Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Ce impact au asupra voastra preturile care se termina cu , 9?

<< < (3/3)

puriu:
Creierul omului se lasa pacalit de iluzii optice, acustice, etc. De ce nu ar fi si iluzii psihice? Obiceiul enervant de a scrie preturile (cu amanuntul) cu 9 in coada este in mod sigur eficace. Multi oameni citesc pretul de la stanga si nu mai evalueaza valoarea totala, un mic efort in plus.
Este putin imoral sa te folosesti de iluzii pentru a obtine un avantaj oarecare pe seama altora. Consideram ca dungile verticale fac o femeie grasa sa para mai slaba, deci este ceva bun, si ca manevrarea discurilor de la alba-neagra este o excrocherie. In ambele cazuri este vorba de folosirea unor iluzii.
De vreme ce toti comerciantii practica preturi cu 9 iluzia nu le aduce nici un avantaj. Putem interzice iluziile?

virgil 48:
 Mie mi se pare caraghios si neproductiv. Iar atunci cand 99 este scris cu caractere foarte
 mici, o tentativa de inselatorie. Dar lumea comerciantilor are fetisurile ei si acesti
 oameni nu sunt printre cei mai educati. In cazul meu cei ce procedeaza asa sunt in
 dezavantaj.

sumalan dorin:
  Salutari

Initial imi era rusine sa iau rest inapoi (10 bani ,1 ban sau 50 de bani) ,acceptam rest si cu gume de mestecat sau chibrituri.Daca vanzatoarea era frumoasa si zambea si fain ce sa mai zis sau daca era vre-o cucoana incruntata plecam.Lovindu-ma de diverse situatii cand imi trebuiau 50 de bani nu aveam,aveam in schimb chibrituri si gume.Dupa care ma tot intrebam ce as putea sa fac sa primesc rest in schimb sa nu primesc si rest si "cadouri" si am gasit solutia.

Pe mine chiar ma enerveaza tactica asta,si ca sa enervez si eu la randul meu comercianti care o aplica am facut o chestiune nu tocmai de bun simt.Initial m-am dus cu un pix si o hartie si mi-am notat ce as putea sa cumpar de 10 lei,mi-am notat ce produse  au pret  de exemplu (1 leu si 20 de bani sau asemanator).Lista era facuta acum trebuia sa trec la cumparaturi ,ca sa ii enervez si mai tare cei 10 lei,i-am schimbat in monede,cum era si normal cumparaturile nu aveau suma rotunda ,ci cu marja 9 lei si 20 de bani.

M-am mai lovit si de o alta tactica,bineinteles ripostand altcumva.Facand cumparaturi ,in loc sa primesc in schimb rest in bani am primit bani plus cutie de chibrituri sau gume de mestecat (bineinteles nu au valoare mare 1 ban sau maxim 50 de bani).Bineinteles ca m-am enervat dar nu m-am manifestat am facut cu totul altceva.La acelasi magazin m-am dus si am cumparat o paine costa 1 leu si 50 de bani,i-am dat bineintels vanzatoarei 1 leu si o cutie de chibrituri mentionandu-i ca ,cutia de chibrituri valoreaza 50 de bani,a ramas putin..uimita de ce (i-am mentionat ca si ea tot asa a facut cu mine).Cum era si normal,m-am mai dus si a doua oara sa fac cumparaturi sa vad daca primesc rest plus "cadouri" am primit doar rest fara "cadouri".

Nu stiu ce vina are angajatul ,nu stiu daca asa e politica magazinului ,un zambet comercial nu ajunge.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă