtate ale Universului. În teoria vortex, podurile Einstein-Rosen asigură schimbul succesiv de particule universale între Universul nostru şi Universul complementar. Un bilanţ pozitiv pentru schimbul global de particule universale prin vortexuri este cauza expansiunii Universului.

Dificultăţile de înţelegere intuitivă a realităţii obiective  pot fi depăşite la nivel abstract prin extinderea  teoriei relativităţii la evenimentele care se desfăşoară într-un spaţiu cvadridimensional dual, având în comun axa timpului, cu sens unic - din trecut, prin prezent, spre viitor (principiul cauzalităţii). Spre deosebire de materia structurată, cea nestructurată este omogenă şi izotropă, din cauza proceselor aleatoare de ciocnire dintre particulele universale.

Este bine de amintit că legile de conservare a unor mărimi fizice admit o abordare interesantă în cadrul mecanicii analitice, fiind intrinsec legate de omogenitatea şi izotropia spaţiului, precum şi de uniformitatea timpului, prin aşa-numitele operaţii de simetrie (translaţia în spaţiu, rotaţia spaţială, translaţia în timp). Conform teoremei lui Noether, într-un sistem izolat fiecărei operaţii de simetrie îi corespunde o lege de conservare a unei mărimi fizice. Spre exemplu, din invarianţa funcţiei lui Lagrange faţă de translaţiile infinitezimale în spaţiu, rotaţiile spaţiale infinitezimale  şi translaţiile infinitezimale în timp, rezultă legile de conservare ale impulsului mecanic, momentului cinetic, respectiv energiei mecanice totale.

Este o provocare tulburătoare pentru cercetarea teoretică să pună în evidenţă ansamblul complet al operaţiilor de simetrie care să justifice toate legile de conservare din microcosmos. Să nu se uite că dualitatea existenţei se manifestă şi prin raportul dintre materie şi un factor ideal activ denumit conştiinţă, capabil să reflecte  şi să transforme realitatea obiectivă.

Deschiderea teoriei vortex către interpretări filozofice este deosebit de permisivă, având ca punct de plecare ipoteza că orice entitate structurală sau informaţională  din Univers reprezintă o configuraţie de particule universale în continuă transformare, eventual se manifestă ca undă progresivă sau staţionară.

Referințe:
1. Vasile Tudor, The vortex theory of matter, Ad Astra;
2. Vasile Tudor, Teoria vortex a existenței, www.voxinventica.com"

Versiunea extinsă a articolului poate fi citită mai jos, în fişierul ataşat.

Electron

Citat din: Scientia din August 30, 2011, 04:53:57 PM
Conceptul de vortex are semnificaţia de punte de legătură între materia din Universul nostru şi antimateria din Universul complementar. Modelul vortex al devenirii existenţei este sugerat de teoremele lui Gauss pentru câmpul gravitaţional şi câmpul electric, care pun în evidenţă surse de tip convergent (puţuri) şi divergent (izvoare) pentru particule universale, al căror comportament poate fi descris riguros în cadrul mecanicii cuantice şi al teoriei relativităţii.
Care este definitia acestor "particule universale" ? Am inceput sa citesc fisierul atasat si sunt amintite peste tot, dar nu am gasit definitia lor.

e-
Don't believe everything you think.

protelisav

Particula universala este o particula primordiala cu masa de repaus nula, care se deplaseaza intre doua ciocniri aleatoare cosecutive cu viteza luminii in vid. Mai multe detalii despre proprietatile particulelor universale se pot afla din varianta extinsa a articolului prezentata in fisierul atasat. Va propun sa accesati link-ul "Teoria vortex a existentei".

Electron

Exista vreo metoda de detectie a acestor "particule universale" cu masa de repaus nula ?

e-
Don't believe everything you think.

protelisav

Particulele universale nu pot fi puse in evidenta pe cale experimentala, ci numai cofiguratiile acestora pe diverse nivele de organizare a materiei, de la particule elementare la structuri din macrocosmos si megacosmos. Altfel spus, particula universala este un concept teoretic a carui semnificatie este prezentata detaliat in "Teoria vortex a existentei". Este cunoscut ca, in procesul cognitiv ipotezele stiintifice au un rol esential, chiar si atunci cand pot fi verificate doar prin consecinte.

Electron

Ok, da-mi voie sa reformulez: Exista vreo metoda, directa sau indirecta, de a stabili daca aceste "particule universale" exista? O alta formulare ar fi: este ipoteza existentei acestor "particule universale" testabila?

e-

Don't believe everything you think.

protelisav

Se poate face o comparaţie între particulele universale şi gravitoni. Vă propun să reflectaţi la întrebarea retorică: oare gravitonul nu există pentru că nu a fost pus in evidenţă pe cale experimentală?  Pe Wikipedia se precizează: "Gravitonul este o particulă elementară ipotetică, particulă care, conform presupunerilor unor fizicieni, trebuie să intermedieze interacția gravitațională. Deși nu a fost detectată, prezența acestei particule se face simțită prin diverse modificări ale energiei cinetice, vitezei, a energiei de repaus a corpurilor asupra cărora interacționează direct sau indirect. Această particulă teoretic ar trebui să interacționeze cu orice altă particulă elementară neradiantă cunoscută, nu are masă staționară, iar spinul ei ar fi probabil egal cu 1 sau 2. O ințelegere completă a proprietăților acestei particule va fi furnizată probabil de cuantificarea Teoriei relativității generalizate a lui Albert Einstein".   

Teodor Sarbu

Fotonul este considerat particula care intermediaza actiunea cimpului electromagnetic. In mod similar s-a presupus, complet gresit dupa mine, ca exiata si o particula ipotetica gravitonul. Gresit, dupa mine, fara pretentii de originalitate, deoarece emisii de unde electromagnetice apar de exemplu la variatii a cimpului electromagnetic si nu numai, dar nu aparin cazul cimpului electrostatic sau magnetic constant.

