Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Efectul Placebo in religie

<< < (2/27) > >>

Scientia:

--- Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 09, 2011, 04:29:24 p.m. ---Eu nu cred că există vreo astfel de vindecare miraculoasă. Încă n-am citit despre vreuna altundeva decât în ziare de mâna a doua.

--- Terminare citat ---

În literatura medicală există mai multe cazuri în care persoane grav bolnave se vindecă aparent miraculos. Iar de aici începe spectacolul: adică identificarea motivaţiei. Fie că este de natură religioasă, fie că este de altă natură, vestea se propagă cu repeziciune, iar presa "haleşte" rapid povestea.

Organismul uman este unul foarte complex, iar ceea ce se întâmplă în acesta, în amănunt, nu se prea poate spune, orice aparatură s-ar folosi. Problema este nu aceea că o persoană se vindecă la un moment dat aparent inexplicabil, ci că cei care sunt "martori" la povestea respectivă sunt dispuşi să adere la motivaţie ce nu poate fi verificată foarte uşor.

Dacă o persoană se vindecă de cancer - şi există, se pare, cazuri rare de remisiune a bolii fără cauze clare - nu înseamnă că este vorba de rezultatul intervenţiei divine ori a unei diete pe bază de morcovi ţinute de bolnav. În cazul intervenţie divine nu poate fi vorba de verificare, deci nu poate fi luată în calcul, în cazul dietei cu morcovi se poate verifica uşor şi se poate observa că în alte cazuri nu funcţionează, deci este poveste. Dar eşecurile nu sunt însă contabilizate în conştiinţa comună.

Ca să închei, vindecări inexplicabile pot exista, ceea ce nu înseamnă însă că nu există o explicaţie, ci doar că nu se cunoaşte care anume este aceea. Implicarea "miracolului" în vindecare însă, nu am nicio îndoială, este exclusă.

::Marian

AlexandruLazar:

--- Citat ---În literatura medicală există mai multe cazuri în care persoane grav bolnave se vindecă aparent miraculos. Iar de aici începe spectacolul: adică identificarea motivaţiei. Fie că este de natură religioasă, fie că este de altă natură, vestea se propagă cu repeziciune, iar presa "haleşte" rapid povestea.
--- Terminare citat ---

Păi la asta mă refer. Atunci când o să citesc, dar într-o revistă medicală serioasă, nu în Libertatea, cum X s-a vindecat pentru că s-a rugat suficient, chiar că o să avem despre ce discuta. Până atunci nu pot decât să reamintesc că alăturarea nu înseamnă implicatie; se vindecă aparent miraculos atât credincioși, cât și atei, numai că ateii n-au gura atât de mare.

Scientia:

--- Citat ---Păi la asta mă refer. Atunci când o să citesc, dar într-o revistă medicală serioasă, nu în Libertatea, cum X s-a vindecat pentru că s-a rugat suficient, chiar că o să avem despre ce discuta. Până atunci nu pot decât să reamintesc că alăturarea nu înseamnă implicatie; se vindecă aparent miraculos atât credincioși, cât și atei, numai că ateii n-au gura atât de mare.
--- Terminare citat ---

De acord, aici este subtilitatea: faptul că o persoană care se roagă se vindecă de cancer nu înseamnă că rugăciunea este cauza vindecării. Dar în ultimii ani cauzele sunt dintre cele mai diverse şi mai stranii: o infinitate de diete "minune", de exemplu. Nu mai este doar D-zeu în arenă...

::M.

Sheldon:


Un link interesant despre efectul placebo in spiritualiate  :)

AlexandruLazar:
Poate ar fi util să ne amintim un pic ce înseamnă efectul Placebo: este vorba de obținerea unor reacții tipice aplicării unui stimul chiar în condițiile în care stimulul lipsește, dar subiectul este convins că îi este aplicat. Exemplul tipic este ameliorarea anumitor simptome ale unei boli ușoare când pacientului i se spune că i se dă cutare medicament, când de fapt primește o pilulă de zahăr. De exemplu, se ameliorează senzația de congestie nazală în cazul pacienților cu viroze respiratorii ușoare (dar nu le scade febra, de exemplu, pentru că infecția e în continuare prezentă în organism și indiferent ce crede pacientul, anticorpii trebuie să lucreze în același fel și în aceeași cantitate).

Efectul placebo nu înseamnă că se poate face cine știe ce lucru numai cu puterea minții. Faptul că cei care au realizat documentarul nu știu asta (e totuși un lucru elementar, nici măcar nu e ceva limitat la nivelul științelor naturale, cred că toată lumea află despre el prin primele ore de curs de statistică) e din start un lucru care discreditează materialul acela.

În plus, serios acuma: pe de-o parte, un film documentar de mâna a doua nu reprezintă nici pe departe vreo dovadă serioasă pentru nimic, pe de altă parte performanțele faimoase ale învățaților care stau trei săptămâni fără mâncare sunt minore pe lângă performanțele șerpilor care nu se hrănesc și nu beau nimic timp de șase luni în care temperatura corpului se reduce la 25% -- și nu  cred că ei au vreo putere nemaivăzută a minții, dimpotrivă.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă