Educaţie şi cercetare > Educatie

Facultatea de fizică din Magurele

<< < (5/7) > >>

Adi:
Sunt de acord ca stiinta trebuie promovata pe ami multe canale, dar nu am aflat ca cercetatorii de la Magurele sa popularizeze stiinta pe mai multe canale, precum interviuri la TV, la radio, in presa scrisa, vizite in scoli, organizarea de zile ale portilor deschise la Magurele. Eu unul am facut interviuri la TV, radio, presa scrisa si vizite in scoli. Evident nu puteam eu organiza zile ale portilor deschise la Magurele. Plus webul. Asadar din afara am facut ceea ce cei din tara nu au facut.

Eugen7:

--- Citat din: tavy din Mai 01, 2011, 10:32:42 p.m. ---Adi, tu te ocupi cu popularizarea pseudoștiinței, nicidecum a științei. Ar fi și greu să faci popularizarea științei în condițiile în care îți lipsesc noțiuni elementare de fizică și te apuci și vorbești despre „temperatura medie” sau „sistemele de referință ne inerțiale nu pot fi descrise în TRR” sau despre „credința în știința oficială”, orice o fi însemnând „știința oficială”.
--- Terminare citat ---
Conform acestor afirmatii si tu intri in aceeasi categorie, intrucat sustii ca "fortele fictive" sunt reale. Probabil ai propria realitate, diferita de cea studiata de stiinta.

Relativitatea restrânsă nu ține cont de gravitație, dar tratează accelerația (insa folosind sisteme de referinta inertiale nu neinertiale!). Probabil aceasta a dorit sa afirme Adi, (anume ca doar TRG trateaza acceleratia folosind sisteme neinertiale).

Consider ca Adi face "ceva" pentru stiinta. Cercetarile lui cu privire la "bosonul Higgs" poate vor conduce omenirea catre niste concluzii nebanuite, sau poate el va descoperi chiar aceasta particula. Sunt ipoteze...
Important este ca face ceea ce ii place, are site-uri foarte utile de popularizare a stiintei. (Evident ca fiecare trebuie sa traiasca din munca lui, dar important este sa facem ceea ce ne place.)

Precizez ca nu il cunosc personal pe Adi si nici nu comunic cu el in mod privat. Apreciez insa onestitatea lui si modul in care promoveaza stiinta precum si activitatea lui in domeniul stiintific.

De aceea urez lui si tuturor care promoveaza onest stiinta si fara prejudecati, mult succes.


--- Citat din: tavy din Mai 01, 2011, 10:32:42 p.m. ---Prefer să popularizez știința în fața unui public ceva mai receptiv și, între timp, să mă ocup, atât cât pot și mă pricep eu, cu schimbarea mentalității cu privire la credință.
Încerc de asemenea să determin oamenii să fie sensibili la argumente logice și nu la argumente ilogice (de genul apel la autoritate), asta este destul de greu, chiar tu te-ai dovedit insensibil la argumente logice în câteva rânduri dar ai fost foarte ușor convins prin apel la autoritate.
--- Terminare citat ---
Intrucat sustii ipoteza ca stiinta este contrara credintei (in general, ceea ce include si credinta ortodoxa crestina), ar trebuie sa te determine sa abordezi pragmatic si sceptic aceata tema si nu cu prejudecati.

De asemenea se pare ca "uiti" ca scopul stiintei nu este acela de a confirma sau infirma existenta lui Dumnezeu.

Ai "uitat" cumva ca stiinta porneste de la premisa ca legile stiintei pur si simplu exista, iar noi suntem "fortati" sa acceptam faptul ca stiinta nu va putea spune nimic despre cauza (originea) acestor legi?

Te asigur ca pentru a combate "mentalitatea" teologica ortodoxa crestina trebuiesc cunostinte minime teologice care nu se dobandesc "peste noapte".
Am spus in numeroase randuri ca teologii care nu au cunostinte stiintifice dar doresc sa combata stiinta sunt ridicoli, si la fel se intampla cu oamenii de stiinta care doresc sa combata teologia ortodoxa crestina dar nu au macar minime cunostinte in acest domeniu.

Daca ai gasit niste metode prin care sa se verifica ipoteza ca siinta este contrara credintei (ortodoxe crestine), sau ca Dumnezeu nu exista, te rog sa o impartasesti (si) cu noi.