AlexandruLazar

Citat din: protelisav din Septembrie 10, 2011, 09:12:50 PM
Se poate face o comparaţie între particulele universale şi gravitoni. Vă propun să reflectaţi la întrebarea retorică: oare gravitonul nu există pentru că nu a fost pus in evidenţă pe cale experimentală?  Pe Wikipedia se precizează: "Gravitonul este o particulă elementară ipotetică, particulă care, conform presupunerilor unor fizicieni, trebuie să intermedieze interacția gravitațională
.

Sublinierea îmi aparține :). Gravitonul este o particulă ipotetica. Nimeni nu știe dacă există sau nu. E un model matematic frumos, dar până nu va fi detectată o să fie doar un model matematic frumos.

CitatDeși nu a fost detectată, prezența acestei particule se face simțită prin diverse modificări ale energiei cinetice, vitezei, a energiei de repaus a corpurilor asupra cărora interacționează direct sau indirect.

Asta este o formulare cel puțin nefericită. Particula asta nu a fost detectată și este doar unul din modelele care explică respectivele fenomene.

Pe de altă parte, există metode prin care ea ar putea fi detectată -- constrângerile tehnice sunt foarte mari, dar se poate, și din câte știu (poate cineva care se pricepe mai bine la fizica particulelor ne poate lămuri) se lucrează din greu spre detectarea ei.

Electron

Citat din: protelisav din Septembrie 10, 2011, 09:12:50 PM
Se poate face o comparaţie între particulele universale şi gravitoni.
Care sunt alte asemanari intre cele doua categorii de particule, in afara de faptul ca sunt ipotetice? Faptul ca tu vorbesti in teoria ta de niste particule ipotetice care stau la baza tuturor celorlalte particule, in timp ce gravitonul este un caz particular de particula de intermediere a interactiunii unui camp, face comparatia ta sa nu fie utila. Daca nu se poate detecta ceva ce se afla la baza tuturor particulelor, atunci increderea in existenta a asa ceva este subreda de tot.

CitatVă propun să reflectaţi la întrebarea retorică: oare gravitonul nu există pentru că nu a fost pus in evidenţă pe cale experimentală?
Intrebarea asta nu are nici o relevanta, nici macar la nivel de intrebare retorica si asta pentru ca nu asa se pune problema.
Problema se pune daca putem sau nu, teoretic sau practic, decide ceva despre existenta acestor particule. Daca vrei o exprimare putin mai plastica, pana nu se gaseste o cale de testare a existentei acestor ipotetice particule universale, existenta lor este din familia epistemologieca a existentei Inorogului Roz Invizibil.

Am citit documetul atasat la inceputul acestei discutii si la un moment dat, spuneai ca "orice teorie nouă trebuie să se bazeze pe ipoteze verosimile, care trebuie să îndeplinească unele cerinţe: [...] să fie testabile, adică să dea naştere la enunţuri empirice verificabile în practică".

Indeplineste teoria ta acest criteriu, da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.

florin_try


Am o mica nedumerire, oare de ce nu isi posteaza d-nul Tudor Vasile singur teoriile pe forum, si ii pune pe cei de la scientia sa le posteze in locul lui? Cred ca nu e prima data.

protelisav

Consider ca forumul scientia este un cadru de emulatie intelactuala in care "criticile creatoare pertinente" sunt benefice pentru aflarea adevarului. Va propun sa reflactati la urmatoarele afirmatii:
- teoria vortex a materiei este o teorie dialectica  de tip configurational, avand orice structura, de la particule elementare, atomi si molecule, pana la sisteme planetare si galaxii, conceputa ca o  cofiguratie de vortex-uri, mai mult sau mai putin complexa, in care particulele universale se schimba permanent, prin tranzitia - intr-un sens sau celalalt - intre Universul nostru(format din materie) si Universul complementer(format din antimaterie). Se poate spune ca, in sens dialectic, chiar si dumneavoastra sunteti o configuratie unica, cu o anumita probabilitate in plan existential,  in care particulele universale se schimba permanent.  A fi sau a nu fi/ Aceasta-i intrebarea - ar spune genialul Shakespeare, daca ar mai trai. Este tulburator, dar si fascinant, nu-i asa...
- in prezent, chiar si marele accelerator de particule de la CERN nu poate asigura energia necesara punerii in evidenta a particulelor universale. Poate in perspectiva...
- cei interesati,  pot accesa link-ul "Teoria vortex a existentei" pentru   afla mai multe informatii despre validarea experimentala a teoriei propuse.

Electron

Citat din: protelisav din Septembrie 14, 2011, 04:48:59 PM
- in prezent, chiar si marele accelerator de particule de la CERN nu poate asigura energia necesara punerii in evidenta a particulelor universale. Poate in perspectiva...
La ce nivel de energie vor fi "vizibile" aceste particule universale? Ai calculat o valoare care, daca e atinsa, sa poata decide existenta acestor particule?

e-
Don't believe everything you think.

florin_try

 Pai asa zisa teorie prezentata in acel fisier atasat, nu e stiintific. Nu e de a fi aratat intr-un forum de stiinta, poate intr-un forum de mitologie/crap-ologie.

Pai nu stiu ce sa mai cred, probabil ca asa cum pisica mea nu va ajunge pianist celebru, asa si unele persoane nu vor putea niciodata sa scrie un articol stiintific.


protelisav

In teoria propusa, valoarea de prag a energiei necesare pentru inchiderea sau deschiderea unui vortex asociat unei particule elementare cu masa de repaus nenula se calculeaza cu celebra relatie a lui Einstein dintre masa si energie.