Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Cum demonstram ca Universul este plat?

<< < (3/12) > >>

AlexandruLazar:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 07, 2011, 01:28:34 p.m. ---
--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 07, 2011, 06:11:51 a.m. ---Cred că termenul folosit în topologie este "nemărginit", nu "fără limite"
--- Terminare citat ---
Consider ca termenii sunt sinonimi, intrucat margine sau limita desemneaza acelasi concept.
--- Terminare citat ---

Nu, mă refer la termenul folosit în topologie, nu în general; sinonimia e periculoasă din cauza lui "aproape același înțeles". Pentru noi, care nu suntem specialiști în topologie, poate părea același lucru dar pentru matematicienii specializați în așa ceva poate o însemna altceva. La fel ca diferența între metoda de măsurare și procedura de măsurare, eroarea de măsurare și incertitudinea de măsurare, sursă de tensiune și sursă de curent ș.a.m.d..

A.Mot-old:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 07, 2011, 01:44:19 p.m. ---
--- Citat din: morpheus din Mai 07, 2011, 10:12:02 a.m. ---
--- Citat din: Eugen7 din Mai 06, 2011, 09:54:07 a.m. ---Rezolvarea ipotezei lui Poincare de catre matematicialul grigori Perelman in 2006 vine in sprijinul acestei afirmatii, anume ca universul multidimensional este inchis (nu se poate iesi din el) fiind asemanator cu o sfera (in 3 dimnesiuni spatiale).

--- Terminare citat ---
Poti detalia putin?

--- Terminare citat ---

Vizionati filmul urmator:


Conjectura lui Poincare spune ca cel mai simplu obiect inchis in orice numar de dimensiuni este o sfera (min 1:30 din film).
(Ne ajuta sa intelegem forma universului min 3:54 din film).

--- Terminare citat ---
Daca tu ai inteles ce spune in engleza filmul atunci spune in romaneste (in rezumat) demonstratia conjecturii lui Poincare si mai apoi explica-mi cum asta ne face sa intelegem care este forma univesului........Eu zic ca spatiul in care este universul este o sfera cu raza tinzand la infinit si asta nu inseamna ca universul este plat.........Se stie ca putem defini planul ca fiind o suprafata care are curbura egala cu zero adica raza de curbura tinde la infinit.Eu zic ca universul ocupa tot spatiul care este plin cu un "ocean" de gravitoni in care plutesc toate corpurile ceresti si evident tot felul de particule inclusiv fotoni.

morpheus:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 07, 2011, 01:44:19 p.m. ---Vizionati filmul urmator:


Conjectura lui Poincare spune ca cel mai simplu obiect inchis in orice numar de dimensiuni este o sfera (min 1:30 din film).
(Ne ajuta sa intelegem forma universului min 3:54 din film).

--- Terminare citat ---

Filmul nu lamureste nimic. Spune ca ar putea fi o legatura, dar atat...


De ce tot insist cu asta...

Am citit destul de mult zilele astea despre conjectura lui Poincare (am vazut si clipul de mai sus de vreo 3 ori). La nivel de articole de presa, desigur. Am gasit chiar si un film documentar, e drept ca nu tocmai exceptional, pe tema asta. Se numeste "The spell of the poincare conjecture".

Pe unde am mai citit, in cateva locuri se face referire si la felul in care conjectura ne-ar ajuta sa intelegem forma Universului, dar nicaieri nu se spune clar despre ce e vorba. Eu tot intreb pe aici cu speranta ca cineva ma poate lamuri. E vreo legatura sau nu?

Pe pagina facebook a scientia s-a discutat ceva pe tema asta: https://www.facebook.com/scientia.ro/posts/106726989415917

Cum exista si o carte cu titlul The Poincare conjecture - in search of the shape of the universe (http://www.amazon.com/Poincare-Conjecture-Search-Shape-Universe/dp/0802716547), am zis ca trebuie sa fie vorba de ceva concret.

