Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"  (Citit de 15163 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #30 : Mai 05, 2011, 12:15:45 a.m. »
Despre Boolean, da poate putin am facut o greseala  (mare), George Boole, da cred ca ideia era clar exprimata.

Dap, ca și despre "Cant" -- ai exprimat perfect "ideia" că, deși nu ești familiar nici măcar cu numele lor, cu atât mai puțin cu opera lor, te grăbești să o condamni în termeni destul de categorici.

Citat
Singur nustiu, mai degraba as vrea pentru cei ce scriu in carte ceva si nu o demonstreaza, sau scriu pleava- arsi pe rug!

Au mai avut unii ideea asta acum câteva sute de ani și ne-au ținut pe loc multă vreme. Lasă, mai bine să scrie ce le trece prin cap, chiar și greșite.

Citat
INSA pe de alta parte, dumnevoastra mai stiti despre ipoteze si idei???  Multe , foarte multe descoperiri  (geniale) au avut anume la baza anume ipotezele, presupunerile pe care la inceput nimeni nu lea demonstrat, iar mai apoi s-au dovedit foarte corecte.

Toate descoperirile au avut la bază presupuneri pe care la început nimeni nu le-a demonstrat. Altfel, dacă ar fi fost demonstrate înainte de a fi propuse, nu s-ar mai fi chemat descoperiri -- ar fi fost (evident) lucruri deja știute. Nu orice ipoteză înaintată este o descoperire genială -- întâi trebuie și demonstrată.

Offline mircea_p

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1979
 • Popularitate: +140/-12
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #31 : Mai 05, 2011, 02:18:02 a.m. »
    La gramatica eu nu prea atrag atentie, dar va garantez ca insusi voi comiteti o multime de greseli in textele voastre, si acum ce ? hai sa gasim gresalele, sa le explicam,..., sa mai discutam despre ceia ce nu este "descoperit" pina la urma in gramatica..... Dar, forumul dat ce subiect are?
Pai chiar daca-i atragi atentia, nu cred ca-i pasa.
Dar aici nu e vorba de gramatica sau erori de tastare ci de un "stil" incoerent, aproape in-inteligibil (uneori) datorita folosirii inadecvate a cuvintelor. Daca limba romana nu e prima (si poate nici a doua) limba, atunci e scuzabil sa scrii asa. Dar nu cred ca e cazul sa te apuci de controverse filozofice intr-o limba pe care nu o stapanesti cat de cat. Felul in care scrii indica lipsa de respect si ignoranta. Marturisirea ca in mod intentionat scrii neglijent ("la gramatica eu nu prea atrag atentia") denota aroganta si lipsa de respect fata de cei carora le adresezi mesajele. La fel cum ai spune ca vorbesti, dar nu esti atent la ce spui sau conduci masina dar nu te uiti pe unde mergi.

Offline Abel Cavaşi

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 884
 • Popularitate: +7/-114
  • Blogul meu
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #32 : Mai 05, 2011, 08:19:16 a.m. »
Ceea ce probabil nu ai aflat inca este ca filozofia este intotdeauna personala. Nu exista filozofie obiectiva.
Într-adevăr, nu am aflat încă asta. Dacă ai putea să ne dai şi o referinţă bună pentru asta, ar fi ideal. Eu am impresia că filozofia este cadrul celor mai generale legi obiective ce guvernează lumea. Din punctul meu de vedere, nicio altă lege nu poate contraveni unor asemenea legi filozofice generale (şi obiective) pe care se clădesc toate celelalte legi particulare din alte domenii. De exemplu, însăşi logica este o ramură a filozofiei, cu legi prin excelenţă obiective.
Citat
Iar afirmatiile tale pe care le admiti ca fiind filozofice, sunt atat de departe de "obiectivitate" incat nu prea vad cum poti incerca un asemenea argument.
În genere, eu susţin că pot explica (filozofic) apariţia lumii şi a mişcării pornind de la nedeterminările matematicii, de la faptul extrem de profund şi interesant că zero adunat cu el însuşi de o infinitate de ori nu mai este obligatoriu tot zero, ci poate fi altceva. Nu ştiu ce vezi tu subiectiv aici. Vrei să spui cumva că zero adunat cu el însuşi de o infinitate de ori este tot zero?
Citat
Ca tu nu-ti dai seama ca filozofarile astea au sens si relevanta doar pentru tine, e ceva destul de grav.
Ei, hai nu mă speria chiar aşa! Cât de grav este? Vrei să spui că o să-mi bată poliţia la uşă pentru asta? În ce constă gravitatea la care te referi?
Citat
Prin comentariile mele incerc sa iti atrag atentia asupra acestui lucru, dar daca tu ignori tot ce nu-ti convine si o tii orbeste pe ideile tale, n-ai decat.
Sincer, asemenea afirmaţii n-ar avea ce să caute într-o discuţie ce se vrea a fi convingătoare. Te asigur că n-am niciun motiv ascuns să nu-ţi dau dreptate, iar dacă cred orbeşte că nedeterminările explică apariţia lumii, asta se datorează faptului că nimeni nu m-a convins de contrariu. Dacă cumva doreşti să mă convingi, nu spera să obţii asta cu forţa, cu presiuni, cu atac la persoană şi ameninţări de tot felul, care nu fac altceva decât să adâncească prăpastia dintre noi şi să te pună într-o lumină nefavorabilă.

