Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum sa calculam distanta pina la corpurile ceresti (de pe Pamint) cu creionul?

Creat de styhl, Mai 25, 2011, 10:28:59 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Se orientau după Soare, nu după stele. Făceau determinări în mai mulți ani succesiv, pentru a verifica ziua în care Soarele ajunge în poziția aparentă cea mai sudică sau cea mai nordică la ora amiezei, după care, fenomenul fiind periodic, era suficient să numere zilele dintre solstiții. E nevoie de răbdare dar cea mai avansată aparatură de care ai nevoie e un băț și vreme bună, ceea ce în țări ca Grecia sau Egipt chiar nu e o problemă.

Electron

Citat din: styhl din Iunie 05, 2011, 08:00:53 PM
    Electron, ma intreb, tu oare intelegi sensul logic- CE INSEAMNA UN FORUM (mai ales stiintific)???
Astepti cumva raspuns la o asemenea intrebare?

CitatIn sensu in care eu inteleg: pe forum se pun intrebari, propuneri (din mai multe domenii) la care orice participant are dreptul sa participe in dezbateri,sa-si expuna parerea si sa primeasca un raspuns.
Stai linistit, sunt perfect de acord cu modul tau de a intelege ce e acela un forum. Ce nu tolerez eu foarte tare este critica din ignoranta. Daca intelegi ce inseamna asta, atunci e bine.

CitatINSA, cum am mai mentionat mai demult, unii din voi moderatorii si alti useri, (in deosebi tu), percepi totul in alt mod (de parca ai fi un profesor  la scoala (dar nici asa), sau alceva nici nustiu cum sa mai spun).
Ti-as recomanda sa nu te mai lansezi in afirmatii de acest fel, atata timp cat nu ai ceva puteri paranormale prin care sa stii tu cum percep eu lucrurile. Lasa-ma pe mine sa ma desfasor asa cum cred eu de cuviinta, iar tu ocupa-te de intrebarile si parerile tale. Evita doar sa critici din ignoranta, ca nu cumva sa ma simt nevoit sa comentez, si astfel sa risc sa te ... deranjez din fabulatiile nesfarsite.


e-
Don't believe everything you think.

styhl

... Si mai stieau ei de an bisect?!
  Ok, cu soltitiu eu putin am uitat definitia, INSA timpul de masurare (se spune ca la amiaza), ameaza poate fi si la ora 12 si la ora 12.30 si la ora 12.01 si la ora 14.05, (dupa timpul nostru) - imi poti spune:
 Daca (spre exemplu) in solstitiul de vara sau facut masurarile la ora 13.00 in Syene, CUM au putut ei sti ca exact la ora 13.00 trebuesc efectuate masurarile in Alexandria (la anul viitor)?

styhl

     Eu critic din ignoranta,fabulez -haha  ;D ;D ;D.
Ti-am spus de o mie de ori, probabil, ca sunt aici din cauza ca nu imi sunt intelese unele lucruri, mai am ceva nou, interesant, insa aceasta din urma dupa cum am observat, pentru voi nu este absolut deloc interesant, bravo! Numai ca dupa cite observ, mai orice (timpenie) care apare pe la BBC, reviste stiintifice, sau ce mai sunt ; ce apar din tarile capitaliste le "inghititi", nici habar neavind ce este.
     Insa cu progresul (inovatii,descoperiri), in domeniul stiintific-sunteti la pamint. Bravo, cu asa mentalitate, puteti sa continuati mai departe.
     Mai priviti, mai atent, in ce mod unele tari, in deosebi SUA, ofera spatiu de expunere a orecarei idei ce apare. Acum comparati SUA-Romania. E mult  de vorbit pe tema aceasta, insa sa ai cu cine....

Electron

Citat din: styhl din Iunie 05, 2011, 08:30:45 PM
     Numai ca dupa cite observ, mai orice (timpenie) care apare pe la BBC, reviste stiintifice, sau ce mai sunt ; ce apar din tarile capitaliste le "inghititi", nici habar neavind ce este.
Ai cu ce sa-ti sustii aceste afirmatii, sau vorbesti in vant ca sa te afli in treaba?