Daca Einstein ar fi pornit de la prejudecati in discutiile cu preotul romano-catolic si fizicianul belgian Lemaitre poate ca stiinta nu ar fi avut cosmologia prezenta... si poate ca nici Biserica Romano-Catolica nu ar fi avut pozitia fata de stiinta pe care o are in prezent, aceea de a sustine in mod oficial Teoria Big-bang si Teoria Evolutionista.

AlexandruLazar:

--- Citat din: Adi din Mai 02, 2011, 02:04:21 a.m. ---Sunt de acord ca stiinta trebuie promovata pe ami multe canale, dar nu am aflat ca cercetatorii de la Magurele sa popularizeze stiinta pe mai multe canale, precum interviuri la TV, la radio, in presa scrisa, vizite in scoli, organizarea de zile ale portilor deschise la Magurele. Eu unul am facut interviuri la TV, radio, presa scrisa si vizite in scoli. Evident nu puteam eu organiza zile ale portilor deschise la Magurele. Plus webul. Asadar din afara am facut ceea ce cei din tara nu au facut.

--- Terminare citat ---

Într-adevăr, acesta mi se pare un aspect foarte des ignorat. Știința modernă a devenit deja suficient de complexă iar tehnologia modernă atât de complicată încât deja 10 ani de educație primară nediferențiată între "real" și "uman" nu mai ajung decât pentru a forma niște idei foarte schematice ale unor principii fundamentale. În ritmul actual riscăm ca în două-trei generații, oamenii ca noi să fie priviți ca un fel de magicieni.


--- Citat ---Am spus in numeroase randuri ca teologii care nu au cunostinte stiintifice dar doresc sa combata stiinta sunt ridicoli, si la fel se intampla cu oamenii de stiinta care doresc sa combata teologia ortodoxa crestina dar nu au macar minime cunostinte in acest domeniu.
--- Terminare citat ---

Cred că ceea ce ar trebui de fapt combătut nu este credința în sensul religiei X sau Y (dealtfel, fiecare din miile de religii, confesiuni și secte au grijă să specifice în mod expres că numai a lor e corectă, așa că n-au nevoie de ajutorul nostru  ;D). Ce mi se pare că ar trebui combătut sunt metehnele gândirii religioase tradiționale -- acceptarea adevărurilor servite pe tavă numai prin apel la autoritatea scripturii (adesea fără a verifica măcar scriptura -- din experiență proprie, majoritatea covârșitoare a creștinilor habotnici n-au avut contact decât cu Evangheliile, Psalmii, Apocalipsa și Geneza -- cam de la Judecători încolo e o gaură mare) alături de superficialitatea în raționamente pe care o astfel de metodă o promovează, aroganța în gândire, lipsa de modestie față de specia umană și intoleranța crasă. Faptul că majoritatea organismelor de conducere a formelor organizate de religie se raliază acestui stil de lucru, fie în bloc, în mod organizat, fie numai prin majoritatea reprezentanților săi dar fără o coordonare unitară (ca în cazul Bisericii Ortodoxe Române) nu e vina nimănui.

Eugen7:

--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 02, 2011, 03:06:00 p.m. ---Într-adevăr, acesta mi se pare un aspect foarte des ignorat. Știința modernă a devenit deja suficient de complexă iar tehnologia modernă atât de complicată încât deja 10 ani de educație primară nediferențiată între "real" și "uman" nu mai ajung decât pentru a forma niște idei foarte schematice ale unor principii fundamentale. În ritmul actual riscăm ca în două-trei generații, oamenii ca noi să fie priviți ca un fel de magicieni.

--- Terminare citat ---
Din pacate aceasta este trista realitate.

Din ce in ce mai putini oameni se intreba de ce se aprinde becul, cum functioneaza telecomanda TV, telefonul etc... si se multumesc doar sa apese pe "boton si gata magia".

Stiinta devine din ce in ce mai complexa insa autoritatile de la noi din tara au grija sa "simplifice lucrurile" sa nu ii "oboseasca pe elevi". Am fost profund dezamagit si chiar socat pot spune cand am aflat ca nu se mai preda teoria evolutionista in scolile din Romania :(
Unde o sa ajungem in ritmul asta?

"Somnul rațiunii naște monștrii". Francisco Goya.

ariel55:
Incredibil 11 viitori studenti la Facultatea de Fizica din Bucuresti in 2012..........in sesiunea de toamna.
http://www.fizica.unibuc.ro/Fizica/Admitere/Licenta/Docs/Rezultate_Admitere_Lic_sept2012.pdf
 :-[ :-[ :-[

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă