Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre lasere

Creat de Adi, Iunie 10, 2008, 07:17:44 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Arcul electric de la aparatele cu electroşocuri nu este un arc de joasă tensiune. Acolo ai tensiuni de la 50 kV în sus (dar cel mai adesea cam de la 150 kV în sus) astfel încât curentul de arc să nu fie atât de mare încât să provoace arsuri sau alte leziuni. Doare ca dracu pentru că provoacă contractii musculare dar nu pârleşte.

CitatPai as vrea un arc electric care sa nu se raceasca asa de repede in spatiu dar fara sa am o sursa de tensiune mare (sa fie suficienta o baterie Li-ion).

Eh, cine n-ar vrea :). Din păcate singura soluţie rezonabilă de a administra electroşocuri la distanţă sunt bazate fie pe lansarea unor electrozi mici la capătul unor fire, fie (ceva mai recent) pe un fel de gloanţe cu o sursă de tensiune inclusă, lansate cu viteză mică -- evident şi la distanţe mici (20-30 m).

mircea_p

Cred ca se face o confuzie aici intre arc electric si descarcare electrica in general.
Nu stiu daca vreunul din cazurile mentionate pana acum e arc electric propriuzis.
Nu orice descarcare electrica e arc electric. Arcul electric implica emisie termoelectrica de electroni din unul din electrozi, dupa cate imi aduc aminte.
O metoda de a initia arcul este de atine electrozii in contact la inceput pana cand punctul de contact devibn destul de fierbinte pentru a initia emisia termoelectronica.
Apoi electrozii se indeparteaza astfel incat curentul trece acum prin gazul ionizat de electronii emisi. Tensiunea poate fi mult mai mica decat cea necesara pentru strapungerea electrica a gazului. Curentul este de obicei destul de mare, la teniuni reduse. La o scanteie electrica e oarecum invers, tensiune mare si curent relativ redus.
Bineinteles, exista tot felul de alte regimuri de descarcare in gaz. Fizica descarcarilor e foarte interesanta si complexa. Pacat ca nu mai e la moda acum. In cursul de fizica plasmei de la Magurele se discuta destul de putin despre descarcarile in gaze.

AlexandruLazar

S-ar putea să fie într-adevăr o nepotrivire de termeni. Pentru mine (deci cu avertismentul de rigoare că asta e "inginereşte") arcul e orice fel de fenomen în care conducţia se face printr-un gaz ionizat. De regulă noi nu prea facem diferenţa între arc şi scânteie fiindcă în ultimă instanţă se întâmplă aproximativ acelaşi lucru. De-asta şi pentru lămpile cu descărcare în gaz, în foile de catalog găseşti nu curentul de descărcare ci... curentul de arc :).

Desigur că arcul electric se poate iniţia ţinând electrozii aproape până începe conducţia şi depărtându-i treptat. De-asta ziceam că termenul de breakdown voltage este impropriu, pentru că de fapt nu tensiunea e cea care caracterizează punctul de străpungere ci intensitatea câmpului electric ([tex]\mathbf{E}[/tex]). Dacă electrozii sunt suficient de apropiaţi, tensiunea poate fi foarte mică şi tot se produce un arc. Pentru un mediu cu rigiditatea dielectrică de 1 kV/cm, e nevoie de o tensiune de 1 kV între electrozi depărtaţi la 1 cm, 500 V pentru 0.5 mm, 250 V la 0.25 mm şi aşa mai departe.

Acum sigur, pentru a menţine arcul e necesar să existe o emisie termicică suficient de mare pentru a păstra gazul ionizat şi o sursă capabilă să menţină curentul de arc. De regulă dintr-o baterie mică nu se poate scoate efectiv un arc care să dureze mult, pentru că bateria nu "scoate" natural zeci sau sute de kV cât sunt între terminale. Într-adevăr, poate e mai potrivit să-i spunem scânteie :).

mircea_p

Citat din: AlexandruLazar din Ianuarie 01, 2011, 03:39:10 AM
Acum sigur, pentru a menţine arcul e necesar să existe o emisie termicică suficient de mare pentru a păstra gazul ionizat şi o sursă capabilă să menţină curentul de arc. De regulă dintr-o baterie mică nu se poate scoate efectiv un arc care să dureze mult, pentru că bateria nu "scoate" natural zeci sau sute de kV cât sunt între terminale. Într-adevăr, poate e mai potrivit să-i spunem scânteie :).
Tocmai ca in cazul unui arc propriuzis nu e nevoie de tensiuni mari. O baterie de masina (curent mare) sau chiar una de buzunar poate mentine un arc electric (mai mic).
Termenii se pot amesteca sau inversa dar fenomenul fizic numit arc (in cartile de fizica cel putin) e diferit de scanteie sau alte descarcari. Nu prea e cam acelasi lucru cu scanteia, nici din punct de vedere al fenomenelor.

In scanteie ionizarea gazului se produce datorita campului electric dupa cum ai mentionat. Emisia termoelectronica nu este necesara si nici nu apare de obicei. Distanta dintre electrozi la care e posibila o scanteie e corelata cu rigiditatea dielectrica, asa cum descrii in postul anterior.

In cazul arcului ionizarea se produce prin emisie termoelectronica din electrodul incalzit la incandescenta de curentul initial (cand electrozii sant in contact). Distanta dintre electrozi nu e corelata cu rigiditatea dielectrica a gazului. Se poate foarte bine mentine un arc de cativa centimetri in aer la tensiuni de doar cateva zeci de volti.

Sigur ca pot exista si combinatii sau cazuri intermediare.

Sudura electrica este un exemplu de arc propriuzis (in terminologia din fizica descarcarilor) .Ca urmare transformatorul de sudura este coborator de tensiune (si "crescator" de curent). Tensiunea folosita este sub 220 V iar curentii de ordinul sutelor de amperi. Arcul se poate mentine pana se termina electrodul chiar daca tensiunea este relativ redusa. Ca un exemplu de caz intermediar, unele aparate moderne de sudura contin si o sursa de inalta tensiune care este folosita doar la inceput, pentru a usura initierea arcului. Cei care au incercat sudura clasica cu arc (eu am avut ocazia la practica din liceu) stiu ca e nevoie de ceva practica pana obtii arcul ca lumea, fara sa ramana electrodul lipit de piesa de sudat.


AlexandruLazar

Ok, m-am mai documentat un pic. Într-adevăr, conform recomandărilor CEI ar trebui să se facă o diferenţă între un arc electric şi o scânteie pe criteriul emisiei termoelectronice. În practică, acolo unde se vede din context despre ce e vorba, s-ar părea că nu se face mereu diferenţa, dar riguros vorbind, ar trebui să se facă.

Deci... mulţumesc ;D.

mircea_p

#35
Cu placere.

Ce este CEI? E greu de gasit pe net fiind omonim cu cuvantul romanesc "cei".

PS. Am gasit pana la urma. Comisia electrotehnica internationala, da?







AlexandruLazar