styhl

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #33 : Mai 05, 2011, 11:48:13 a.m. »
     Alexantru Lazar!
Daca ai mai citi inca odata mesajul meu anterior mai atent ai observa ca eu am spus : multe, foarte multe descoperiri....; ci nu am spus toate descoperirile.....

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #34 : Mai 05, 2011, 01:06:18 p.m. »
Ceea ce probabil nu ai aflat inca este ca filozofia este intotdeauna personala. Nu exista filozofie obiectiva.
Într-adevăr, nu am aflat încă asta. Dacă ai putea să ne dai şi o referinţă bună pentru asta, ar fi ideal.
Din cate vad eu, problema e mult mai adanca, deoarece nu folosesti definitia consacrata pentru termenul de "filozofie". In dezbateri de semantica nu ma lansez.

Citat
Eu am impresia că filozofia este cadrul celor mai generale legi obiective ce guvernează lumea. Din punctul meu de vedere, nicio altă lege nu poate contraveni unor asemenea legi filozofice generale (şi obiective) pe care se clădesc toate celelalte legi particulare din alte domenii. De exemplu, însăşi logica este o ramură a filozofiei, cu legi prin excelenţă obiective.
Bine, ramai cu impresiile tale gresite. Nu stiu in urma caror lecturi ai ajuns tu la astfel de concluzii, dar nu am nici cea mai mica intentie sa continui o dezbatere legata de semnificatia conceptului de filozofie. Eu iti multumesc pentru faptul ca ai explicitat pana la urma aceste lucruri, ca sa vad pe ce iti bazezi afrimatiile pe care eu le consider aberante. Mai mult nici nu pot sa cer pe un astfel de forum.

Citat
Citat
Iar afirmatiile tale pe care le admiti ca fiind filozofice, sunt atat de departe de "obiectivitate" incat nu prea vad cum poti incerca un asemenea argument.
În genere, eu susţin că pot explica (filozofic) apariţia lumii şi a mişcării pornind de la nedeterminările matematicii, de la faptul extrem de profund şi interesant că zero adunat cu el însuşi de o infinitate de ori nu mai este obligatoriu tot zero, ci poate fi altceva. Nu ştiu ce vezi tu subiectiv aici.
Pai tocmai asta este, ca tu sustii ca poti explica filozofic asa ceva, in timp ce altii au alte filozofii. Eu de exemplu pot sa resping unele din afirmatiile tale pe baza incoerentelor logice care rezulta in anumite cazuri concrete. Dar chiar daca nu ar contine incoerente logice, tu ai filozofiile tale si altii au filozofiile lor. Problema despre atomicitatea Universului a fost dezbatuta din cele mai vechi timpuri, dar filozofic nu paote fi "rezolvata" nicicum, pentru ca doar din vorbe nu se poate impune realitatea. Realitatea se descopera prin experiment, iar pana in zilele noastre, experimentele nu confirma filozofiile tale.
Se pare ca nici macar semnificatia conceptelor de "obiectiv" si "subiectiv" nu este aceeasi pentru tine ca cea consacrata. Alt punct la care discutia devine inutila.

Citat
Vrei să spui cumva că zero adunat cu el însuşi de o infinitate de ori este tot zero?
Se poate demonstra prin inductie matematica faptul ca numarul real zero, adunat cu el insusi de oricate ori, este tot zero. Cand zero nu mai e numarul real, ci o limita a unui sir, discutia e cu totul alta.
Stiu ca sunt indivizi care considera inductia matematica in general neconcludenta, si o resping ca metoda. Ppate esti unul dintre ei. Dar cum eu vad  ca tu faci confuzii intre numarul real 0 si termenii sirurilor care au limita 0, problema e din nou mult mai adanca decat am crezut initial.

