Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

7900 de profesori romani in prima comunitate online a scolilor din Europa

Creat de Scientia, August 02, 2011, 09:59:19 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

eTwinning. Despre comunitatea școlilor din Europa

În epoca socializării, școlile din Europa se conectează și colaborează în prima comunitate online menită să sprijine parteneriatele între profesori și elevi de pe întregul continent. Cu peste 130.000 de membri dintre care peste 7900 din România, peste 5000 de inițiative active și o platformă dedicată de comunicare, colaborare și realizare de proiecte comune, eTwinning este cel mai motivant și creativ spațiu de dezvoltare profesională și interculturală consacrat cadrelor didactice și elevilor din învățământul preuniversitar din Europa.

eTwinning inseamnă, simplu, colaborare. Este un univers de experiențe care unesc elevi și cadre didactice din întreaga Europă, depăşind zidurile claselor şi anulând distanţele, grație posibilităților pe care le oferă tehnologia informației.
Departe de perspectiva unui volum imens de muncă și a eforturilor adesea nerecunoscute, ca în alte cazuri, în eTwinning lucrurile se întâmplă ușor și frumos. Așa cum trebuie. Parte componentă a Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii - Componenta Comenius, această comunitate online a școlilor din Europa aduce împreună elevi și cadre didactice şi le oferă un spațiu simplu de folosit, sigur și flexibil pentru ca ei să poată colabora, să se cunoască, să învețe unii despre ceilalți si să crească cetățeni ai Europei.

De când și cum eTwinning?
eTwinning a fost lansat în 2005,  în cadrul unei conferințe europene de amploare, ca un program distinct al Comisiei Europene. Intr-un timp destul de scurt, 100.000 de cadre didactice din Europa s-au înscris pe portalul etwinning.net - un număr impresionant, care a susținut eforturile ulterioare de promovare și de creștere a comunității. Din 2007, eTwinning este parte a Componentei Comenius. De multe ori, însă, eTwinning a fost descoperit întâmplător de profesori, în căutările lor pe Internet, pentru a găsi recomandări sau soluții de schimbarei și de îmbunătățirie a procesului educațional - de la dezvoltare profesională, inovare și optimizare a metodelor didactice până la o mai bună relaționare cu elevii și între elevi.

Cine face parte din eTwinning?
Pentru cadrele didactice înscrise în comunitate, eTwinning înseamnă OPORTUNITATE  ȘI DESCHIDERE în toate sensurile: perfecționare profesională, contactul permanent cu alte culturi și, de-aici, beneficii legate de exersarea limbilor străine in contexte reale, de schimbul de experiență, valori și strategii didactice cu colegi profesori din Europa, lărgirea ariei de expertiză prin diversitatea domeniilor în care se derulează proiectele pe care le coordonează. În plus, înseamnă recunoaștere adusă eforturilor depuse și rezultatelor obţinute, sesiuni de training și comunicare constantă cu alte cadre didactice cu interese și preocupări similare. Dar, mai ales, eTwinning ne arată noi moduri de a relaţiona cu elevii, cu partenerii de proiect.

Pentru elevi, eTwinning este aventură, lucru în echipă, descoperiri și colegi din toată Europa, ocazia de a-şi dezvolta şi arăta noi aptitudini, de a folosi creativ instrumentele digitale care fac parte din lumea lor de zi-cu-zi. În acest univers, profesorii le sunt prieteni și colaboratori, materiile  - aride uneori - devin jocuri și proiecte, în special datorită modului de lucru și nenumăratelor posibilități care depășesc combinația clasică de pix și hârtie. Nu este vorba despre alt grad de dificultate pentru că un proiect eTwinning nu este deloc o sarcină ușoară, este însă o provocare în care toți elevii participă cu motivaţie și învață împreună şi unii de la alţii. eTwinning e un altfel de școală- şcoala 2.0.

Cum accesezi eTwinning?
În România, peste 7900 de cadre didactice sunt inscrise în comunitate și s-au implicat în peste 3500 de proiecte derulate în parteneriat cu profesori și elevi ai școlilor din toată Europa.
Pe eTwinning ajungi dupa câțiva pași simpli:
1. Intră în contact cu rețeaua! Răsfoiește portalul ca să afli mai multe despre proiectele și colegii înregistrați, școala ta ar putea să fie deja înscrisă pe platformă! Află ce oportunități de dezvoltare profesională poți să accesezi și descoperă exemple de proiecte de succes sau kit-uri de activităţi care să te inspire. Și dacă mai sunt întrebări, contactează Centrul Național din România. TEHNE - Centrul pentru Inovare în Educație, în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației, coordonează programul în țara noastră și îți oferă asistența necesară.
2. Înregistrează-te! E pasul în care te invităm să vorbești despre tine și experiența de cadru didactic, preferințele în dezvoltarea de proiecte - domenii de interes, experienţă, limba de lucru în care doreşti să desfăşori proiecte etc. Dacă școala ta nu este deja înscrisă pe platformă, tot în acest pas poți crea profilul instituției.
3. Încearcă eTwinning! Explorează oportunitățile de parteneriat cu alte școli din Europa, idei de potențiale proiecte și toate posibilitățile pe care le oferă în general noile tehnologii în orice experiență educațională. Comunică şi colaborează cu colegi din alte ţări, folosind instrumentele puse la dispoziţia cadrelor didactice, care fac ca eTwinning să treacă dincolo de  stadiul proiectelor școlare și să devină o adevărată comunitate virtuală.
De-aici încolo începe aventura: proiecte create și susținute cu succes, recunoaștere la nivel naţional şi chiar european, lecții personale și profesionale și perspective mereu noi și interesante de dezvoltare.

eTwinning oficial
eTwinning este o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată în 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind peste 130.000 de cadre didactice din peste 86.000 de şcoli. În România, acţiunea eTwinning este coordonată de Centrul pentru Inovare în Educaţie - TEHNE (www.tehne.ro), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (www.ise.ro)