Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Acceleratia gravitationala intr-o nava spatiala

Creat de Picard, Aprilie 11, 2011, 10:21:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Picard

Cum pot controla acceleratia gravitationala intr-o nava spatiala?

Electron

Ce intelegi prin "a controla acceleratia gravitationala" ?

e-
Don't believe everything you think.

Picard

#2
Acceleratia gravitationala a Pamantului este 9,81 N/kg. Astronautii isi atrofiaza muschii, pentru ca nu depun destul efort, pentru ca nu lupta cu gravitatia. Daca dai un pumn in perete pe o nava, apare reculul si te duci in spate. Plus ca trebuie sa faci miscari incete, tot din cauza reculului.
Daca am avea acceleratie gravitationala pe nava, am scapa de probleme astea.

LE: Oups! Cred ca am pus o intrebare stupida. Daca am putea face asta, am putea avea si antigravitatie. Deci, scuzele mele ca n-am gandit.

AlexandruLazar

Probabil cea mai întâlnită soluție (nerealizabilă deocamdată din păcate) este aceea de a construi navele sub forma unui inel rotativ (sau măcar o parte a lor). Accelerația (spre exterior) nu mai este cauzată de forța gravitațională, dar asta nu are importanță.

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 12, 2011, 05:51:37 AM
Probabil cea mai întâlnită soluție (nerealizabilă deocamdată din păcate) este aceea de a construi navele sub forma unui inel rotativ (sau măcar o parte a lor). Accelerația (spre exterior) nu mai este cauzată de forța gravitațională, dar asta nu are importanță.

Exact. De asta in Star Trek navele aveau disc unde locuiau oamenii, iar statia orbitala Deep Space Nine si ea era sub forma de discuri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Eugen7

#5
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 12, 2011, 05:51:37 AM
Accelerația (spre exterior) nu mai este cauzată de forța gravitațională, dar asta nu are importanță.
TRG nu foloseste conceptul de forte pentru a explica cauza acceleratiei. Simetria legilor naturii faţă de orice schimbare de coordonate spaţio-temporale necesită existenţa gravitaţiei!

Forțele centrifuge sunt de fapt manifestări ale accelerației unui sistem de referință în rotație.

Observatorii dintr-un carusel aflat în mişcare de rotaţie, potrivit relativităţii generale, simt o acceleratie, adica gravitatia.

Reamintesc ca in TRG gravitatia este explicata cu ajutorul campului gravitational (care este curbura continuum-ului spatiu-timp). Doar mecanica newtoniana explica gravitatia cu ajutorul "existentei" unei forte gravitationale (care in cazul satelitilor, ce se misca pe orbite eliptice, actioneaza ca o forta centripeta; iar in cazul merelor care cad din pom actioneaza ca o forta de tractiune).

"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

VreauSaCunosc

Citat din scientia.ro : ,,Însă în momentul în care motoarele unei rachete ataşate incintei ar începe să imprime ansamblului o acceleraţie prin spaţiu (să spunem, de jos în sus, din perspectiva unei încăperi de pe Terra, cu podea şi tavan, deşi în acea zonă a spaţiului noţiunile de sus şi jos şi-ar pierde sensul), eroul situaţiei imaginate de noi ar simţi ceva destul de diferit. S-ar simţi împins de podeaua aflată în mişcare accelerată. Obiectele aflate în repaus ar părea să cadă pe măsură ce podeaua ar accelera către în sus până la întâlnirea cu ele."
Deci teoretic se poate :)

Electron

Don't believe everything you think.

VreauSaCunosc

#8
Cu cat acceleram mai tare nava nu ar trebui si gravitatia sa se mareasca?                    

AlexandruLazar

Nu, decât dacă nu cumva accelerând nava o aduci prin apropierea unui corp masiv. Nu orice fel de atracție se cheamă că e gravitațională și nu orice fenomen care face un corp să se miște într-o parte sau în alta se cheamă gravitație.

Eugen7

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 26, 2011, 03:38:53 PM
Nu, decât dacă nu cumva accelerând nava o aduci prin apropierea unui corp masiv.
De ce va grabiti?  ;D
Am spus mai sus: "Observatorii dintr-un carusel aflat în mişcare de rotaţie, potrivit relativităţii generale, simt o acceleratie, adica gravitatia."
Astfel in cazul acesta cu cat caruselul se roteste mai repede cu atat acceleratia (deci gravitatia) este mai mare.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

AlexandruLazar

Gravitație nu se cheamă decât atracția care este exercitată între două corpuri, datorită masei lor, proporțională cu masele celor două corpuri și invers proporțională cu pătratul distanței (indiferent cum vrei să o modelezi -- printr-o forță ca în mecanica newtoniană, prin curbarea spațiului ca în TRG sau oricum altcumva). E vreun motiv ca dacă nava accelerează (nu până la nivele relativiste -- e suficientă și o accelerație de 10 m/s^2) ca să apară vreun astfel de fenomen datorită accelerației?