Nota: din nou, acestea sunt considerente matematice. Relevanta numarului zero si a sirurilor cu limita zero in fizica e cu totul alta discutie. Dar nu avem cum sa discutam asemenea lucruri cand confuziile tale sunt inca la nivel matematic.

Citat
Citat
Ca tu nu-ti dai seama ca filozofarile astea au sens si relevanta doar pentru tine, e ceva destul de grav.
Ei, hai nu mă speria chiar aşa! Cât de grav este? Vrei să spui că o să-mi bată poliţia la uşă pentru asta? În ce constă gravitatea la care te referi?
Nu e cazul sa devii melodramatic. Nu e chiar asa de grav, tot ce sper e sa nu fie contagios. :)

Eu consider ca e grav cand cineva care ignora (intentionat sau nu) logica si sensurile consacrate ale unor termeni precum "filozofie", "obiectiv", "subiectiv", "numarul real 0" si asa mai departe, vine si face "demonstratii" pe un forum de stiinta si are pretentia nu doar ca nu comite erori ridicole, dar ca mai si corecteaza stiinta actuala. E grav (in general) sa nu sti unde te afli.

Citat
Citat
Prin comentariile mele incerc sa iti atrag atentia asupra acestui lucru, dar daca tu ignori tot ce nu-ti convine si o tii orbeste pe ideile tale, n-ai decat.
Sincer, asemenea afirmaţii n-ar avea ce să caute într-o discuţie ce se vrea a fi convingătoare. Te asigur că n-am niciun motiv ascuns să nu-ţi dau dreptate, iar dacă cred orbeşte că nedeterminările explică apariţia lumii, asta se datorează faptului că nimeni nu m-a convins de contrariu.
Da, observ acest lucru. Faptul ca nici incoerentele de logica nu-ti ridica semnale de alarma ca esti prin balarii cu filozofarile tale, e, ca sa zic asa, destul de grav. (vezi mai sus)

Citat
Dacă cumva doreşti să mă convingi, nu spera să obţii asta cu forţa, cu presiuni, cu atac la persoană şi ameninţări de tot felul, care nu fac altceva decât să adâncească prăpastia dintre noi şi să te pună într-o lumină nefavorabilă.
Faptul ca nu raspunzi la intrebarile care ti se pun, ca ignori tot ce nu-ti convine, inclusiv incoerentele de logica prezentate pe forum, face ca discutiile cu tine sa fie, dupa parerea mea, o pierdere de vreme.

Daca prin discutiile de pana acum, in urma carora in sfarsit am inteles de pe ce iti bazezi afirmatiile pe care eu le consider aberante, "s-a largit prapastia dintre noi si eu am fost pus intr-o lumina nefavorabila", asta e, mi-o asum. Sincer sa fiu nici nu as prefera sa fiu pe aceeasi parte a prapastiei cu cei care sustin ideile tale.

e-
Don't believe everything you think.

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #35 : Mai 05, 2011, 10:13:42 p.m. »
     Alexantru Lazar!
Daca ai mai citi inca odata mesajul meu anterior mai atent ai observa ca eu am spus : multe, foarte multe descoperiri....; ci nu am spus toate descoperirile.....

Nu, eu am zis că toate, pentru că chiar toate s-au făcut înaintând întâi ipoteze despre ele. N-a descoperit nimeni ceva care era deja cunoscut, altfel nu se mai chema descoperire.

styhl

 • Vizitator
Răspuns: Tangenta la: Intrebari despre "infinit"
« Răspuns #36 : Mai 05, 2011, 11:00:58 p.m. »
 Si aici tot cam te gresesti Alexandru L., ;)
Citi zeci de invatati au descoperit fie instantaneu independent unul fata de altul aceiasi descoperire, fie poate chiar si la timpuri diferite unul fata de altul, unii din ei au ajuns cunoscuti pentru noi astazi, iar altii (o sumedenie) au ramas tot in umbra necunoscutului. Poate nu se chiama descoperire ci redescoperire, insa aici la noi ce are vreoun sens unul din cuvintele acestea, cui ii pasa??? De ar fi a 1000-a oara descoperit de cineva, fie descoperit I-a data, tot degeaba... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D