Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Vom putea prezice cutremurele?

Creat de Adi, Iunie 08, 2008, 05:59:10 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.


Adi

Si Adevarul anunta ca inainte de a avea loc, cutremurele lasa urme electromagnetice in atmosfera pe care sateliti le vor detecta.

http://www.adevarul.ro/articole/satelitii-terrei-pot-prevesti-cutremurele/354744
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

    Buna,

     Mi se pare interesant. Dar nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu se spune cu cat timp inainte se pot face predictii. Momentan exista o infrastructura care permite detectia unui cutremur cu cateva secunde (poate un minut) inainte dar ele sunt folosite doar pentru oprirea unor centrale nucleare, retele de gaze etc. Predictiile ce depasesc aceasta limita temporala tin de calcule statistice si nu le-as baga in seama decat pentru strategii de prevenire a daunelor produse de cutremure pe termen lung.

ccipp

A prezice un cutremur care depinde de procese care au loc la scara temporala de ordinul secundelor este ca si cum ai incerca sa prezici fulgerele, adica fara sens si fara aplicabilitate practica.

mircea_p

Cutremurul poate dura cateva secunde dar procesele care duc la conditiile favorabile cutremurului sant de lunga durata.
Depinde ce se intelege prin "prezicere". Faptul ca un cutremur se va produce in urmatorii cativa ani cu probabilitate de 90% sau faptul ca va avea loc un cutremur pe 7 martie la ora 8:05 seara.
Daca e vorba de al doilea caz, cred ca nu vorba de prezicere in sensul strict ci mai degraba de detectarea unor fenomene imediat premergatoare.
La fel cum ai zice ca "ai prezis" un incendiu intr-o cladire pe baza fumului care iese prin crapaturi.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ccipp

Citat din: mircea_p din Octombrie 08, 2009, 05:24:48 PM
Cutremurul poate dura cateva secunde dar procesele care duc la conditiile favorabile cutremurului sant de lunga durata.
Ca de exemplu? Ce stii despre cum se produce un cutremur de zici ca ceea ce numesti conditii favorabile sunt de lunga durata?

Adrian111

ccipp doar cutremurul nu e ceva spontan, in majoritatea cazurilor au loc intensificari ale activitatei lavei aflate in zona data, deasemenea se inregistreaza si o anumita periodicitatea intre cutemurele produse in acea zona. Si in mod normal din cite stiu eu inaintea unor cutremur de proportii sunt replici seismice de intensitatea redusa. Orcum cred ca va avea o marja de eroare destul de mare.

ciprian_sa

Nu prea știu ce vrei să spui cu "intensificari ale activitatei lavei aflate in zona data". Termenul lavă se folosește stric legătură cu vulcanii. Într-adevăr, există o categorie de cutremure care preced/însoțesc/urmează erupțiile vulcanice, însă sunt cu totul subordonate ca număr. Un contra-exemplu ar fi zona Memphis-Nashville, în SUA, a doua ca risc seismic, după perimetrul faliei San-Andreas. Cutremurele din Tennessee sunt cauzate de stresul indus de volumul mare de sedimente care s-au acumulat în bazinul Mississippi în decursul timpului (milioane de ani). Cutremurele din zona Baja California- San Andreas sunt cauzate prea puțin de activitățile "lavei" din zona de subducție adiacentă cît de acumulările (și eliberările) stresului de-a lungul sistemelor de falii din vestul US.
Cît despre periodicitate, e greu de spus dacă intr-adevăr există sau e doar un artefact al rezulatelor analizelor spectrale (time series analysis). Dacă vrei să te lămurești în legatură cu acest subiect, îți recomand să începi lu articolele publicate de James Dolan ( http://college.usc.edu/cf/faculty-and-staff/faculty.cfm?pid=1003211 ), iar un exemplu elegant de analiză a periodicității cutremurelor îl găsești aici: http://geology.geoscienceworld.org/cgi/content/full/35/9/855 .
Dacă nu reușești să accesezi articolele, dă-mi de știre și ți le tirmit pe mail.

Adrian111

nu le pot accesa ciprian trimitele te rog.
Multumesc anticipat.