Electron

AlexandruLazar, tu ai auzit de Principiul Echivalentei?

e-
Don't believe everything you think.

AlexandruLazar

Da -- dar poate mă înșel în legătură cu felul cum îl înțeleg, dacă este așa te rog să mă corectezi.

Eu înțeleg principiul echivalenței în sensul că, din punctul de vedere al efectelor pe care le are asupra obiectelor dintr-un sistem de referință, acțiunea gravitației este echivalentă cu acțiunea pe care ar avea-o o accelerație de o anumită valoare indiferent de cauza ei -- sau mai pe românește că efectele gravitației sunt identice cu efectele mișcării acelerate ale SR.

Totuși, eu înțeleg că echivalența asta rezistă numai strict la nivel fenomenologic; de exemplu, dacă nava pornește brusc motoarele rachetă și accelerează puternic, membrii echipajului resimt efecte identice cu cele pe care le-ar simți dacă ar fi pe suprafața unui corp masiv. Asta nu înseamnă că arderea combustibilului este o interacțiune gravitațională. La fel, dacă nava este accelerată pentru că este din fier iar Chuck Norris scoate din buzunar un magnet foarte puternic, membrii echipajului vor simți aceleași efecte ca și când Chuck Norris ar fi scos din buzunar o planetă, dar fenomenul la care nava (și implicit membrii echipajului) este supusă nu este o atracție gravitațională, ci o atractie magnetica, ceea ce e totuși un fenomen destul de diferit (de exemplu, e mediat de anumite particule de care gravitația nu e mediată, iar magnitudinea lui depinde de materialul din care e făcută nava).

Că efectele acestea se pot modela ca și când ar fi de natură gravitațională sunt perfect de acord (dealtfel cred că am și zis asta mai sus), dar că ele sunt de natură gravitațională mi se pare forțat.

Eugen7

#14
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 26, 2011, 04:23:18 PM
Gravitație nu se cheamă decât atracția care este exercitată între două corpuri, datorită masei lor...
Aceasta afirmatie arata o perceptie eronata asupra cauzei gravitatiei.

Doar mecanica clasica explica gravitatia in acest mod (descris de dvs) intrucat afirma ca gravitatia este cauzata de existenta unei forte gravitationale.

Gravitatia nu este  exercitata datorita masei corpurilor ( nu este cauzata de masa corpurilor).
Va intreb pe dvs: de ce (care este cauza pentru care) cad merele din pom si de ce stau satelitii pe orbita? Nu va intreb cum ci de ce? (Reamintesc ca forta gravitationala este o forta fictiva, o pseudo-forta si "nu exista" in realitate, ci ea este introdusa doar pentru a putea explica gravitatia in mecanica clasica. Doar TRG explica corect cauza gravitatiei).

Electron v-a oferit un indiciu foarte bun pentru intelegerea gravitatiei, anume: "Principiul echivalentei"

Dacă stăm pe un cântar în interiorul unui lift care accelerează în sus, picioarele noastre exercită o presiune mai mare asupra cântarului şi astfel va indica o greutate mai mare. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în situaţia în care gravitatia devine mai puternică într-un lift în repaus. Într-un lift care accelerează în jos vom avea aceeaşi senzaţie ca şi când gravitatia ar scădea şi, astfel, cântarul va indica o greutate mai mică. Dacă ar ceda cablul de susţinere al liftului, atât noi cât şi cântarul ne-am afla în cădere liberă la unison ceea ce ar determina cântarul să indice greutate zero. Astfel, căderea liberă este echivalentă din această cauză cu situaţia în care cineva a întrerupt gravitatia în mod miraculos.
Acest fapt l-a condus pe Albert Einstein în 1907 la o concluzie uimitoare anume că forţa gravitaţională şi forţa apărută în mişcarea accelerată sunt de fapt una şi aceeaşi forţă. (vorbim aici din pct de vedere al mecanicii clasice intrucat am spus "forta gravitationala" care in TR nu exista.)
Această puternică unificare a întărit “principiul echivalenţei”, implicând faptul că gravitaţia este de fapt o acceleraţie.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Principiul_echivalen%C8%9Bei
http://www.scientia.ro/fizica/78-teoria-relativitatii/485-teoria-relativitatii-pe-intelesul-tuturor-5.html#2
http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/54-scintilatii-stiintifice-fizica/1160-legile-simetriei-in-univers.html

"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)