Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Geologie si stiinte planetare

Vom putea prezice cutremurele?

(1/2) > >>

Adi:
http://www.europafm.ro/stiri/stiinta/detalii.html?showStiri=17143

Adi:
Si Adevarul anunta ca inainte de a avea loc, cutremurele lasa urme electromagnetice in atmosfera pe care sateliti le vor detecta.

http://www.adevarul.ro/articole/satelitii-terrei-pot-prevesti-cutremurele/354744

ionut:
    Buna,

     Mi se pare interesant. Dar nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu se spune cu cat timp inainte se pot face predictii. Momentan exista o infrastructura care permite detectia unui cutremur cu cateva secunde (poate un minut) inainte dar ele sunt folosite doar pentru oprirea unor centrale nucleare, retele de gaze etc. Predictiile ce depasesc aceasta limita temporala tin de calcule statistice si nu le-as baga in seama decat pentru strategii de prevenire a daunelor produse de cutremure pe termen lung.

ccipp:
A prezice un cutremur care depinde de procese care au loc la scara temporala de ordinul secundelor este ca si cum ai incerca sa prezici fulgerele, adica fara sens si fara aplicabilitate practica.

mircea_p:
Cutremurul poate dura cateva secunde dar procesele care duc la conditiile favorabile cutremurului sant de lunga durata.
Depinde ce se intelege prin "prezicere". Faptul ca un cutremur se va produce in urmatorii cativa ani cu probabilitate de 90% sau faptul ca va avea loc un cutremur pe 7 martie la ora 8:05 seara.
Daca e vorba de al doilea caz, cred ca nu vorba de prezicere in sensul strict ci mai degraba de detectarea unor fenomene imediat premergatoare.
La fel cum ai zice ca "ai prezis" un incendiu intr-o cladire pe baza fumului care iese prin crapaturi.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă