Ei bine, divinitatea sustinuta de tine cum raspunde rugaciunilor actuale? Indica-mi te rog o metoda prin care sa pot verifica eu insumi daca divinitatea sustinuta de tine chiar exista, o metoda pe care sa o pot aplica acum, nu in timpuri imemoriale la care nu am acces.
Asa cum in stiinta pentru a putea efectua un experiment complex este nevoie de cunostinte aprofundate, asa si in teologia ortodoxa crestina, pentru a putea comunica cu divinitatea la un nivel mai profund, trebuie un anumit nivel spiritual (duhovnicesc).
Dar eu nu intreb despre 'nivelul profund', vorbesc despre metoda pentru a comunica simplu si direct cu respectiva divinitate. In stiinta, lucrurile de baza sunt la indemana oricui, de aceea pot avea incredere in ele si in cele deduse pe seama lor.
Daca cumva vrei sa spui ca, legat de comunicarea cu divinitatea, nu exista decat 'nivelul profund', atunci astept sa prezinti cum se poate face acea cominicare 'profunda' in mod inechivoc.
Te rog sa-mi indici o religie care tu crezi ca poate face acest lucru, in zilele noastre.
Eu sunt sigur 
Marturisesc credinta crestin ortodoxa.
Nu te-am intrebat in ce religie crezi tu, asta e ceva ce nu este relevant pentru mine. Eu te intreb care religie afirmi tu ca poate demonstra in mod inechivoc existenta divinitatii pe care o sustine si comunicarea in mod inechivoc cu aceasta.
Daca raspunsul tau vrea sa spuna ca tu esti sigur ca religia crestin ortodoxa poate face acest lucru, atunci te rog sa explici aici cum anume face ea aceste lucruri. Repet: in zilele noastre, nu in povesti despre timpuri imemoriale.
PS: nu pot sa nu fac observatia ca cei mai ferventi credinciosi din diverse religii sustin faptul ca, "credinta adevarata e aceea care nu are nevoie de dovezi", pentru a scapa de toate problemele legate de probele care lipsesc cu desavarsire care sa le confirme credintele despre existenta uneia sau alteia dintre divinitati.
Nu sunt de acord cu religiile de acest gen, care ocolesc probele practice. In opinia mea acesta nu sunt decat povesti, pierdere de vreme si nu merita nici o atentie.
Ok, sper ca nu te vei supara daca, pana nu vad cum anume religiile (inclusiv cea crestin ortodoxa) aduc dovezile cu care se mandresc, le voi considera doar pierdere de vreme.
Daca Eugen7 sustine existenta unei divinitati care el considera ca se poate dovedi ca exista, si cu care se poate comunica in mod inechivoc, abea astept sa vad cum se intampla acest lucru.
Ar fi naiv sa consideram ca rezolvam noi aceasta problema aici pe forum
Tu ai adus vorba de asta pe acest forum, mie nici nu mi-ar fi trecut prin minte sa cer cuiva aici asemenea lucruri. Dar daca tu afirmi ca exista religii care pot face aceste lucruri, inseamna ca stii si cum se face acest lucru. Daca doresti sa-ti retragi afirmatiile care au declansat intrebarile mele, esti liber sa o faci, ca sa nu cumva sa ne pierdem vremea degeaba pe aici.
Mai bine discutam din puct de vedere stiintific despre cauza legilor fizicii. Ar fi o discutie mult mai accesibila.
Probabil glumesti. Cauza legilor fizicii nu este un subiect abordabil stiintific. Ai auzit tu pe undeva ca ar fi?
Banuiesc ca te astepti la o proba practica din partea cuiva in masura sa ofere acest lucru, si nu ai pretentia sa ti se ofere o "metoda rapida" prin care sa comunici imediat cu divinitatea.
Nu stiu cum pretinde religia ta preferata ca se poate comunica cu divinitatea, la nivel de viteza sau limbaj. Astea sunt detalii pe care astept sa le clarifici, daca vorbeai serios cand afirmai ca exista religii care pot demonstra fara echivoc existenta divinitatii si a comunicarii inechivoce cu aceasta.
Eu iti cer sa concretizezi cele afirmate, cu ceva serios si inechivoc.
E ca si cum cineva ar spune vreau sa vad si sa invat mecanica cuantica. In acest caz pentru a vedea, i se poate arata de catre o persoana competenta, un telefon spre exemplu si utilitatea acestuia, insa pentru a putea invata cum sa faca si el unul, si a realiza unul... trebuie munca si studiu corespunzator sub indrumare atenta (altfel poate risca sa inteleaga gresit si sa nu construiasca niciodata telefonul).
Daca tu spui ca aceasta analogie este relevanta, fie cum vrei tu. Dar eu nu vreau analogii, vreau sa concretizezi cele afirmate de tine.
Dupa cum am precizat, eu marturisesc credinta crestin ortodoxa. Despre modul de comunicarea cu diviniteatea va reamintesc de parintele Arsenie Boca. Sunt in viata ucenici ai acestuia, mergeti si vorbiti cu ei, cu siguranta sunt mai in masura decat mine sa va ofere o proba practica a harului si puterii lui Dumnezeu.
