Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fermentatia vinului

Creat de a.denisa, Mai 24, 2011, 05:18:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

a.denisa

Un butoi de 200 l must de struguri cu densitatea 1,1 gr/cm cub, are concentratia de 25% glucoză (C6H12O6) si a fermentat 60% din cantitatea de glucoza.
Care va fi masa CO2 in kg?
Care va fi volumul de CO2 degajat la 20 grade C si o atm(in m cub)
Care va fi concentratia in procente masice a alcoolului in vinul rezultat?


C6H12O6 ---> 2CO2 + 2C2H5OH

200l= 200/1000= 0,2 dm cub
densitatea = m/V =>  m=0,22(must total)
c=md/ms*100 => ms = c*md/100= 0,055(glucoza totala)
m glucoza fermentata= 60/100 * 0,055= 0,033(glucoza fermentata)
si m-am blocat! orice calcul fac, nu-mi da corect CO2. Ajutor va rog!

Anca

#1
E usor. Ai gresit inca din prima.
1L = 1dm3(decimetru cub) = 1000cm3 (centimetri cubi).
Spor!

A si inca ceva: ms=(md*100)/c.  ;)