CitatInsa cu progresul (inovatii,descoperiri), in domeniul stiintific-sunteti la pamint.
Poftim? Cine esti dumneata sa emiti asemenea judecati fata de participantii la acest forum? Chiar nu ai pic de rusine?


e-
Don't believe everything you think.

mircea_p

Citat din: styhl din Iunie 05, 2011, 08:14:16 PM
... Si mai stieau ei de an bisect?!
  Ok, cu soltitiu eu putin am uitat definitia, INSA timpul de masurare (se spune ca la amiaza), ameaza poate fi si la ora 12 si la ora 12.30 si la ora 12.01 si la ora 14.05, (dupa timpul nostru) - imi poti spune:
 Daca (spre exemplu) in solstitiul de vara sau facut masurarile la ora 13.00 in Syene, CUM au putut ei sti ca exact la ora 13.00 trebuesc efectuate masurarile in Alexandria (la anul viitor)?
OK, daca nu ar fi posibilitatea ca unele neintelegeri sa provina din nestapanirea limba as zice ca nu merita efortul, dat fiind dispretul aratat pentru interlocutori, dublat (sau cauzat) de o ignoranta adanca a celor mai elemenatre notiuni despre care ai pretentia sa emiti judecati.

Poate nu ai inteles ce inseamna amiaza si cum se determina ea, in contextul problemei de fata.
Daca se urmareste drumul soarelui pe cer de dimineata pana seara, se observa ca inaltimea soarelui deasupra orizontului (numita elevatie sau altitudine) creste de la zero (la rasarit)  pana  la o valoare maxima si apoi scade din nou la zero (la apus). Momentul cand inaltimea soarelui e maxima este amiaza. In acel moment soarele taie meridianul locului si este in directia sud pentru observatorii din emisfera nordica.
Dupa cum vezi nu e nevoie de ceas pentru a sti cand e amiaza si in plus amiaza e un moment precis, nu e ceva intre 12 si 1:30.
In termenii umbrei unui bat vertical, amiaza corespunde lungimii minime a umbrei.
Unghiul razelor de soare se poate calcula daca stii inaltimea batului si lungimea umbrei.

Daca repeti masuratorile de elevatie descrise si notezi elevatia soarelui la amiaza (deci elevatia maxima din ziua respectiva) timp de multe zile vei observa o variatie periodica. Perioada este de aproximativ 365 zile.
Cand elevatia la amiaza are valoarea maxima posibila este solstitiul de vara. Cand elevatia are valoarea minima este solstitiul de iarna.
La mijlocul fiecarui interval dintre solstitii sant punctele numite echinoctii.
Ziua solstitiului se poate si ea determina pe baza lungimii umbrei. Umbra are lungimea cea mai mica posibila, nu numai pentru ziua respectiva dar pentru orice alta zi.  De fapt ceasurile solare folosite in antichitate si evul mediu aveau toate chestiile astea  luate in considerare.  Aveau trasate mai multe seturi de gradatii, pentru diferite perioade din an.
Cat este aceasta elevatie a soarelui la solstitiu? Depinde de latitudine. La polul Nord Soarele urca maxim 23.5  grade deasupra orizontului Pe masura ce cobori spre Ecuator inaltimea creste pana ajunge la 90 de grade. Cand se intampla asta, ai ajuns pe tropic. Aici o data pe an, la solstitiul de vara, soarele ajunge la o elevatie de 90 de grade, adica e chiar deasupra capului si deci razele soarelui sant verticale.
Syena este in apropiere de tropic.

Masuratoarea este facuta la solstitiu si la amiaza tocmai pentru a elimina nevoia de a masura simultan.
Solstitiul asigura ca Pamantul e in aceasi pozitie pe orbita, in raport cu Soarele, pentru ambele masuratori. Amiaza asigura ca ambele locatii erau in aceasi pozitie in raport cu rotatia in jurul axei.

Daca cele doua locatii nu sant pe acelasi meridian sigur ca trebuie facute mici corectii, dar probbail neglijabile in raport cu eroarea de masurare a distantei dintre orase si de masurare a unghiului.