Pe baza teoriei Big bang (ce implica un inceput al spatiu-timpului), si a conjecturii lui Poincare care arata ca cea mai simpla forma geometrica in orice numar de dimensiuni este o "sfera" [...] atunci univesul multidimenisional este "sferic".
Cum ai ajuns la concluzia asta? Poti detalia?
Macar la nivel intuitiv...daca ai facut rationamentul asta destul de sumar imi imaginez ca ai judecat in vreun fel, chiar si vizualizand cumva fenomenul...
Ce daca spatiu-timpul are un inceput? Cum folosim asta aici?
La nivel intuitiv, rationamentul folosit este urmatorul:
Pornim de la premisa ca stiinta nu va putea spune niciodata nimic despre originea (cauza) legilor naturii. Apoi teoria Big-Bang, arata ca universul, deci implicit spatiu-timpul, materia au un inceput la Big-Bang (din singularitatea initiala).
"Existenta" asa cum o cunoastem noi, pe baza legilor naturii este posibila doar in Univers (spatiu-timp, materie etc). Astfel universul este "inchis", adica nu se poate "iesi" din el (fie ca spatiu-timpul ar fi finite dar fara limite ceea ce implica forma "sferica multidimesionala" pentru univers, fie ca ar fi infinite ceea ce implica forma plata pentru univers.)
Universul este in expasiune unforma relativ la orice punct din spatiu. Sa facem urmatoarea analogie cu un balon (ca cea din filmul din postarea anterioara). Daca umflam balonoul (in trei dimensiuni spatiale) indiferent de forma initiala a balonului (in film era un cub) daca expasniunea este uniforma si nu exista gauri in balon, atunci forma acestuia va fi o sfera in 3 dimneisuni spatiale, intrucat sfera este cea mai simpla forma geometrica conform conjectuirii lui Poincare.
Intocmai este si cu universul conform Teoriei Big-Bang. Spatiu-timpul sunt inchise intocmai ca suprafata balonului. Indiferent de "forma" singularitatii initiale si cea a universului imediat dupa explozia big-bang, datorita expansiunii uniforme in orice directie relativ la orice punct din spatiu, precum si a faptului ca "nu exista gauri" in univers, forma multidimensionala a universului este o "sfera" (intrucat este cea mai simpla forma in orice numar de dimensiuni conform conjecturii lui Poincare).
Ce legatura are principiul actiunii minime cu toate astea?
Are legatura intrucat arata ca nautra "urmeaza" intodeauna "calea" cea mai simpla, ceea ce implica faptul ca universul are "forma" cea mai simpla multidimensionala, adica "sfera multidimesionala".
La inceputul articolului despre principiul actiunii minime se spune: "După Newton, Universul este înţeles în termeni de cauză şi efect. Potrivit mecanicii lagrangiene, natura are ca scop intrinsec minimizarea cantităţii pe care am numit-o în acest articol „acţiune”. Astfel, un obiect s-ar putea deplasa pe mai multe traiectorii, numai că cea aleasă este cea pentru care „acţiunea” rezultată este minimă. "
Astfel putem spune implicit si ca dintre toate formele multidimensionale posibile, universul "o alege" pe cea mai simpla, adica "sfera multidimensionala" (dupa cum demonstraza conjectura lui Poincare).
Daca stapanesti aparatul matematic si doar asa ai inteles problema e ok, nu mai e nevoie sa detaliezi, ca e peste puterile mele, dar daca nici tu nu le stapanesti, atunci cum ai inteles, asa, intuitiv, toata treaba asta? Ca pricep ca ti-e clara...
La nivelul meu de intelegere desigur ca folosesc atat imaginatia cat si intuitia pentru a incerca sa inteleg si sa "vad" ce vor sa spuna ecuatiile. Aparatul matematic folosit in demonstrarea conjecturii lui Poincare este extrem dificil si depaseste posibilitatile mele (actuale) de intelegere. Insa pot spune ca am prieteni matematicieni (studii de doctorat) care ma ajuta sa inteleg aceste lucrui dificile, explicand pe intelesul meu...