Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce este energia?

Creat de mercur, Iunie 15, 2011, 09:08:00 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Eugen7

Citat din: Udar din Mai 23, 2012, 06:51:09 PM
Conform DEX online:"ENERGÍE, energii, s. f. 1. Capacitate a unui sistem (fizic) de a efectua lucru mecanic în trecerea dintr-o stare în altă stare dată."
Trebuie definit termenul "energie" in functie de domeniul unde este utilizat (caci are semnificatii diferite in stiinta, filozofie etc)

Cuvântul energie provine din limba greacă veche, ενέργεια (energhia) care înseamnă activitate şi este format din doi termeni, "εν" având semnificaţia "în" şi "έργον" având semnificaţia ,,lucru". În sensul folosit în fizică, sau, mai general, în ştiinţă, ,,energia" înseamnă ,,potenţialul care determină schimbări".

Materia este caracterizată prin două mărimi fundamentale: masa şi energia. Masa este măsura inerţiei şi a gravitaţiei, iar energia este măsura scalară a mişcării materiei.
Astfel, energia şi masa nu sunt două lucruri total diferite (precum focul şi apa spre exemplu), ci  sunt  două forme de manifestare (prezentare) ale aceluiaşi lucru, respectiv materia, aşa cum spre exemplu, aburul şi gheaţa sunt stări de agregare (moduri de prezentare) ale aceleiaşi substanţe, respectiv apa. Conform relaţiei dintre masă şi energie a lui Einstein, oricărei forme de energie a unui sistem fizic îi corespunde o masă inertă a sistemului.

Relaţia E=mc² poate fi, deci, folosită pentru a calcula câtă energie  s-ar produce dacă o cantitate de materie ar fi convertită în radiaţie (care transportă energia) electromagnetică. Spre exemplu, masa materiei convertită în energie în cazul bombei de la Hiroşima a fost mai mică decât 30 grame. (Conform relaţiei lui Einstein, energia unui gram de materie este de 10^14 Joule).

Din punctul de vedere al fizicii, materia este sub formă de substanţă (caracterizată prin masă) sau câmp (caracterizat prin energie). Trăsăturile caracteristice care definesc materia sunt: masa, necesarul de spaţiu, structura internă şi energia termică internă a materiei. Masa se defineşte drept acea mărime măsurabilă ce determină cantitatea de substanţă conţinută într-un corp sau particulă, determinabilă la nivel macroscopic şi măsurată, de asemenea, macroscopic.

Spre deosebire de masă, conceptul de ,,câmp" este cu siguranţă unul destul de abstract, întrucât nu are nici măcar masă şi poate să nu existe deloc în materie. În ciuda aspectului abstract, putem da un exemplu destul de practic, cu care majoritatea dintre noi suntem familiarizaţi: magneţii. Deşi, aparent nu există nici o legătură directă între două bucăţi separate de magnet, există cu siguranţă o forţă de atracţie sau de respingere în funcţie de orientarea lor relativă. Această ,,forţă" nu are nici culoare, nici masă, nici miros, iar dacă nu am observa interacţiunile dintre ei, nici nu am şti că există. În cadrul fizicii, interacţiunile ce au loc în spaţiul dintre magneţi poartă numele de câmpuri magnetice. Dacă plasăm pilitură de fier în jurul unui magnet, putem observa (re)orientarea acesteia în jurul liniilor de câmp; în acest fel putem avea o indicaţie vizuală a prezenţei câmpului magnetic. Din experienţa de zi cu zi suntem familiarizaţi şi cu câmpurile electrice. Un exemplu este electricitatea statică ce explică modul în care materiale precum sticla şi mătasea se atrag după ce au fost în prealabil frecate una de cealaltă. Fizicienii includ aceste interacţiuni în domeniul câmpurilor electrice generate de două corpuri ca rezultat al dezechilibrului de electroni dintre ele. Este suficient să spunem că prezenţa unei diferenţe de potenţial (tensiuni) între două puncte duce la apariţia unui câmp electric în spaţiul liber dintre acestea.

Câmpurile au două caracteristici principale: forţa şi fluxul. Forţa reprezintă cantitatea de împingere pe care un câmp îl exercită la o anumită distanţă, iar fluxul reprezintă cantitatea totală, sau efectul câmpului prin spaţiu. Forţa şi fluxul câmpului sunt aproximativ similare tensiunii (împingere) şi curentului (curgere) printr-un conductor. Fluxul unui câmp poate întâmpina rezistenţă în spaţiu precum un curent întâmpină rezistenţă într-un conductor.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

puriu

  Energia este un atribut esential al materiei, la fel ca si masa. Intre cele doua marimi fizice exista celebra relatie a lui Einstein. Energia are doua forme: energie reala si energie potentiala. Energia reala este cea care se transforma in alta forma de energie in momentul observatiei (lucrul mecanic, energia unui generator sau a unui consumator electric, etc.).  Energia unei unde electromagnetice este potentiala, dar in momentul absorbtiei de catre un corp este energie reala. Energia cinetica a unui corp aruncat in sus este reala si se transforma in energie mecanica potentiala (gravitationala), dupa care situatia se inverseaza.
Energia cinetica a unui satelit artificial este potentiala si se va transforma in caldura la franarea in atmosfera. Energia se transfera, se transforma, dar nu se creeaza  si nu se pierde.
  O alta calitate a energiei este relativitatea acesteia. Energia cinetica a unui corp depinde de viteza reperului fata de care masor viteza acestuia. Energia potentiala gravitationala depinde, la fel, de reperul fata de care masor inaltimea. Exista si energii absolute. Miscarea de rotatie are loc in raport cu intregul univers, astfel incat energia de rotatie a unui corp nu mai depide de un sistem de referinta. O particula ce se deplaseaza cu viteza luminii fata de un reper se deplaseaza cu aceeasi viteza fata de orice alt reper in miscare fata de primul, deci are o energie invariabila. Situatia se complica si mai mult daca consideram variatia masei unui corp cu viteza sa fata de un reper. Energia necesara accelerarii unui corp se transforma simultan atat intr-o crestere a vitezei cat si intr-o crestere a masei corpului. Reciproc, o parte a masei corpului se poate transforma in energie.

Electron

Citat din: puriu din Iunie 23, 2012, 03:58:47 PM
[...] Exista si energii absolute. [...] O particula ce se deplaseaza cu viteza luminii fata de un reper se deplaseaza cu aceeasi viteza fata de orice alt reper in miscare fata de primul, deci are o energie invariabila. [...]
Daca restul sunt doar exprimari neriguroase, asta e ceva ce nu pot sa nu comentez, pentru ca e grav de tot. Tu stii cum se defineste energia "particulelor care se deplaseaza cu viteza luminii" ?

e-
Don't believe everything you think.