Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce semnificatie are esecul lui Michelson si Morley de a detecta eterul?

Creat de morpheus, Aprilie 18, 2011, 01:21:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

morpheus

Postez aici, in lipsa unui sub-forum chiar mai adecvat.

Am citit de multe ori ca pe baza acestui celebru experiment Einstein ar fi intuit ca viteza luminii
nu depinde de miscarea sursei de lumina si a observatorului.

Am mai citit, pe de alta parte, si ca Einstein nici nu ar fi stiut de celebrul experiment.

Face Einstein referire undeva la acest experiment?

Si, dincolo de asta, ce ne spune de fapt experimentul Michelson-Morley?
Dincolo de esecul detectarii vitezei Pamantului relativ la eter, ceea ce practic a insemnat (banuiesc) inceputul semnelor de intrebare cu privire la existenta acestuia, se poate trage vreo concluzie de aici cu privire la viteza luminii?

In afara de demontarea conceptiei ca lumina are nevoie de un mediu pentru a se propaga, foarte puternic inradacinata in mintea fizicienilor acum mai bine de un secol, ne mai spune acel experiment si altceva?

In ce fel l-au ajutat observatiile lui Morley si Michelson pe Einstein sa formuleze postulatul respectiv, daca a fost cazul de asa ceva?

As fi curios sa citesc undeva mai detaliat despre evolutia ideilor si conceptiilor din fizica intre anii experimentului si 1905...
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

Adi

Nu avea cum sa nu stie Einstein de un experiment celebru ce avusese loc cu 10-15 ani inainte ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

morpheus

Citat din: Adi din Aprilie 18, 2011, 04:22:21 PM
Nu avea cum sa nu stie Einstein de un experiment celebru ce avusese loc cu 10-15 ani inainte ...

Intr-adevar, ar fi ciudat. Dar informatia apare in multe locuri. De pilda, in cursul de aici, undeva pe la final.

http://video.google.com/videoplay?docid=6129819005036674334#docid=4553968418923601369

Si aici: http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/0908/0908.1545.pdf

Unii spun ca insusi Einstein ar fi sustinut la un moment dat asta. In fine, oricum nu are importanta, era pura curiozitate.

Pe mine ma interesa mai mult sa inteleg ce concluzii se pot trage in urma experimentului cu privire la natura luminii si la viteza ei...
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

Adi

Pai eterul era considerat sistemul de referinta absolut in Univers, adica singurul lucru ce era cu adevarat in repaus si fata de care lucrurile se miscau. Astfel, Pamantul se misca fata de eter cu viteza v, iar lumina ar fi trebuit sa aiba viteza c-v. In alta situatie c-v. Dar ei gasit mereu viteza c, desi aveau precizie sa masoare c-v sau c+v, inseamna ca legile mecanicii clasice (date de Galilei, care reprezentau adunarea vitezelor) nu se aplica la lumina. Asa cred ca a rationat Einstein.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Wikipedia zice, citând două surse de încredere, cam așa:

CitatThe constancy of the speed of light was postulated by Albert Einstein in 1905,[22] motivated by Maxwell's theory of electromagnetism and the lack of evidence for the luminiferous ether but not, contrary to widespread belief, the null result of the Michelson–Morley experiment.[23] However the null result of the Michelson–Morley experiment helped the notion of the constancy of the speed of light gain widespread and rapid acceptance.

Citările sunt astea:

22: Einstein, A (June 30, 1905). "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" (in German) (PDF). Annalen der Physik 17: 890–921. Retrieved 2009-11-27. English translation: Perrett, W and Jeffery, GB (tr.); Walker, J (ed.). "On the Electrodynamics of Moving Bodies". Fourmilab. Retrieved 2009-11-27.
23: Michael Polanyi, Personal Knowledge: Towards a Post-Critical Philosophy, ISBN 0226672883, footnote page 10-11: Einstein reports, via Dr N Balzas in response to Polanyi's query, that "The Michelson-Morely experiment had no role in the foundation of the theory." and "..the theory of relativity was not founded to explain its outcome at all."[1]

Acu' ceva-ceva sună la mine în cap de pe la cursul meu de Bazele Electrotehnicii, țin minte că tov. Fluerașu ne povestise câte ceva despre asta dar a fost acum patru ani totuși. Să văd dacă găsesc ceva util prin cursuri.

Cartea lui Polanyi să zicem că e mai greu de găsit, plus că e practic relatare a mâna a treia (Polanyi pare să spună ce a spus Balzas că i-a spus Einstein  ;D) dar poate din articolul original al lui Einstein te poți lămuri.

Adi

Cred ca e interesant, dar irelevant, cum a gandit Einstein. Stim cu toti ca un om poate avea o intuitie si sa creada in ea si sa faca o teorie pe baza ei. A avea intuitii e util, dar nu e o virtute. Virtutea in stiinta e data de experiment. Experimentul a validat teoria lui Einstein si tot experimentul a validat unul din postulatele lui cu 15 ani inainte ca el sa il postuleze. Daca nu era in mintea lui Einstein personal (si inca ma indoiesc) tot plutea in aer si cum zice si pe Wikipedia a ajutat la rapida acceptare a teoriei lui Einstein. Caci acel punct cu viteza luminii era cel mai socant si mai greu de acceptat. Poate ca oamenii au inteles importanta experimentului Michelson-Morly abia retroactiv, in lumina teoriei lui Einstein si atunci totul a avut sens. Deci ce e important e ca experimentul asta e la fel de important ca teoria lui Einstein.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro