Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Problema: care va fi viteza glontului?

<< < (2/3) > >>

Electron:

--- Citat din: florin_ din Iulie 22, 2011, 07:43:26 p.m. ---
--- Citat din: Electron din Iulie 22, 2011, 04:22:26 p.m. ---Nu se poate ca masina sa fie "un foton" (sau mai multi).

--- Terminare citat ---

De acord ca masina lui nu poate fi obiect cu masa, ci o particola fara masa de repaus, ce calatoreste la viteza maxima (i.e. foton or whatever).
--- Terminare citat ---
Dat fiind ca tu spui cu totul altceva decat spun eu, nu prea suntem de acord la acest punct. Eu nu admit ca o masina poate sa nu aiba masa, tu in schimb esti dispus sa faci aceasta "concesie".


--- Citat ---Singura situatie analoaga cu problema lui, imi pare a fi dezintegrarea unei particole fara masa (la exact viteza luminii, foton de exemplu) in particole cu masa (deci cu viteza subluminica).
--- Terminare citat ---
Eu nu gasesc analogia cu problema initiala. In ce spui tu nici macar nu se poate defini "viteza glontului fata de <<masina>> (fara masa de repaus)".


e-

florin_try:
whatever

Electron:

--- Citat din: florin_ din Iulie 22, 2011, 08:54:52 p.m. ---whatever

--- Terminare citat ---
Da, o atitudine intr-adevar "demna" de un forum dedicat stiintei...

e-

florin_try:
OK. Sorry for ... whatever ..
 
-----


Prin masina inteleg un foton, iar prin glont inteleg o particula ce poate fi formata prin dezintegrarea unui foton in pereche particola-antiparticola.

De acord ca nu poti defini viteza unui obiect cu masa fata de un foton, interesant insa e ca viteza fotonului din frameul inertial al unui obiect cu masa1 e bine definita.

------

Intrebarea cum a fost formulata initial mi-a amintit de o alta intrebare ce mi-am pus-o mai demult cind incercam sa imi imaginez un univers format doar dintr-un foton care la un "moment" dat se descompune in particule cu masa (subluminice).

------


 

morpheus:

--- Citat din: florin_ din Iulie 22, 2011, 03:10:30 p.m. ---Forma a doua a intrebarii e neinteresanta, se rezolva imediat cu compunerea relativista a vitezelor.

--- Terminare citat ---

Mie mi s-a parut mai interesant de dezbatut varianta reformulata pentru ca, pe de o parte, aceasta readucea discutia in .. Universul nostru, iar pe de alta pentru ca imi atrasese atentia raspunsul unuia dintre cititorii Q&A la varianta reformulata. Il citez, partial, mai jos:


--- Citat ---Reformularea intrebarii este pe cat de originala, pe atat de interesanta.

Din pacate este neconcludenta, pentru ca o data cu viteza, nu doar timpul variaza, ci si lungimea si masa.

Pe masura ce viteza lor creste, corpurile devin mai scurte si mai grele. La noua zecimi din viteza luminii, un etalon de un metru ar ajunge la lungimea de 0.44 metri, asa ca la 99.9% din viteza luminii masina ar fi de dimensiuni subatomice, iar vic n-ar putea s-o vada si nici s-o masoare (cu atat mai putin glontul) pentru ca nu l-ar lasa principiul de incertitudine din mecanica cuantica. Cu cat ar incerca vic sa vada masina (glontul) mai bine, cu atat ar pierde din `ochi` viteza. Si invers..

--- Terminare citat ---

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă