Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Cum demonstram ca Universul este plat?

<< < (2/12) > >>

A.Mot-old:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 06, 2011, 09:54:07 a.m. ---Pornind de la Teoria Big Bang, consider ca ipoteza unui Univers finit dar fara limite spatio-temporale, este plauzibila. Astfel, liniile de spatiu-timp sunt inchise si nu se poate "iesi" din univers (nu putem vorbi de spatiu si timp in afara universului). Rezolvarea ipotezei lui Poincare de catre matematicialul grigori Perelman in 2006 vine in sprijinul acestei afirmatii, anume ca universul multidimensional este inchis (nu se poate iesi din el) fiind asemanator cu o sfera (in 3 dimnesiuni spatiale).

Se poate face o analogie intre suprafata bidimensionala a Pamantului si forma sferica a acestuia, si univers. Asa cum suprafata bidimesionala a Pamantului este finita (liniile spatiale sunt inchise) dar fara limite (spatiale, in sensul ca nu exita vreo "margine" unde sa se "termine" spatiul), asa si universul multidimesional este finit in spatiu-timp dar fara limite spatio-temporale, iar forma lui este "asemanatoare" cu o sfera (multidimesionala).

--- Terminare citat ---
Eu cred ca universul este infinit in spatiu si timp inca de cand a aparut.Este adevarat ca inainte de aparitia universului era din todeauna doar o energie infinit de mare si un spatiu infinit de mare deci universul este mai tanar decat energia infinita si decat spatiul infinit........evident dintr-un spatiu infinit nu se poate iesi nici macar cu viteza luminii......

AlexandruLazar:
O să te las să descoperi singur contradicția logică din răspunsul tău în timp ce îl așteptăm pe Eugen7 să ne mai explice câte ceva. Eu unul nu știu mare lucru despre teorema lui Poincare (fosta ipoteza  ;D).

Eugen7:

--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 07, 2011, 06:11:51 a.m. ---Cred că termenul folosit în topologie este "nemărginit", nu "fără limite"
--- Terminare citat ---
Consider ca termenii sunt sinonimi, intrucat margine sau limita desemneaza acelasi concept.

margine - MÁRGINE, margini, s.f. 1. Loc unde se termină o suprafaţă; extremitate, capăt al unei suprafeţe. ♢ Loc. adj. şi adv. Fără (de) margini = nesfârşit, infinit; imens. ♦ Spec. Hotar, frontieră. ♦ Spec. Periferie. ♦ Spec. Mal, ţărm. 2. Circumferinţă a gurii unei gropi sau a unui recipient; loc unde se termină o groapă sau un recipient. 3. Fig. Limită până la care se poate admite sau concepe ceva. – Din lat. margo, -inis.

limită - LÍMITĂ s. f. 1. valoare extremă (maximă sau minimă) a unei mărimi. ♢ ceea ce mărgineşte ceva; hotar; margine. o la ~ = în caz extrem. ♢ cel mai înalt sau cel mai profund ton pe care-l poate emite o voce, un instrument. 2. (mat.) valoare fixă către care tind valorile unei mărimi variabile. 3. (fig.) punct până la care pot ajunge posibilităţile cuiva. (< fr. limite, lat. limes, -itis)

http://www.dex-online-ro.ro


--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 07, 2011, 06:11:51 a.m. ---(suprafața unei sfere este finită -- i.e. îi poți calcula aria -- dar nemărginită -- i.e. oricât mergi pe ea, nu ajungi la margine).
--- Terminare citat ---
Evident :).

Eugen7:

--- Citat din: morpheus din Mai 07, 2011, 10:12:02 a.m. ---
--- Citat din: Eugen7 din Mai 06, 2011, 09:54:07 a.m. ---Rezolvarea ipotezei lui Poincare de catre matematicialul grigori Perelman in 2006 vine in sprijinul acestei afirmatii, anume ca universul multidimensional este inchis (nu se poate iesi din el) fiind asemanator cu o sfera (in 3 dimnesiuni spatiale).

--- Terminare citat ---
Poti detalia putin?

--- Terminare citat ---

Vizionati filmul urmator:


Conjectura lui Poincare spune ca cel mai simplu obiect inchis in orice numar de dimensiuni este o sfera (min 1:30 din film).
(Ne ajuta sa intelegem forma universului min 3:54 din film).

Eugen7:

--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 07, 2011, 12:23:38 p.m. --- îl așteptăm pe Eugen7 să ne mai explice câte ceva. Eu unul nu știu mare lucru despre teorema lui Poincare (fosta ipoteza  ;D).

--- Terminare citat ---
I-am lasat pe altii mult mai in masura decat mine sa explice detaliat (vezi filmul din postarea anterioara) caci nu mesagerul este important ci mesajul. :P

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă