Educaţie şi cercetare > Educatie

Facultatea de fizică din Magurele

<< < (3/7) > >>

Larisa:
   
--- Citat ---mai multe detalii despre facultate,camine ..
--- Terminare citat ---

 Sti cand vrei sa mergi mai departe cu studiile,in primul rand trebuie sa te gandesti ca vrei sa inveti teoretic si mai ales practic domeniul ales.Mai apoi sa te gandesti la cazare,cu putin noroc poti sa gasesti o gazda/chirie care sa fie mai ieftina si sa iti ofere conditii mai bune decat un camin.
    Peste tot in Romania,facultatile se bazeaza pe mai multa teorie decat pe practica.De aceea trebuie sa pleci pregatit pentru orice situatie.Treci peste toate situatiile neplacute daca iti place ceea ce studiezi si daca iti dorestisa finalizezi.
    Eu cand m-am inscris la facultate mi s-a promis camin,bursa sociala(pentru ca sunt caz social) si nu am primit nimic din ceea ce mi s-a promis.Dar am avut noroc sa gasesc o chirie destul de ieftine si conditi bune datorita vointei mele de a studia si de a aplica domeniul pe care l-am ales.
   Si inca ceva sa nu crezi prea mult in ceea ce scrie pe sit,pentru ca unele informatii sunt destul de "inventate"

AlexandruLazar:

--- Citat din: Adi din Mai 01, 2011, 06:21:40 p.m. ---Iar cei care isi fac treaba in cercetare nu sunt in stare sa isi faca un blog de stiinta si sa faca comunicate de presa pentru presa. Stau in turnul lor de fildes si se mira de ce societatea (si eu!) nu stiu de ei.
--- Terminare citat ---

Poate greșesc dar nici în vest asta nu e o practică așa întâlnită. nu știu decât câțiva oameni care au un blog de știință în domeniul în care lucrez eu; mai ales că pentru cei din fizica particulelor e ceva mai simplu datorită atenției media pe care a primit-o LHC.


--- Citat ---Iai sa ne uitam pe siteul institutului de la Magurele. Se lauda chiar pe prima pagina ca ei produc 10% din productia stiintifica a Romaniei. Si vedeti ce site jalnic au? Unde au pe site comunicatele de presa cu rezultatele lor? Dar pagina cu stiri mondiale actualizate din fizica particulelor, domeniul lor de lucru?
--- Terminare citat ---

Aici lucrurile stau mult mai încurcat decât pare la prima vedere, iar principala problemă e de fapt lipsa de peresonal, care dacă până în 2008 mai era cum mai era (de fapt începuse chiar să se mai rezolve), de când cu reformele operate cu grijă de PDL a început să devină tot mai acută. Eu mă cam îndoiesc că de site-ul universității McGill se ocupă o mână de profesori și de studenți pasionați, presupun că există o echipă de PR în spate, pe când din banii investiți în cercetarea românească abia poți să plătești costurile de întreținere a laboratoarelor. Cu ce să mai angajezi oameni care să se ocupe de asta? Pe de altă parte, echipele de cercetare sunt oricum mici; ca să putem face față la ritmul de care e nevoie noi avem concediu pe bune maxim 3-4 zile pe an iar de weekend nu prea se pune problema. Dacă ar fi să ne mai apucăm de scris știri și bloguri...

Apoi, popularizarea științei e una, cercetarea e alta. Rezultatele de cercetare nu se măsoară în câte posturi ai pe blog și nici în comunicate de presă. Oricum în presa de la noi vorbești la pereți.

Adi:
Corect. Un institut care nu e in stare sa se organizeze sa plateasca o mana de oameni sa faca si sa mentina un site de promovare a rezultatelor sale si inca unul doi sa scrie comunicate de presa corecte, utile si dese nu e demn sa te duci sa faci cercetare la ei. Care iti e statutul social daca lucrezi la ei si ei nu se promoveaza util in presa? Care iti e garantia de finantare a institutului daca presa si publicul nu stiu de ei ca ei nu se promoveaza? Da, nu se promoveaza ca nu au bani. Dar e si invers: nu au bani pentru ca nu se promoveaza. Si nu trebuie doar lobby in presa, dar si lobby la guvernanti, ca in vest. Dar ei stiu doar sa faca cercetare. In ziua de azi nu e suficient. Trebuie sa stii sa atragi bani, fonduri, sa convingi publicul si guvernantii ca merita sa investeasca in cercetare, sa stii sa faci aplicatii de granturi si tot asa.

Uite ca la Agentia Spatiala Romana se poate promovare. Au angajat un roman talentat studiat in afara si pe un salariu romanesc face munca de promovare ca in vest. Nu imi spune ca nu au la Magurele bani de inca unul ca asta, cand institutul produce 10% din cercetarea romaneasca. Sa dramuiasca mai bine banii. Si apoi sa faca voluntariate, daca nu. Tara se creste cu sacrificii personale, nu ca e 5 seara si ma duc acasa la familie. Sa lucreze pe bani putini si sa faca volunatariat extra time si sa isi faca siteul. Abia apoi pot predinte respect. Repet, respectul nu se face prin cercetare si astepti sa vina presa la tine. Respectul vine prin cercetare si te duci tu la presa. Dar daca nu fac, vor ramane cum sunt si acum, subfinantati si cu parerea publicului ca a fi fizician la Magurele e asa o pierdere din banii lor ...

AlexandruLazar:

--- Citat ---Si nu trebuie doar lobby in presa, dar si lobby la guvernanti, ca in vest. Dar ei stiu doar sa faca cercetare. In ziua de azi nu e suficient. Trebuie sa stii sa atragi bani, fonduri, sa convingi publicul si guvernantii ca merita sa investeasca in cercetare, sa stii sa faci aplicatii de granturi si tot asa.
--- Terminare citat ---

Pentru asta ar trebui guvernanți ca în vest  ;D. Lobby-ul a avut rezultate foarte bune până să vină cei de la PDL, înainte cei de la minister erau foarte receptiv și aveau niște programe bune. Acum singurul criteriu pe care se acordă fondurile este culoarea politică a celui care le solicită și cota-parte care le revine celor de la minister, fie pe linie directă, fie indirect prin partid.

Adi:

--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 01, 2011, 07:52:06 p.m. ---Pentru asta ar trebui guvernanți ca în vest  ;D.

--- Terminare citat ---

Cu asta sunt de acord.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă