Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Despre structura discretă ori continuă a spaţiului şi timpului  (Citit de 2502 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline morpheus

  • Global Moderator
  • *****
  • Mesaje postate: 216
  • Popularitate: +10/-1
Am intalnit prin lucrarile de popularizare a incercarilor de unificare a mecanicii cuantice cu relativitatea generalizată (teorii cuantice ale gravitaţiei) referiri la structura discretă a spaţiului sau timpului.

Ce se poate spune în acest sens despre spaţiu şi timp? Înţelegerea mea este că e vorba doar de ipoteze cu care se pleacă la drum în încercările de unificare, iar dimensiunile Planck despre care e vorba oricum nu pot permite vreo testare a respectivelor presupuneri.

Cand vorbim de structura discreta a spatiului sau a timpului, e vorba de ceva mai mult decat simple ipoteze de lucru?

Din ce am citit am inteles ca lungimea Planck reprezinta cea mai mica distanta posibil a fi masurata (si aici putem porni discutia cu privire la echivalenta sau nu dintre lucrurile in sine si ceea ce putem determina prin masuratori) dpdv teoretic, valoare stabilita in contextul unor limite impuse de principiul de incertitudine. E asta o concluzie general acceptata in stiinta actuală? Stabileste mecanica cuantica aceasta limita? Diferitele teorii unificatoare pleaca toate la drum cu aceasta premiza ori sunt si pareri diferite?

Si, mai mult, ce se poate spune in acelasi context despre timpul Planck (despre care am inteles ca e timpul in care un foton parcurge o lungime Planck in vid)? Impun teoriile actuale restrictii cu privire la masurarea vreunui interval de timp mai mic decat acest timp Planck?  
« Ultima Modificare: Aprilie 12, 2011, 03:50:31 p.m. de morpheus »
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

Offline Quantum

  • Junior
  • **
  • Mesaje postate: 164
  • Popularitate: +6/-3
Răspuns: Despre structura discretă ori continuă a spaţiului şi timpului
« Răspuns #1 : Aprilie 12, 2011, 03:52:54 p.m. »
Din ce am citit am inteles ca lungimea Planck reprezinta cea mai mica distanta posibil a fi masurata dpdv teoretic, valoare stabilita in contextul unor limite impuse de principiul de incertitudine. E asta o concluzie general acceptata in stiinta actuală? Stabileste mecanica cuantica aceasta limita? Diferitele teorii unificatoare pleaca toate la drum cu aceasta premiza ori sunt si pareri diferite?
Eu inteleg ca in teoria corzilor particulele elementare au dimensiune spatiala si aceasta dimensiune nu poate fi mai mica decat lungimea Planck. Astfel se elimina practic contextele care s-ar referi la dimensiuni sub lungimea Planck.