Dar eu nu vreau sa caut ucenicii cuiva, eu vreau sa vad de la tine ce ai de spus. Ca daca totul se reduce la a te crede ca exista acei ucenici si ca ei pot sa faca ceva, fara ca tu sa poti aduce respectivele dovezi, inseamna ca vorbesti din auzite si din credinte personale, nu in urma unor dovezi inechivoce.
Repet, daca tu personal nu ai posibilitatea sa sustii cu ceva concret cele afirmate de tine, atunci spune-o deschis sa nu am pretentii prea mari de la tine. Dar apoi sa nu cumva sa te superi ca nu iau in serios afirmatiile tale pe acest subiect.
Precum in stiinta trebuie sa cautam savantii cei mai de seama pentru a intelege cat mai mult si mai bine stiinta, asa si in teologia ortodoxa crestina trebuie cautati acei oameni care pot oferi raspunsuri la intrebarile noastre.
Da, dar aici nu caut parerile expertilor din toate religiile, ci caut sa aflu cum poti tu concretiza afirmatiile facute, deoarece ai afirmat ca exista relgii care pot demonstra existenta divinitatii pe care o sustin si a comunicarii inechivoce cu aceasta.
Repet ca nu sunt dispus sa te iau in serios decat daca poti sa iti sustii afirmatiile pana la capat. (Daca nu poti, voi considera ca faci reclama falsa unor credinte de-ale tale preferate fara nici o relevanta).
Si a putut repeta acest "experiment" de cate ori a vrut el sau cei prezenti? O poate repeta oricine in zilele noastre? Daca nu oricine, atunci cine?
Pai in acest caz trebuei sa clarificam situatia 
Nu exista nici o piedica ca acel "experiment" sa fie repetat, numai ca cel care il efectueaza nu trebuie doar sa sa stie, sa inteleaga ce s-a intamplat acolo, ci trebuie sa aiba si trairea duhovniceasca necesara (comuniunea cu Dumnezeu la un nivel profund).
Aici e ceva ilogic. Daca exista conditii fara de care repetarea experientei este imposibila, atunci exista piedici sa fie repetat.
Trecand peste acest lucru, te rog sa precizezi care sunt conditiile necesare pentr a repeta experimentul. Daca aduci in discutie "trairea duhovniceasca", trebuie sa o defiesti clar sa stim si noi despre ce vorbesti.
De aceea am facut anterior referirea la lumina (focul) ce vine la Ierusalim in fiecare an, de sarbatoarea Invirerii Domnului, doar in cadrul slujbei crestin ortodoxe.
Ce anume dovedeste lumina care vine de la Ierusalim in fiecare an?
Analogia cu Sfantul Ilie este evidenta: Focul nu vine intamplator ci doar in urma rugaciunii Patriarhului Crestin Ortodox al Ierusalimului.
Cum poti demonstra acest lucru?
Pentru o perioada scurta de timp acel foc nu are proprietatile fizice specifice focului, mai exact "nu arde", oamenii si-l trec prin par iar parul ramane intact.
Si ce are asta de-a face cu existenta divinitatii preferate a crestinilor ortodocsi si cu comunicarea cu aceasta ?
Va propun sa tratati acest fenomen ca pe o ipoteza stiitifica. Va rog sa mergeti si cercetati stiintific fenomenul pentru a putea confirma sau infirma ipoteza.
Pana nu va permite biserica ortodoxa aceste studii, voi ramane de parere ca au ceva de ascuns. Daca nu le-ar fi frica de rezultat ar fi cu atat mai mult in interesul lor sa permita aceste studii, pentru ca, daca se demonstreaza stiintific cele sustinute de biserica, atunci toti scepticii si ateii (plus cei "cativa" credinciosi in alte religii) ar trebui sa accepte aceste dovezi si ar disparea toate problemle legate de multitudinea de religii si interpretari. Ar fi un motiv mai putin in lume pentru conflicte. Nu ar fi acesta un lucru de dorit?
Daca este vorba de o "sarlatanie" a Bisericii Ortodoxe va fi foarte usor de demonstrat.
Tocmai. De refuza deci biserica ortodoxa aceste studii simple?
Recomand sa analizati in primul rand proprietatile fizice ale acelui foc in acea perioada scurta de timp. Nimeni nu va opreste sa fiti prezenti in Biserica la Sfanta Slujba a invierii.
Ce relevanta au aceste proprietati? Consideri cumva ca ele incalca legile fizicii in vreun fel?
Ma veti intreba poate de ce trebuie sa mergem in Biserica ca sa il "vedem" pe Dumnezeu. Pai precum in stiinta pentru anumite experimente extrem de dificile este nevoie de un cadrul special, mai exact un laborator, precum si de persoane competente care sa realizeze experimentul, asa si in teologia crestinta ortodoxa, pentru a putea comunica (mai profund) cu divinitatea trebuie sa mergem la Biserica Ortodoxa.
Stai ca nu inteleg. Vrei sa spui ca oricine merge la biserica indicata de tine va "vedea" divinitatea de care vorbesti? De ce faci analogia cu "anumite experimente extrem de dificile"? Asta inseamna comunicarea cu divinitatea, ceva "extrem de dificil"?
Orice experiment stiintific, oricat de dificil, are o descriere clara si inechivoca a pasilor pe care trebuie sa-i facem pentru a-l duplica. Ce pasi trebuie facuti pentru "experimentul extrem de dificil" al comunicarii cu divinitatea ta preferata?
e-