Atunci cand am vazut ca pomenesti despre conjectura in acest topic am zis ca poate ma vei putea lamuri despre ce e vorba...

AlexandruLazar:
Doar o remarcă -- evident nu vreau să minimizez importanța teoremei lui Poincare, dar nu te aștepta să ne lumineze în vreun fel prea grozav cu privire la forma Universului, fiindcă ea nu este legată totuși de forma Universului ci de a unor obiecte matematice. Posibilitatea noastră de a ne face o idee despre ce formă are Universul are în primul rând bază experimentală. Eu unul nu văd nimic care s-ar putea lega de forma Universului în teorema asta, dar nu sunt matematician și nu cred că ar folosi nimănui dacă m-aș pronunța  ;D

Eugen7:

--- Citat din: morpheus din Mai 07, 2011, 04:10:33 p.m. ---
Filmul nu lamureste nimic. Spune ca ar putea fi o legatura, dar atat...

Pe unde am mai citit, in cateva locuri se face referire si la felul in care conjectura ne-ar ajuta sa intelegem forma Universului, dar nicaieri nu se spune clar despre ce e vorba. Eu tot intreb pe aici cu speranta ca cineva ma poate lamuri. E vreo legatura sau nu?
--- Terminare citat ---

Ipoteza sustinuta este destul de usor de inteles: din puct de vedere al legilor fizicii, natura "urmareste" simplicitatea (in sensul ca daca "exista" mai multe posibilitati, "o urmeaza" pe cea mai simpla, din punct de vedere al legilor naturii).
 
Pe baza teoriei Big bang (ce implica un inceput al spatiu-timpului), si a conjecturii lui Poincare care arata ca cea mai simpla forma geometrica in orice numar de dimensiuni este o "sfera" (desigur multidimensionala pe care noi o "vedem" doar prin ecuatii matematice care arata proprietatile ei, caci creierul nostru nu isi poate "imagina" asa ceva, deoarece noi "vedem" cu mintea noastra doar sfera in 3 dimenisuni spatiale) atunci univesul multidimenisional este "sferic".
Astfel "forma sferica multidimensionala" vrea sa doar arate ca spatiul-timpul sunt finite dar fara limte, adica nu exista o "margine" a universului (ci universul este inchis... in plus de asta universul nu are nici o "gaura" prin care sa putem "iesi" din el).

Ipoteza universului plat (deschis) nu implica existenta unor "margini" (limite spatio-temporale) pentru univers (caci din punct de vedere spatio-temporal universul tot inchis este, in sensul ca nu "putem iesi din el" caci nu exista spatiu-timp si implicit miscare in afara lui) ci implica faptul ca spatiu-tipul ar fi infinite (dar repet nici in aceasta situatie "nu putem iesi" din univers).

Consider ca pentru intelegerea acestei ipoteze (ca natura "urmareste simplicitatea", deci si forma universului este cea mai "simpla") este util studiul principiului actiunii minime.
"Conform mecanicii newtoniene, Universul este văzut în termeni de cauză şi efect. Dacă dai un impuls unui obiect, atunci acesta se va mişca. Potrivit mecanicii lagrangiene, legile fizicii sunt cele care sunt pentru că natura are ca scop intrinsec minimizarea cantităţii pe care am numit-o în acest articol „acţiune”. Un obiect s-ar putea deplasa pe mai multe traiectorii, numai că cea "aleasă" este cea pentru care „acţiunea” rezultată este minimă."


--- Citat din: morpheus din Mai 07, 2011, 04:10:33 p.m. ---Atunci cand am vazut ca pomenesti despre conjectura in acest topic am zis ca poate ma vei putea lamuri despre ce e vorba...

--- Terminare citat ---
Consider ca cel mai potrivit pentru a te lamuri este un foarte bun matematician (de nivel postuniversitar), intrucat doar acesta poate explica (pe intelesul fiecaruia dintre noi) ce vor sa spuna acele ecuatii... si te vor ajuta sa intelegi cum pot fi aplicate in cosmologie.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă