Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Completare la cuantine versus quarcuri.  (Citit de 2437 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Teodor Sarbu

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 409
 • Popularitate: +18/-65
Completare la cuantine versus quarcuri.
« : Mai 11, 2011, 07:04:05 p.m. »
   COMPLETARE LA CUANTINE VERSUS QUARCURI

Ce observăm în natură? Cu cât trecem de la particule, la atomi, la molecule şi aşa mai departe, cu atât materia este tot mai complexă, culminând cu diversele forme de viaţă. Acesta este un argument în plus pentru aceea că la nivelul de jos, cel al particulelor elementare, totul este tot mai simplu. Deci teoria quarcurilor pleacă de la electron, proton, neutron, cuanta de lumină şi neutrino (particule stabile) şi ajunge la 6 tipuri de quarcuri, un bozon Y, doi bozoni W, opt gluoni şi un bozon Higgs. Atenţie, nici într-un caz nici în altul nu am enumerat şi antiparticulele respective. Nu am enumerat şi particulele elementare instabile şi care în final de dezintegrează în particule elementare stabile.

                                                        Teodor Sârbu

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11298
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Răspuns: Completare la cuantine versus quarcuri.
« Răspuns #1 : Mai 11, 2011, 07:41:52 p.m. »
   COMPLETARE LA CUANTINE VERSUS QUARCURI

Ce observăm în natură? Cu cât trecem de la particule, la atomi, la molecule şi aşa mai departe, cu atât materia este tot mai complexă, culminând cu diversele forme de viaţă. Acesta este un argument în plus pentru aceea că la nivelul de jos, cel al particulelor elementare, totul este tot mai simplu.

Corect.


Deci teoria quarcurilor pleacă de la electron, proton, neutron, cuanta de lumină şi neutrino (particule stabile)

Prima observatie: tu se pare ca numesti "teoria quarcurilor" ceea ce este de fapt teoria particulelor elementare. In fizica teoria quarcurilor se refera doar la teoria quarcurilor (adica Quantum ChromoDynamics).

A doua observatie: neutronul nu este particula stabila, ci se descompune intr-un proton, electron si un antineutrino.

şi ajunge la 6 tipuri de quarcuri, un bozon Y, doi bozoni W, opt gluoni şi un bozon Higgs.

Gresit. Teoria nu pleaca de la protoni, neutroni si ajunge la quarcuri. Dimpotriva, pleaca de la particulele elementare (quarcuri, electroni, bosoni W, Z, neutrino, bosoni, etc) si explica cum se formeaza particulele compuse precum protonii si neutronii.

De asemenea, nu exista un boyon Y, cred ca te referi la un boson Z.

Atenţie, nici într-un caz nici în altul nu am enumerat şi antiparticulele respective. Nu am enumerat şi particulele elementare instabile şi care în final de dezintegrează în particule elementare stabile.

                                                        Teodor Sârbu

Da, exista cateva duzini de particule elementare. Ar fi si mai elegant ca o parte din ele sa fie de fapt particule compuse, iar experimentatorii cauta dovezi in acest sens si teoreticienii construiesc teorii in acest sens. Deocamdata, asta e situatia la zi a stiintei.
[/quote]
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Offline Teodor Sarbu

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 409
 • Popularitate: +18/-65
Răspuns: Completare la cuantine versus quarcuri.
« Răspuns #2 : Mai 11, 2011, 08:16:00 p.m. »
Cred ca am aratat foarte clar ideia din articol. Cu cit trecem, in sus, adica la forme mai complexe, atomi molecule etc. de la nucleoni, electroni, cuante de lumina etc. materia este tot mai complexa. Coborind sub acest nivel (nucleoni etc.) materia nu poate fi din nou tot mai complexa. Nu trebuie sa avem un dialog al surzilor, daca mai poate fi numit dialog. Nu voi accepta niciodata o idee, o teorie care nu ma convinge, indiferent cui ii apartine. Nu am facut-o niciodata si nu o fac nici acum.