Pe ce se bazeaza religia cand un om se vindeca "miraculos" ,astfel incat pana in acel moment boala de care suferea era incurabila? Intr-adevar se apleaza la credinta lui in ceva "autoputernic" denumit generic -dumnezeu.Placebo in religie ce efecte mai poate avea? Voi ce credeti?
Exista boala incurabila? Sau doar nu s-a descoperit inca tratamentul ei?
Efectul pacebo (
http://ro.wikipedia.org/wiki/Placebo) arata ca organismul uman are capacitatea de autovindecare, creierul uman este extrem de complex si "comanda" intregului organism vindecarea (activarea proceselor bilogice, chimice specifice).
Un experiment interesant a fost facut la o universitate din USA (daca imi auc bine aminte). Subiectii au fost 12 studenti voluntari care care trebuiau sa socializeze intr-un bar, discutand stand la mese. Profesorul care a organizat evenimentul a oferit gratis bauturile acoolice, acestea fiind servite (cu atentie) la mesele participantilor, fiecaruia in parte. Dupa cateva ore toti cei 12 subiecti erau in stare de ebrietate... si mare a fost supriza cand profesorul le-a spus ca doar mai putin de jumatate dintre acestia au fost serviti cu bauturi ce contineau alcool, iar bauturile celorlati nu contineau aclool deloc. Studentii care nu au servit bauturi ce contineau alcool si-au indus starea de ebrietate, pe care o cunoasteau si la care se asteptau sa ajunga in urma cosnumului bauturilor (despre care ei stau ca sunt alcoolice). (Bineinteles ca au fost ajutati in iducerea starii de ebrietate si de colegii lor care consumau bauturi alcoolice, starea lor de ebrietate fiind evidenta.)
Acelasi mecansim functioneaza cu rezultate spectaculoase nu doar in medicina ci si in diferite sisteme filozofice, religioase etc.
La fel de intereseant este si efectul nocebo (
http://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo). Cazuri in care s-a pus un diagnostic gresit unor pacienti iar acestia si-au cauzat (indus) boala respectiva.
Religia este cu totul altceva. Ea trebuie vorbeasca despre Adevar si sa ii ofere omului o cale de acces catre acesta.
"Medicul trateaza boala, iar Dumnezeu videca". In sensul ca legile naturii sunt create de Creator, iar doctorul doar trateaza pacientul pe baza acestor legi.
Pe ce se bazeaza religia in as atrage numerosi adepti?
Doresc sa va vorbesc doar despre religia ortodoxa crestina. Voi incerca sa fiu succint si cat mai obiectiv cu putinta.
Central in ortodoxia crestina este Adevarul, Iubirea, Sfintenia, Pacea si pe acestea se bazeaza mesajul ei (Deisgur ca in Biserica sunt multi oportunisti care profita de acestea in interesul propriu, sunt si multi care nu inteleg etc... dar acesta este un alt subiect).
Credinta (in ortodoxia crestina) este indisolubil legata de cunoastere (certitudine). Vindecarea bolilor fizice nu este "metoda" sau scopul central al crestinismului ortodox, ci viata cea adevarata (nerobita de patimi, care sunt abateri de la cursul firesc).
Cine a avut curiozitatea si interesul sa citeasca Evanghelia a gasit scrisa umratoarea marturisire a lui Hristos:
"lucrurile pe care Mi le-a dat Tatăl ca să le săvârşesc, lucrurile acestea pe care le fac Eu, mărturisesc despre Mine că Tatăl M-a trimis. " (Ioan 5,36) Iisus nu a fost doar un "taumaturg" ci activitatea Lui este extrem de complexa. Vindecarea bolilor oamenilor (alungarea demonilor) aveau ca scop dezrobirea omului (de "legaturile" bolilor, patimilor, pacatelor) pentru ca acesta sa poata cunoaste, intelege si trai in Adevar.
Viata cea adevarata este legata de cunoastere (nu de ignorata, de fanatism = "credinta oarba" evident neinteleasa si bineinteles gresita).
"aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. " (Ioan 17,3)
Doar cei care cauta Adevarul si cred intelegandu-L, pot ramane langa Hristos.
Chiar si dupa marea minune a inmultirea panilor (cand Iisus a "incalcat" legile fizicii - legea conservarii energiei), cand din 5 paini si 2 pesti s-au saturat peste 5 mii de barbati (numarul total al femeilor si copiilor fiind mai mare decat cel al barbatilor), oamenii care cautatu (si cauta) doar favoruri lumesti (minuni, videcari de boli, mancare gratis) nu au putut ramane (si nu pot ramane) langa Hristos, ci doar cei care cautau (si cauta) sincer Adevarul:
"Deci a zis Iisus celor doisprezece: Nu vreţi şi voi să vă duceţi? Simon Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice. Şi
noi am crezut şi am cunoscut că Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu. " (Ioan 6)
In conculzie, cine cauta sincer (din dragoste de Adevar) va afla raspunsul, caci Dumnezeu vorbeste pe intelesul fiecaruia. Relatia omului cu Dumnezeu este in primul rand una intima. Nu trebuie sa negandim acum ca toti trebuie sa aud vocea divina (schizofrenia este o boala a mintii care face ravagii), stie Dumnezeu cum sa ii vobreasca fiecaruia in parte...
Scopul religiei crestin ortodoxe este viata intru Hristos caci astfel
“veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Ioan 8,32.
Dumnezeu spune:
“... şi Mă veţi căuta şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima voastră” Ieremia 29,13.